Ο Μαχάτμα Γκάντι είναι γνωστός για πολλά πράγματα- αλλά οι απόψεις του για ζητήματα όπως το σεξ, τα δικαιώματα των γυναικών και η αγαμία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές. Ως εκ τούτου, αποτελούν ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα τμήματα της νέας του βιογραφίας από τον ιστορικό Ραμαχάντρα Γκούα, ο οποίος άντλησε υλικό από μεγάλο όγκο πηγών, μεταξύ των οποίων και η συζήτησή του τον Δεκέμβριο του 1953 με τη Μάργκαρετ Σάνγκερ, ακτιβίστρια για την αντισύλληψη και sex educator.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι δυο τους συμφώνησαν στο θέμα της χειραφέτησης των γυναικών, ωστόσο είχαν και πολλές διαφορές: Η Σάνγκερ πίστευε ότι η αντισύλληψη ήταν ο ασφαλέστερος δρόμος για τη χειραφέτηση, ενώ ο Γκάντι έλεγε πως οι γυναίκες θα έπρεπε να αντισταθούν στους συζύγους τους, ενώ οι άνδρες θα έπρεπε να ελέγξουν το «κτηνώδες πάθος τους». Επίσης, της είπε πως το σεξ θα έπρεπε να γίνεται μόνο για αναπαραγωγή.
Η Σάνγκερ απάντησε πως οι γυναίκες έχουν και αυτές επιθυμίες το ίδιο έντονες με αυτές των ανδρών, και ότι η αντισύλληψη θα βοηθούσε στο να ικανοποιούνται οι επιθυμίες τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών- μα ο Γκάντι επέμενε, λέγοντας πως θεωρούσε όλο το σεξ ως «λαγνεία» (ο ίδιος είχε παντρευτεί στα 13 και είχε πάρει όρκο αγαμίας στα 38, ήδη πατέρας τεσσάρων παιδιών, εμπνεόμενος από έναν Ινδό ιερωμένο Τζαΐν και τον Λέοντα Τολστόι). Ωστόσο στο τέλος της συζήτησης έκανε λίγο πίσω, υποστηρίζοντας πως δεν ήταν κατά της εθελοντικής στείρωσης στην περίπτωση των ανδρών, και προτείνοντας τα ζευγάρια, αντί για αντισυλληπτικά, τα ζευγάρια να κάνουν σεξ κατά την «ασφαλή περίοδο» του έμμηνου κύκλου.
Οι απόψεις του απογοήτευσαν τη Σάνγκερ, όπως και το ότι δεν είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην αντισύλληψη και τον έλεγχο των γεννήσεων. Σημειώνεται ωστόσο πως δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε μιλήσει εναντίον τους, καθώς το 1934 είχε πει πως οι γυναίκες θα έπρεπε να μάθουν να αντιστέκονται στους συζύγους τους, καθώς, εάν καθιερώνονταν στη Δύση τα αντισυλληπτικά, τα αποτελέσματα θα ήταν «τρομακτικά»: «Άνδρες και γυναίκες θα ζουν μόνο για το σεξ. Θα αποχαυνωθούν, δεν θα έχουν αναστολές, θα γίνουν διανοητικά και ηθικά ράκη» είχε πει σχετικά. Ταυτόχρονα, επέκρινε την τάση των γυναικών να παρουσιάζονται πιο ελκυστικές στους άνδρες και τη συμπάθειά τους για τη μόδα, τονίζοντας πως θα έπρεπε να είναι πλήρως ισότιμες με τους άνδρες.