Παραμένει κομμάτι του γαλλικού κράτους η Νέα Καληδονία, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα, Κυριακή στο νησί του Ειρηνικού, το οποίο αποτελεί υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας επίσημα από το 1946.
Το «όχι» εξασφάλισε το 56,4% των ψήφων έναντι 43,6% του «ναι», ενώ η συμμετοχή κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας το 80%.
Συνολικά δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου 175.000 πολίτες, ενώ σχεδόν των 40% του πληθυσμού αποτελούν οι ιθαγενείς Κανάκ. Σύμφωνα με παρατηρητές των εκλογών, όπως αναφέρει το BBC, κατά της ανεξαρτησίας τάχθηκε ακόμη και ένα κομμάτι εξ αυτών, εκτός από τους Γάλλους και Ευρωπαίους που κατοικούν στο νησί.
Η Γαλλία θεωρεί τη Νέα Καληδονία ένα σημαντικό στρατηγικό και πολιτικό «περιουσιακό στοιχείο» στην περιοχή του Ειρηνικού, ενώ τα εδάφη της είναι πλούσια σε νικέλιο, ζωτικό συστατικό για την κατασκευή ηλεκτρονικών προϊόντων. Συνολικά, κάθε χρόνο, περίπου 1,3 δισ. ευρώ από τον γαλλικό προϋπολογισμό προορίζεται για τα υπερπόντια νησιωτικά εδάφη της χώρας.
Κατά την επίσκεψη του στο νησί, τον περασμένο Μάιο, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ταχθεί κατά της ανεξαρτησίας, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Γαλλία θα είναι λιγότερο όμορφη χωρίς τη Νέα Καληδονία». Ωστόσο, είχε ξεκαθαρίσει ότι θα σεβαστεί την ετυμηγορία των πολιτών.
Σήμερα, σε τηλεοπτικό διάγγελμα χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τονίζοντας την «τεράστια περηφάνια» που νιώθει για την έκβαση του.
«Οι εκλογείς μπόρεσαν να επιλέξουν κυρίαρχα γνωρίζοντας πλήρως τη σχέση ανάμεσα στη Νέα Καληδονία και τη Γαλλία. Εκφράστηκαν στην πλειονότητά τους υπέρ της παραμονής της Νέας Καληδονίας στη Γαλλία», είπε ο Μακρόν, ο οποίος είδε στο αποτέλεσμα αυτό «ένα σήμα εμπιστοσύνης στη Γαλλική Δημοκρατία, στο μέλλον της, και στις αξίες της: ο καθένας μπορεί να αισθανθεί και να μοιραστεί αυτή την περηφάνια».
«Ο μοναδικός ηττημένος είναι ο πειρασμός της περιφρόνησης της διαίρεσης, της βίας, του φόβου», σημείωσε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος. «Ο μοναδικός νικητής, είναι η διαδικασία υπέρ της ειρήνης που φέρει η Νέα Καληδονία εδώ και 30 χρόνια, το πνεύμα του διαλόγου το οποίο τίποτα πλέον δεν θα διασπάσει», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του 1998, που οδήγησε στη σημερινή ψηφοφορία, πάντως, το «όχι» δεν θα σημάνει το τέλος της προσπάθειας για ανεξαρτησία, μιας και υπάρχει η δυνατότητα για δύο ακόμη δημοψηφίσματα μέχρι το 2022.