Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ καταδικάστηκε για όλες τις κατηγορίες εις βάρος του

Συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής δωροδοκιών που καταβλήθηκαν σε μετρητά, χρυσό και αυτοκίνητο.
|
Open Image Modal
Ο γερουσιαστής Bob Menendez εισέρχεται σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, Τρίτη 16 Ιουλίου 2024. Οι ένορκοι αναμένεται να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις την Τρίτη στη δίκη για δωροδοκία του Μενέντεζ, του Δημοκρατικού από το Νιου Τζέρσεϊ που κατηγορείται ότι δέχθηκε χρυσό και μετρητά για να χρησιμοποιήσει την πολιτική του επιρροή για να βοηθήσει τρεις επιχειρηματίες και την αιγυπτιακή κυβέρνηση. (AP Photo/Seth Wenig)
via Associated Press

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ καταδικάστηκε την Τρίτη για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε στη δίκη του για διαφθορά, μεταξύ των οποίων η αποδοχή δωροδοκιών σε χρυσό και μετρητά από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ.

Η ετυμηγορία των ενόρκων ακολούθησε μια δίκη εννέα εβδομάδων στην οποία οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Δημοκρατικός έκανε κατάχρηση της εξουσίας του αξιώματός του για να προστατεύσει συμμάχους του από ποινικές έρευνες και να πλουτίσει συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του, μέσω πράξεων που περιλάμβαναν συναντήσεις με αξιωματούχους των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών και τη βοήθεια της χώρας αυτής να αποκτήσει πρόσβαση σε στρατιωτική βοήθεια εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ.

Στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ακούμπησε τους αγκώνες στο έδρανο, σταύρωσε τα χέρια και έδειχνε χαμένος στις σκέψεις του. Αργότερα έγινε γνωστό πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ο δικαστής Σίντεϊ Στάιν θα ανακοινώσει την ποινή στις 29 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις οποίες ο Μπομπ Μενέντεζ σκόπευε να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος την επανεκλογή του στη Γερουσία.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κάλεσε τον γερουσιαστή Μενέντεζ να υποβάλει την παραίτησή του. Μετά την καταδίκη του, «ο γερουσιαστής Μενέντεζ πρέπει να πράξει τα δέοντα για τους ψηφοφόρους του, τη Γερουσία και τη χώρα μας, και να παραιτηθεί», υπογραμμίζει σε δήλωσή του.

Ο Μενέντεζ δεν κατέθεσε στη δίκη, αλλά επέμεινε δημοσίως ότι έκανε μόνο τη δουλειά του ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Είπε ότι οι ράβδοι χρυσού που βρέθηκαν στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ από το FBI ανήκαν στη σύζυγό του, Ναντίν Μενέντεζ. Κατηγορήθηκε και αυτή, αλλά η δίκη της αναβλήθηκε για να αναρρώσει από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού. Έχει δηλώσει αθώα.

Η ετυμηγορία, που εκδόθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν, έρχεται τέσσερις μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών και ενδεχομένως καταδικάζει τις πιθανότητες του Μενέντεζ να διεκδικήσει την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Η δίκη ήταν η δεύτερη φορά που ο Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ αντιμετώπισε κατηγορίες για διαφθορά. Μια προηγούμενη δίωξη για άσχετες κατηγορίες το 2017 έληξε με αδιέξοδο των ενόρκων.

Οι συγκατηγορούμενοί του, δύο επιχειρηματίες από το Νιου Τζέρσεϊ, καταδικάστηκαν επίσης για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Και οι τρεις είχαν δηλώσει αθώοι. Ένας άλλος επιχειρηματίας δήλωσε ένοχος πριν από τη δίκη και κατέθεσε εναντίον του Μενέντεζ και των άλλων κατηγορουμένων.

Η απόφαση των ενόρκων αποτελεί το αποκορύφωμα μιας μακράς έρευνας που περιελάμβανε μια επιδρομή του FBI τον Ιούνιο του 2022 στο σπίτι του ζευγαριού στο Englewood Cliffs, μια πλούσια κοινότητα ακριβώς απέναντι από τον ποταμό Hudson από τη Νέα Υόρκη. Στο σπίτι, οι πράκτορες του FBI βρήκαν ράβδους χρυσού αξίας σχεδόν 150.000 δολαρίων και μετρητά, κυρίως σε στοίβες χαρτονομισμάτων των 100 δολαρίων, συνολικής αξίας άνω των 480.000 δολαρίων. Στο γκαράζ βρισκόταν ένα κάμπριο Mercedes-Benz.

Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
O κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι
via Associated Press

Ψηφοφορία στη Γερουσία για την αποπομπή του Μπομπ Μενέντεζ, εφόσον ο γερουσιαστής δεν παραιτηθεί, ζητεί ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ

Τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Γερουσία για την αποπομπή του Μπομπ Μενέντεζ – ο οποίος νωρίτερα σήμερα κρίθηκε ένοχος για τις 16 ποινικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε, συμπεριλαμβανομένης της δωροληψίας, στη δίκη του για διαφθορά – ζήτησε ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, ο Φιλ Μέρφι, σε περίπτωση που ο 70χρονος γερουσιαστής δεν υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Μπομπ Μενέντεζ εκπροσωπεί τη συγκεκριμένη πολιτεία στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την καταδίκη του από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ο γερουσιαστής Μενέντεζ γνωστοποίησε πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν προτίθεται να παραιτηθεί.