Αποφασισμένη να επιτρέψει την υποψηφιότητα των βουλευτών στις ευρωεκλογές είναι η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Ουσιαστικά η ρύθμιση θα αφορά την υποψηφιότητα της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και ενδεχομένως και του Σπύρου Δανέλλη.
Η ρύθμιση σχεδιάζεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε πριν από λίγες ώρες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή και ενδέχεται να έχει ψηφιστεί εντός του προσεχούς 10ημέρου.
Τον Απρίλιο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε κώλυμα εκλογιμότητας για τους βουλευτές που θέλουν να εκλεγούν στην Ευρωβουλή. Έτσι αν ένας βουλευτής θέλει να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής θα πρέπει πρώτα να παραιτηθεί από βουλευτής (περίπου 45 μέρες πριν τις ευρωεκλογές) και μετά να ανακηρυχθεί υποψήφιος ευρωβουλευτής. Με τη νέα διάταξη δεν θα υποχρεώνεται να παραιτηθεί αλλά μετά τις ευρωεκλογές, και εφόσον έχει εκλεγεί στην Ευρωβουλή, θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στην ελληνική Βουλή ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η επιλογή θα γίνεται περί τα μέσα Ιουνίου καθώς οι ευρωβουλευτές αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1 Ιουλίου.
Η νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση έχει πολιτικά αποτελέσματα όσον αφορά την κυβερνητική πλειοψηφία. Και αυτό διότι αν η Ελ. Κουντουρά και ο Σπ. Δανέλλης επιλέξουν την Ευρωβουλή, θα αντικατασταθούν από τους επόμενους υποψηφίους στη λίστα που είναι στους ΑΝΕΛ και στο Ποτάμι αντίστοιχα. Έτσι όμως η κυβέρνηση θα χάσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 εδρών. Υπενθυμίζεται πάντως ότι για να πέσει μία κυβέρνηση χρειάζεται να κατατεθεί πρόταση μομφής και αυτή να πάρει 1521 ψήφους – πράγμα που δεν μπορεί να πετύχει η ΝΔ.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν τις επιπτώσεις που θα έχει η τροπολογία αλλά είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν την σχετική νομοθετική ρύθμιση. Άλλωστε η Βουλή θα εισέλθει σε θερινά τμήματα και τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.