Δυσάρεστη έκπληξη οι δηλώσεις του έλληνα εικαστικού Κώστα Τσόκλη οποίος μιλώντας σε εκπομπή στην ΕΡΤ φαίνεται να βάζει στο ζύγι την αξία του κάθε ανθρώπου, βάσει των δικών του προτεραιοτήτων και κριτηρίων, και εξηγεί ποιος θα πρέπει να ζήσει ή να πεθάνει σε ένα νοσοκομείο που περιθάλπει ασθενείς με κορονοϊό εάν τα μέσα δεν επαρκούν για όλους.
Ο κ.Τσόκλης αναφέρεται στη διαλογή που αναγκάστηκαν να κάνουν γιατροί στην Ιταλία εκφράζοντας ένα δικαιολογημένο παράπονο για την αντιμετώπιση των τρίτης ηλικίας.
Φαίνεται όμως να ξεχνά πως η επιλογή των γιατρών, όλα τα χρόνια σε τέτοιες περιπτώσεις-και κυρίως σε ό,τι αφορά τη διασωλήνωση που είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τον ανθρώπινο οργανισμό- γίνεται βάσει κριτηρίων που αφορούν την συνολική εικόνα της υγείας του ασθενούς. Και όσο και εάν είναι δυσάρεστο είναι λογικό ηλικιωμένοι -συνήθως και με υποκείμενα νοσήματα- να έχουν λιγότερες πιθανότητες να βγουν ζωντανοί. Γι′ αυτό και επιλέγονται κατά κανόνα, αλλά όχι πάντα, άτομα νεαρότερης ηλικίας.
Αυτό όμως που κάνει ακόμη πιο απαράδεκτες τις δηλώσεις του κ.Τσόκλη, προκαλώντας δικαιολογημένη αντίδραση, είναι ότι και ο ίδιος κάνει αυτό που κατηγορεί δηλώνοντας πως και εκείνος θα έκανε επιλογή του ποιος θα ζήσει εάν χρειαζόταν, ζυγίζοντας όμως τη απόφασή του βάσει υποκειμενικών κριτηρίων θέτοντας θέμα διαφορετικής ”αξίας” του κάθε ανθρώπου.
Τι είπε στην εκπομπή «Art Week»:
«Έχω ένα είδος απογοήτευσης και θυμού για το πώς φέρθηκε η κοινωνία σε διαφορετικές ηλικίες. Δηλαδή, ένα μωρό παιδί το θεωρούμε άξιο για να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο ή είναι άνθρωπος που έχει μια αξία. Έναν γέρο ξέρουμε τι ψάρια έπιασε στη ζωή του. Εγώ, αν ήταν να σώσω έναν άνθρωπο στην ηλικία μου, που ζει ακόμα και δεν τα ‘χει χάσει, παρά ένα παιδί που δεν ξέρω τι θα γίνει, θα ’σωζα τον γέροντα, γιατί να το ρισκάρω, ο γέρος είναι μια πραγματική αξία, αναγνωρισμένη. Το παιδί δεν ξέρω».
Στη συνέχεια αναφέρεται με θλίψη στα περιστατικά ηλικιωμένων, φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας που έχασαν τη ζωή τους και φαίνεται πως ίσως να έχει μια διάθεση να διορθώσει την προηγούμενη δήλωση του ή να επεξηγήσει κάτι που παρεξηγήσαμε.
Αλλά η επόμενη δήλωση του δεν αφήνει πολλά περιθώρια καθώς αναφερόμενος στην αναγκαστική διαλογή ασθενών που έκαναν ιατροί στη Ιταλία την περασμένη άνοιξη λέει: «Με ποιο δικαίωμα. Σκοτώνεις τον Πικάσο για να ζήση η κυρά-Μαρία; Μα χίλιες φορές θα σκοτώσω τη κυρά-Μαρία εάν χρειαστεί. Βέβαια και την κυρά-Μαρία θέλω να ζήσει αλλά εάν μπει το πρόβλημα δεν θα σκεφτώ ότι η κυρά-Μαρία είναι17 χρονών και ο Πικάσο είναι 84».