Ο Τσίπρας στην ΚΕ αφορίζει όσους επενδύουν στην όξυνση και επαινεί τη στάση του αρχιεπισκόπου στο θέμα της πΓΔΜ

«Οι κραυγές και ο παροξυσμός είναι χαρακτηριστικό των πατριδοκάπηλων». Προανήγγειλε αλλαγές στη φορολογία
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Με την συνέργεια του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει ευρύ μέτωπο εναντίον του εθνικιστικού παροξυσμού. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, επαίνεσε την στάση του αρχιεπισκόπου ενόψει των διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ επικρίνοντας ταυτόχρονα όσους επενδύουν στην όξυνση. Θέλουμε λύση που δεν θα αφήνει περιθώρια για αλυτρωτισμούς και ανιστόρητες διεκδικήσεις, ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από το Μαξίμου, το πιθανότερο είναι να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις όταν επιστρέψει από το Νταβός. Υπενθυμίζεται ότι στο Νταβός ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί, σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, οπότε θα υπάρχει πλέον πληρέστατη εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις δυνατότητες επίλυσης του θέματος.

Πατριδοκάπηλοι

«Οι κραυγές και ο παροξυσμός είναι χαρακτηριστικό των πατριδοκάπηλων», είπε τονίζοντας ότι «μόνο ο διάλογος και η νηφαλιότητα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα». Και πρόσθεσε εμφατικά: «ο αρχιεπίσκοπος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας».

Και δεν είναι τυχαίο ότι εμμέσως πλην σαφώς ο Αλ. Τσίπρας αντιπαρέβαλε την στάση του αρχιεπισκόπου με την στάση του Α. Σαμαρά στο θέμα της ΠΓΔΜ. «Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα, είχε την ατυχία να έχει ως υπουργό Εξωτερικών τον Α. Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα», είπε.

Ο πρωθυπουργός δεν σχολίασε την στάση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου. Ωστόσο έδειξε βεβαιότητα για την πολιτική συνοχή της κυβέρνησης λέγοντας ότι «ηττώνται το ένα μετά το άλλο τα σχέδια αποσταθεροποίησης».

«Οι εθνικές θέσεις και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ισχυροποιούνται όταν οι φίλοι και οι σύμμαχοι της χώρας πληθαίνουν, ενώ τα εθνικιστικά παραληρήματα, το μόνο που κάνουν είναι να ζημιώνουν τη χώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα πλέον είναι «να διατηρεί σχέσεις αλληλοσεβασμού και συνεργασίας με τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη και παράλληλα να διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, χωρίς καμία υποχώρηση στα κρίσιμα εθνικά θέματα».

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας έδωσε ψήγματα της ελληνικής θέσης στις διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι «διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων». Εκτίμησε δε πως «είναι θετικό ότι, μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».

«Ηττώνται τα σχέδια αποσταθεροποίησης»

Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική αναμέτρηση ο πρωθυπουργός έκανε τρεις ουσιώδεις παρατηρήσεις

1) «η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης βλέπουν διαρκώς να ηττάται το ένα μετά το άλλο τα σχέδια αποσταθεροποίησης και να μην πιάνει η διαρκής επίκληση της καταστροφολογίας».

2) «την προδιαγεγραμμένη πορεία εξόδου από τα μνημόνια, δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας».

3) «η Η Ελλάδα βρίσκει διέξοδο, γιατί στην Ευρώπη και η δική μας παρουσία μετατόπισε σε σημαντικό βαθμό την ατζέντα των συζητήσεων σε προοδευτικότερη κατεύθυνση, αναγκάζοντας μεγάλο τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας να προβληματίζεται».

Μεταμνημονιακή Ελλάδα: Πέντε προτεραιότητες

«Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αφού η συνολική μας προσπάθεια αφορά όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον. Ένα μέλλον ευημερίας και δικαιοσύνης, για την κοινωνική πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας λέγοντας ότι «το 2018, θα είναι μια χρονιά ορόσημο για τη χώρα και στο επίκεντρο πλέον μπαίνουν και οι προτεραιότητές μας για την μεταμνημονιακή εποχή».

Στη μεταμνημονιακή εποχή ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έμφαση στην

-παραγωγή

-κοινωνική πολιτική

-δικαιοσύνη

-φορολογίας
-καταπολέμηση της διαπλοκής.

Έρχεται μείωση φορολογίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του πρωθυπουργού στην μείωση της φορολογίας. «Πέραν των φοροελαφρύνσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2019 – 2020, είναι στις προτεραιότητές μας να εξετάσουμε τρόπους ώστε η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί και σε μια σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό, κυρίως στα μεσαία και χαμηλά στρώματα που το έχουν πραγματικά ανάγκη», τόνισε ανοίγοντας την συζήτηση για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Ο Αλ. Τσίπρας απαρίθμησε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης παράλληλα με την ολοκλήρωση του προγράμματος στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής (καταπολέμηση φτώχειας, ενίσχυση της παιδείας και της υγείας, σημαντικές νίκες στα εργασιακά και τα δικαιώματα κ.λπ.). «Ξημερώνει σε επτά μήνες η μέρα που η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται πλέον στο καθεστώς των μνημονίων. Επιβεβαιώνεται η αδυναμία αλλά και απροθυμία των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα και την έσυραν στην κρίση, να τη βγάλουν από αυτήν», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε με νόημα: «η απόπειρα εξαπάτησης του 2014 δεν αντέχει σε καμία σύγκριση, με την εικόνα πραγματικής ανάκαμψης του 2018».

Μάλιστα εκτίμησε ότι «το τέλος της περιόδου των μνημονίων, είχε προϋπόθεση τη μεγάλη πολιτική αλλαγή του 2015 και την παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση της χώρας».