Ποιος δεν απόρησε γιατί κέρδισε ο Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης; Επιτέλους κάποιος τον ρώτησε και η απάντηση μας δικαίωσε

Και ποιος δεν απόρησε γιατί κέρδισε ο Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης; Επιτέλους κάποιος τον ρώτησε
|

Oι επιλογές της Νορβηγικής Ακαδημίας για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, έχουν συχνά προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αρνητικές κριτικές. Πολλοί δε είναι και αυτοί που έχουν ευθέως αμφισβητήσει την πραγματική συνεισφορά βραβευθέντων στην προώθηση της ειρήνης και έχουν επιχειρηματολογήσει πως τα κριτήρια της επιτροπής έχουν αλλοιωθεί.

Μέχρι σήμερα όμως, αυτά τα έλεγαν οι «άλλοι».

Και λέμε μέχρι σήμερα γιατί ο Barack Obama μάλλον βάλθηκε να είναι ο πρώτος, από τους βραβευθέντες που έστω εμμέσως και σε μια χιουμοριστική εκπομπή, που αμφισβητεί τη βράβευσή του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραχώρησε συνέντευξη στον παρουσιαστή Stephen Colbert οικοδεσπότη της τηλεοπτικής εκπομπής «Late Late Show». Στο πλαίσιο αυτής ο παρουσιαστής υποδύθηκε έναν υπεύθυνο προσλήψεων και ο Obama ήταν αυτός που αναζητούσε εργασία και παρουσίαζε στοιχεία από το βιογραφικό του.

Ο παρουσιαστής ρώτησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει. «Έχω σχεδόν 30 τιμητικές διακρίσεις και πήρα και το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης» (σ.σ το 2009).

Και ο παρουσιαστής ξαναρωτά: «Αλήθεια, γιατί το πήρατε;» για να πάρει την απάντηση: «Για να είμαι ειλικρινής, ακόμη δεν έχω μάθει». Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν έχουν μάθει επίσης, όπως επίσης δεν έχουν καταλάβει.

Αυτή τη φράση ο Obama, αν και ειπώθηκε σε μια χιουμοριστική εκπομπή, φάνηκε να αμφισβητεί όχι μόνο την ορθότητα της επιλογής της Ακαδημίας αλλά με μόλις οκτώ λέξεις, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, να απαξίωσε και τον ίδιο το θεσμό. Εξάλλου τα πιο σοβαρά πράγματα συχνά λέγονται μεταξύ σοβαρού και αστείου...

Ωστόσο, ίσως του αξίζει πράγματι ένα βραβείο γιατί ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής και είπε επίσης μια μεγάλη αλήθεια για τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης.

Σημειώνεται πως ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, βραβεύτηκε το 2009 και ήταν στον Λευκό όταν ξεκίνησαν οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές της δυτικής συμμαχίας στη Συρία το 2014- με βοήθεια της Ουάσινγκτον. Και ενώ βρίσκεται προς την έξοδο από τον Λευκό Οίκο, παρέχει πλήρης στήριξη στου βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβία στην Υεμένη, που όπως και στην περίπτωση της Συρίας κοστίζει τις ζωές αμάχων. Επίσης επί διακυβέρνησης Οbama δόθηκε το πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία, Λιβύη κα.