Ο Τραμπ ζητά από την Ουκρανία σπάνιες γαίες της ως αντάλλαγμα αμερικανικής βοήθειας - Τι απαντά ο Ζελένσκι

Ο Σολτς χαρακτήρισε το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου «εγωιστικό». Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την πρόταση του Τραμπ ως «εξαγορά βοήθειας».
|
Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντάται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Πύργο Τραμπ, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, στη Νέα Υόρκη. (AP Photo/Julia Demaree Nikhinson, File)
via Associated Press

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θέλει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ουκρανία έτσι ώστε το Κίεβο να προσφέρει μια εγγύηση για τις «σπάνιες γαίες» της, δηλαδή ορυκτά υλικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα ηλεκτρονικά, με αντάλλαγμα την αμερικανική βοήθεια.

«Προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία με την Ουκρανία σύμφωνα με την οποία αυτοί θα μπορούσαν να προσφέρουν ως εγγύηση τις σπάνιες γαίες τους και άλλα πράγματα με αντάλλαγμα αυτά που τους δίνουμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι πρόθυμη να το κάνει.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί «εξισορρόπηση» από την Ουκρανία για τη στήριξη της Ουάσινγκτον ύψους «κοντά στα 300 δισ. δολάρια».

Οι «σπάνιες γαίες» αναφέρονται σε μια ομάδα 17 στοιχείων που εκτιμώνται για τις μοναδικές μαγνητικές και ηλεκτροχημικές ιδιότητές τους. Χρησιμοποιούνται σε πολλά σύγχρονα προϊόντα, από smartphones μέχρι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, αναφέρει ο Guardian

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορήθηκε αμέσως ότι εκμεταλλεύεται την εισβολή της Ρωσίας για υλικό όφελος, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε το σχέδιο «εγωιστικό». Ωστόσο, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ιδέα μπορεί να προήλθε από το Κίεβο ως κίνητρο για να συνεχιστεί η ροή φορτίων όπλων στη χώρα.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατιωτικός χορηγός της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ.

Οι πόροι αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, δήλωσε ο Σολτς, μιλώντας μετά από συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ζελένσκι: «Απολύτως δίκαια η πρόταση Τραμπ»

Την Τρίτη, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου καλωσόρισε την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχουμε άφθονο [ορυκτό πλούτο]. Όπως μπορείτε να δείτε, η Ρωσία κατέχει το έδαφός μας από το 2014. Ορισμένες από αυτές τις περιοχές περιέχουν μεγάλα κοιτάσματα των ορυκτών μας πόρων. Είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε σε όλα αυτά με τους εταίρους μας, οι οποίοι μας βοηθούν να υπερασπιστούμε τη γη μας και να απωθήσουμε τον εχθρό - με τα όπλα, την παρουσία και τις κυρώσεις τους. Αυτό είναι απολύτως δίκαιο».

Η εφημερίδα Kyiv Independent επικαλείται πηγή από το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας, η οποία δήλωσε ότι η συμφωνία για τους πόρους της χώρας αποτελεί στην πραγματικότητα μέρος του «σχεδίου νίκης» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το οποίο περιλαμβάνει ένα μείγμα οικονομικών κινήτρων και απαιτήσεων από τους δυτικούς συμμάχους. Ο ίδιος ο Ζελένσκι το επιβεβαίωσε στην συνέντευξη Τύπου της Τρίτης.

Ο Ζελένσκι παρουσίασε την πρόταση σε ξένους ηγέτες κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεδρικής εκστρατείας, γνωρίζοντας ότι μια κυβέρνηση Τραμπ θα αύξανε την πίεση στο Κίεβο να καταλήξει σε συμφωνία με τη Μόσχα.

Το σχέδιο προσφέρει συμφωνίες για στρατηγικά κοιτάσματα ορυκτών στην Ουκρανία, τα οποία, σύμφωνα με τον Zελένσκι, αξίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτά περιλαμβάνονται ουράνιο, τιτάνιο, λίθιο και γραφίτης, τα οποία δεν είναι μέταλλα σπάνιων γαιών, καθώς και μη κατονομαζόμενοι «άλλοι στρατηγικά πολύτιμοι πόροι».

Κρεμλίνο: Τα σχόλια του Τραμπ για τις ουκρανικές σπάνιες γαίες ισοδυναμούν με αίτημα προς το Κίεβο να αγοράσει αμερικανική βοήθεια

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέκρινε την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανταλλάξει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια με σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, προτείνοντας ότι η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να λάβει καθόλου βοήθεια σε ενημέρωση στις 4 Φεβρουαρίου.

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε στην πρόταση του Τραμπ ως «εξαγορά βοήθειας»: «Αυτή είναι μια πρόταση σε εμπορική βάση για την εξαγορά βοήθειας στην Ουκρανία αντί να την λαμβάνει δωρεάν».

«Θα ήταν φυσικά καλύτερο να μην παρασχεθεί καθόλου βοήθεια, καθώς αυτό θα συνέβαλε στον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

 

-- --