Ο Τζέιμς Μπόντ είχε «χρόνιο πρόβλημα με το αλκοόλ» - λένε

Ομάδα ειδικών επί της δημόσιας υγείας, σε Πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας, ανέλυσαν όλες τις ταινίες με πρωταγωνιστή τον Μποντ για να κατανοήσουν πώς ακριβώς έπινε.
Open Image Modal
Men's Health

«Βεβαίως, κύριε.»

«Αυτό είναι ποτό» είπε ο Λέιτερ.

Ο Μποντ γέλασε. «Οταν...συγκεντρώνομαι» εξήγησε, «δεν πίνω ποτέ παραπάνω από ένα ποτό πριν το δείπνο. Αλλά το θέλω μεγάλο και πολύ δυνατό και πολύ παγωμένο και πολύ καλοφτιαγμένο. Μισώ τις μικρές μερίδες, ειδικά όταν έχουν άσχημη γεύση. Αυτό το ποτό είναι δική μου εφεύρεση. Θα το πατεντάρω μόλις σκεφτώ ένα καλό όνομα...»

Ιαν Φλέμινγκ, «Καζινό Ρουαγιάλ»

Και το όνομα αυτού, Vesper. Το αγαπημένο ποτό του Τζέιμς Μποντ, ο οποίος δεν έλεγε όχι και σε διάφορα άλλα αλκοολούχα, όπως η σαμπάνια και ενίοτε καμμιά μπύρα. 

Ως εδώ καλά. Το πρόβλημα αρχίζει όταν μαθαίνουμε ότι ομάδα ειδικών επί της δημόσιας υγείας, σε Πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας, δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν και ανέλυσαν όλες τις ταινίες με πρωταγωνιστή τον Μποντ από το 1965 έως το 2015, για να κατανοήσουν πώς ακριβώς έπινε. 

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Ιατρική Εφημερίδα της Αυστραλίας, ο Μποντ εμφανίζεται να πίνει αλκοόλ 109 φορές στις 24 ταινίες της σειράς. Κι όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, ο Πράκτωρ 007 «είχε σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα με το αλκοόλ» - άσε που «οδηγούσε αυτοκίνητα και αεροπλάνα, έπαιζε χαρτιά για πολλά λεφτά, χειριζόταν περίπλοκα μηχανήματα και έκανε σεξ με εχθρούς, ενίοτε με όπλα ή μαχαίρια στο κρεβάτι, ενώ βρισκόταν υπό την επήρρεια αλκοόλ...»

 

Open Image Modal
Terry O'Neill via Getty Images

Στο «Quantum of Solace» του 2008, ο Μποντ καταναλώνει τουλάχιστον 6 Vesper - ποσότητα η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, ανεβάζει το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του στα 0,36 γραμμάρια και μπορεί να προκαλέσει κώμα, καρδιακή ανακοπή ή και θάνατο. 

Σε ένα από τα βιβλία του Φλέμινγκ δε, ο Μποντ πίνει 50 μεζούρες αλκοόλ μέσα σε μία μέρα - ένα σκορ το οποίο θα ήταν θανατηφόρο για όλους.

Οχι, όμως για τον Πράκτορα 007 - ο,τι κι αν υποστηρίζουν οι Νεοζηλανδοί ερευνητές. Η μελέτη τους, πάντως, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Χριστουγεννιάτικο διαγωνισμό της Ιατρικής Εφημερίδας της Αυστραλίας. 

 

 Πηγή: Washington Post