Την πολιτική απόφαση να διευρύνει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία (των 153 βουλευτών) φαίνεται ότι έχει πάρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που του άνοιξε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.
Η ψήφιση του προϋπολογισμού από τον Γ. Σαρίδη (την οποία έχει προαναγγείλει), εφόσον συνοδευτεί με αποχώρηση από την Ένωση Κεντρώων αλλάζει και τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ουσιαστικά θα πρόκειται για μία δυναμική απάντηση του Αλ. Τσίπρα στα σενάρια όσων επιδιώκουν και σχεδιάζουν την απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας με άξονα την συμφωνία των Πρεσπών.
Μ. Καλογήρου: Θα λάβω υπόψη την πρόταση Σαρίδη
Στο πλαίσιο αυτό προφανώς εντάσσεται και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 από περισσότερους των 153 βουλευτών που αριθμεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου προχώρησε σε μία πολιτική πρωτοβουλία δεσμευόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής ότι θα νομοθετηθεί η νομική βοήθεια σε αδυνατούντες συμπολίτες. «Σημαντική θα είναι η θεσμοθέτηση της νέας νομικής βοήθειας για την υπεράσπιση των αδυνάτων και ασφαλώς θα ληφθούν υπόψη πρωτοβουλίες, νομοθετικές προτάσεις και από βουλευτές πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Η δέσμευση ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο οποίος χθες έμεινε αρκετές ώρες στη Βουλή είτε παρακολουθώντας την συνεδρίαση είτε συνεργαζόμενος με πολλούς υπουργούς (ανάμεσα στους οποίους και με τον Πάνο Καμμένο).
Ο όρος
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Γ. Σαρίδης είχε δηλώσει ότι δεν θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό, εφόσον η κυβέρνηση εξέταζε την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει σχετικά με τον προσδιορισμό του ορίου της φτώχεια από το οποίο εξαρτάται η στήριξη των φτωχών νοικοκυριών. «Καλώ την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να μας απαντήσουν ευθέως και πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού την ερχόμενη Τρίτη, για το ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, απέναντι στην πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει πολλοί άνθρωποι μαζί από τις 9 Σεπτεμβρίου», είχε πει ο βουλευτής Γ. Σαρίδης. Μάλιστα είχε δώσει και πολιτικό περιεχόμενο στην πρόσκλησή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «σας καλώ να εξετάσετε την πρόταση νόμου που έχω καταθέσει, μήπως μου δώσετε και έναν λόγο για να πιστέψω το άνοιγμά σας προς το Κέντρο». Προφανώς η δέσμευση Καλογήρου ικανοποιεί τον Γ. Σαρίδη και ανοίγει τον δρόμο για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019.
Με νέες ισορροπίες το «φλερτ» ΑΝΕΛ – Ε.Κ.
Παραμένει άγνωστο τι θα κάνει η Ένωση Κεντρώων στην περίπτωση που ο Γ. Σαρίδης ψηφίσει τον προϋπολογισμό, καθώς, αν τον διαγράψει, θα πάψει να είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Βασίλης Λεβέντης δεν θα μπορεί να μιλά ως πολιτικός αρχηγός.
Η ενδεχόμενη απομάκρυνση Σαρίδη από την Ένωση Κεντρώων έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία έχει ξεκινήσει ένα «φλερτ» από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων προς την Ένωση Κεντρώων με βάση το Μακεδονικό και με φόντο τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνονται πια νέοι όροι και ισορροπίες στις σχέσεις των δύο κομμάτων – με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να παραμένουν ως ΚΟ και μεγαλύτερο κόμμα.
Υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδος δημόσια ο Π. Καμμένος είχε απευθυνθεί στον Β. Λεβέντη στη Βουλή και του είχε επισημάνει: «η μόνη ξεκάθαρη θέση, πέραν των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, είναι της Ένωσης Κεντρώων και του Βασίλη Λεβέντη, που από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει τη δική του θέση. Και σε αυτό θα συμπορευτούμε, κύριε Λεβέντη, από κοινού». Το τι εννοούν ως «συμπόρευση» οι δύο αρχηγοί απομένει να διευκρινιστεί…