Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, συνιστά την χρήση μάσκας όταν βγαίνουμε από το σπίτι. Ορισμένες πόλεις μάλιστα το έχουν κάνει υποχρεωτικό ενώ σε περίπτωση που δεν μπορεί κάποιος να βρει μάσκα μίας χρήσης, πρέπει να κατασκευάσει μία αυτοσχέδια.
Οι επιστήμονες μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως η χρήση μάσκας δεν αναιρεί τον κανόνα σχετικά με τις αποστάσεις που πρέπει να κρατάμε μεταξύ μας.
Οτι ακριβώς δήλωσε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα, 27 Απριλίου, ενόψει της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων για τους πολίτες.
Οπως λέει στην HuffPost, ο καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Σέιτ, Πίτερ Γκούλικ, «Η μάσκα δεν αντικαθιστά την απόσταση των δύο μέτρων που πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε».
Πρόσθεσε μάλιστα πως οι μάσκες μας βοηθούν να κυκλοφορούμε εκτός σπιτιού, προκειμένου να μπορούμε να επισκεφθούμε σούπερ μάρκετ, τράπεζες η φαρμακεία, όπου δεν μπορεί να εγγυηθεί κάποιος την απόσταση των δύο μέτρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως καταργείται η οδηγία.
«Δεν τις φοράμε έτσι ώστε να είμαστε πιο κοντά ο ένας με τον άλλο».
Να γιατί είναι απαραίτητο να φοράμε μάσκα και να κρατάμε συγχρόνως τις αποστάσεις στην μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Φοράμε μάσκα για να μην μεταδώσουμε τον ιό
Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν τα κρούσματα του κορονοϊού άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους, ανέφεραν ότι δεν ήταν απαραίτητο να φοράμε μάσκα προσώπου εκτός εάν έχουμε μολυνθεί από τον ιο. Ετσι, προστατεύαμε τους γύρω μας από την μετάδοση του.
Σήμερα αυτό ισχύει ακόμα και αν δεν έχουμε νοσήσει. Οι ειδικοί έχουν μάθει ότι πολλά άτομα που έχουν μολυνθεί με το COVID-19 είναι ασυμπτωματικά, ενώ παράλληλα έρευνες έχουν δείξει ότι έως και το 50% των ατόμων με κορονοϊό ενδέχεται να μην εμφανίζουν συμπτώματα.
΄Ετσι λοιπόν οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε προσβληθεί από τον ιό. Καλύπτοντας το πρόσωπό μας δημόσια, βοηθάμε τους άλλους να παραμείνουν ασφαλείς από οτιδήποτε μπορεί να μεταφέρουμε. Είναι λοιπόν περισσότερο για την προστασία τρίτων παρά για την δική μας.
Η μάσκα ενδέχεται να μην είναι 100% αποτελεσματική
Η χρήση μάσκας όσο απαραίτητη και αν είναι δεν σημαίνει πως προσφέρει προστασία 100%, ιδίως αυτές που έχουμε φτιάξει μόνοι μας.
«Τα στοιχεία που έχουμε για την προστασία που μας παρέχουν οι μάσκες που έχουμε κατασκευάσει εμείς οι ίδιοι στα σπίτια μας, είναι ανεπαρκή», λέει στην HuffPost η γιατρός Λιλι Μπάρσκι, με έδρα το Λος Αντζελες.
Πρόσθεσε μάλιστα πως εκτός ότι οι μάσκες δεν προστατεύουν τα μάτια μας, έναν άλλο πιθανό τρόπο με τον οποίο μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.
«Τα σωματίδια του COVID-19 πιστεύεται ότι είναι αρκετά μικρά ώστε να μπορούν να περάσουν μέσα από αυτές τις μάσκες ή να μείνουν πάνω στο ύφασμα. Ακόμη και οι ιατρικές μάσκες δεν παρέχουν 100% προστασία».
Ο Γκάρι Σλάτκιν, μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνει πως οι μάσκες δεν είναι αεροστεγείς.
«Ο αέρας διαχέεται από το πλάι ενώ είναι δύσκολο να φορεθούν σωστά. Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί αν δεν εφάπτονται καλά στο πρόσωπο μας».
Ετσι δεν πρέπει να θεωρούμε πως η χρήση της μάσκας από μόνη της λύνει όλα τα προβλήματα που αφορούν την μετάδοση του COVID-19. Μπορεί, ωστόσο, να εξυπηρετήσουν έναν σκοπό σε συνάρτηση με άλλα βήματα που πρέπει να ακολουθούμε, όπως η σωστή υγιεινή, μας εξηγεί η Έιμι Φεράρο, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ουόλντεν, στην Μινεάπολη της Μινεσότα.
Η Φεράρο μας είπε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κορονοϊός εξαπλώνεται μέσω μεγαλύτερων αναπνευστικών σταγονιδίων που μπορούν να αποκλειστούν τουλάχιστον εν μέρει από κάποιο είδος κάλυψης πάνω από το στόμα και τη μύτη.
«Επιπλέον, υπάρχει μια έννοια μείωσης της βλάβης με μολυσματικές ασθένειες, που υποδηλώνει ότι, η μείωση της δόσης ενός παθογόνου μπορεί να επιτρέψει στο σώμα μας περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει μία αποτελεσματική ανοσία. Η μάσκα προσώπου είναι ένα μέσο που βοηθά στη μείωση της ”δόσης” του κορανοϊού που μεταδίδεται».
«Από το τίποτα έστω και αυτό κάπως βοηθάει».
Η κάλυψη του προσώπου δεν μας δίνει το ελεύθερο να ερχόμαστε κοντά με άλλους ανθρώπους
Εάν θέλετε να διατηρήσετε τον εαυτό μας και την περιοχή που ζούμε μακριά από τον κορονοϊό, πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας. Οι μάσκες προσώπου ή άλλα προστατευτικά μέτρα δεν αντικαθιστούν τον κανόνα αυτό, σύμφωνα με τον Φίλιπ Ρόμπινσσον, διευθυντή πρόληψης λοιμώξεων στο νοσοκομείο Χογκ Μεμόριαλ Πρεσβυτέριαν, στo Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνια (Hoag Memorial Hospital Presbyterian στο Newport Beach).
«Κάθε άτομο που κρατάει τις αποστάσεις μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης των άλλων δραματικά. Σε διάστημα τριάντα ημερών, κάποιος που δεν ακολουθεί τον κανόνα αυτό υπάρχει σοβαρή περίπτωση να μεταδώσει τον ιο σε εκατοντάδες ανθρώπους. Μειώνοντας κάποιος τη φυσική επαφή κατά 75%, ο κίνδυνος μόλυνσης πέφτει στα 2,5 άτομα».
Η ουσία είναι ότι «μια μάσκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού, αλλά η χρήση της δεν θα μας προστατεύει τελείως», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φάιν, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Μακροζωίας του Πρίνστον (Princeton Longevity Center), στην πολιτεία του Νιού Τζέρζι.
Κρατώντας τις αποστάσεις, ακολουθώντας κανόνες υγιεινής και φορώντας μάσκα, είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να καταπολεμήσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού, αυτή την στιγμή.
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.