Δεν μπορεί να επιτραπεί η χρήση του κρυπτονομίσματος του Facebook, Libra, στην Ευρώπη, όσο υπάρχουν ανησυχίες περί κυριαρχίας, συστημικών κινδύνων και κινδύνου καταχρήσεων από κυρίαρχους παίκτες της αγοράς, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη.
Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου ανακοίνωσε σχέδια τον Ιούνιο για λανσάρισμα του νέου κρυπτονομίσματος καθώς επεκτείνεται στον κλάδο του e-commerce, ωστόσο το Libra έχει δεχτεί «πυρά» από ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο, που φοβούνται πως θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Ο υπουργός, Μπρούνο Λεμέρ, δεν εξήγησε πώς η Γαλλία θα μπορούσε να κρατήσει το Libra εκτός της ΕΕ. Επίσης, είπε ότι ήταν σε επαφή με τόσο τους απερχόμενους όσο και τους επερχόμενους επικεφαλής της ΕΚΤ για τη δημιουργία ενός «δημόσιου ψηφιακού νομίσματος» υπό την αιγίδα των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Μιλώντας για το πρόγραμμα Libra σε συνάντηση του ΟΟΣΑ στο Παρίδι, ο Λεμέρ είπε: «Αυτή η ιδιωτικοποίηση του χρήματος περιλαμβάνει κινδύνους κατάχρησης από κυρίαρχη θέση, κινδύνους για την κυριαρχία και κινδύνους για τους καταναλωτές και τις εταιρείες».
H G7 είχε προειδοποιήσει τον Ιούλιο ότι δεν θα επέτρεπε στο Libra να προχωρήσει μέχρι να λυθούν όλοι οι προβληματισμοί περί κανόνων/ ρύθμισης, προσθέτοντας πως απαιτείται εκτενώς συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο project.
«Το Libra επίσης αντιπροσωπεύει συστημικό κίνδυνο από τη στιγμή που έχεις δύο δισεκατομμύρια χρήστες. Οποιοδήποτε πρόβλημα στη λειτουργία αυτού του νομίσματος, στη διαχείριση των αποθεμάτων του, θα δημιουργούσε σημαντική οικονομική αναταραχή» είπε ο Λεμέρ. «Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί για το Libra είναι σοβαροί. Ως εκ τούτου θα ήθελα να αποσαφηνίσω: Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην ανάπτυξη του Libra σε ευρωπαϊκό έδαφος».
Σε άλλη μια αρνητική εξέλιξη για το Libra αυτή την εβδομάδα, η Ελβετία ανέφερε πως το προτεινόμενο σύστημα πληρωμών θα μπορούσε να βρεθεί απέναντι σε αυστηρούς κανόνες, που κανονικά ισχύουν για τράπεζες, πέρα από σκληρούς νόμους κατά του «ξεπλύματος» χρήματος.