Ο βασιλιάς Κάρολος θα παραστεί στην επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των προσκεκλημένων, αλλά Ρώσοι εκπρόσωποι έχουν προσκληθεί από τη Γαλλία.
Open Image Modal
Ο Κάρολος συναντά βετεράνους μετά την Υπηρεσία Μνήμης της Βασιλικής Βρετανικής Λεγεώνας στο Κοιμητήριο Πολεμικών Τάφων της Κοινοπολιτείας στις 6 Ιουνίου 2019 στο Μπαγιέ της Γαλλίας.
Pool via Getty Images

Ο βασιλιάς Κάρολος η βασίλισσα Καμίλα και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα πάνε στη Γαλλία στις 6 Ιουνίου για τους επίσημους εορτασμούς της 80ής επετείου από την απόβαση της Νορμανδίας, ανακοίνωσαν την Παρασκευή τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Αυτό θα είναι το πρώτο ταξίδι του Καρόλου στο εξωτερικό αφότου έγινε γνωστό ότι πάσχει από καρκίνο.

 

 

Ο 75χρονος μονάρχης ξανάρχισε τις δημόσιες εμφανίσεις του στις 30 Απριλίου, ενώ ταυτόχρονα ακολουθεί θεραπεία για την ασθένειά του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα παραστεί σε μια τελετή στο βρετανικό μνημείο του Βερ-σιρ-Μερ, στη Νορμανδία. Ο γιος του, πρίγκιπας Ουίλιαμ, θα παραστεί στη διεθνή τελετή μνήμης στην Ομαχα Μπιτς, μαζί με πολλούς ηγέτες χωρών και βετεράνους.

 

Open Image Modal
Chesnot via Getty Images

 

Η Γαλλία εξοργίζει τους συμμάχους της προσκαλώντας τη Ρωσία στην επέτειο της D-Day

Η απόφαση της Γαλλίας να προσκαλέσει τη Ρωσία να παραστεί στην 80ή επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα συμμαχικά έθνη.

Τον περασμένο μήνα, το Παρίσι αιφνιδίασε τις δυτικές χώρες όταν οι διοργανωτές της D-Day ανακοίνωσαν ότι απηύθυναν πρόσκληση στη Μόσχα, μολονότι η Ρωσία εξαπέλυε νέα επίθεση στην Ουκρανία. Αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο και δύο άλλους συμμάχους του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου εξέφρασαν ανησυχίες για την κίνηση αυτή, εγείροντας ερωτήματα που κυμαίνονται από τον συμβολικό χαρακτήρα της περίστασης, ζητήματα πρωτοκόλλου και ερωτήματα σχετικά με τη διπλωματική εμπλοκή με τους Ρώσους εκπροσώπους.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι ενέργειες της Γαλλίας -όχι μόνο η πρόσκληση για την Ημέρα της Νορμανδίας, αλλά και η φιλοξενία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ αυτόν τον μήνα και η αποστολή εκπροσώπου στην ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν- ήταν «ανησυχητικές».

 

 

Ο διοργανωτής των εκδηλώσεων μνήμης της Ημέρας της Απόβασης, η Mission Libération, της οποίας ηγείται ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον Φιλίπ Eτιέν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα προσκληθούν Ρώσοι εκπρόσωποι, αν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι persona non grata στην τελετή.

«Σε αντίθεση με το Κρεμλίνο, η Γαλλία δεν κάνει πολιτικό αναθεωρητισμό της ιστορίας», ανέφερε η Mission Libération σε ανακοίνωσή της. «Ιστορικά, η Γαλλία πάντα προσκαλούσε χώρες των οποίων τα στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία. Πρόσκληση έχει απευθυνθεί στο παρελθόν και στη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Mission Libération δεν επιβεβαίωσε ποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προσκληθεί, ούτε αν η Ρωσία είχε αποδεχθεί την πρόσκληση. 

Το Μέγαρο των Ηλυσίων αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Η παρουσία της Ρωσίας στην τελετή της Ημέρας της Απόβασης δεν θα ήταν η πρώτη. Ο Πούτιν παρευρέθηκε στην 60ή επέτειο της D-Day και στην 70ή επέτειο, η οποία πραγματοποιήθηκε αρκετούς μήνες μετά την προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.