«Όχι» της Βουλής στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής κατά Κουρουμπλή, Ξανθού, Πολάκη. Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη

«Όχι» της Βουλής στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής κατά Κουρουμπλή, Ξανθού, Πολάκη. Μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη
|
Open Image Modal
Nikos Libertas / SOOC

Η Βουλή απέρριψε, όπως αναμενόταν, την πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνούσε τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων υπουργών Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή Παύλου Πολάκη.

Για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια.

  • Έγκυρα ψηφοδέλτια 238. 
  • Άκυρα ψηφοδέλτια 29.
  • Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86.
  • Κατά της πρότασης ψήφισαν 151.
  • Παρών ψήφισαν 1.

Για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ψήφισαν 267 συνολικά βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. 

  • Έγκυρα ψηφοδέλτια 234.
  • Άκυρα 33 ψηφοδέλτια.
  • Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 88.
  • Κατά της πρότασης ψήφισαν 145.
  • Παρών ψήφισαν 1.

Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια.

  • Έγκυρα ψηφοδέλτια 236.
  • Άκυρα ψηφοδέλτια 31.
  • Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86.
  • Κατά της πρότασης ψήφισαν 149.
  • Παρών ψήφισαν 1.

Υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν η ΝΔ και η ΧΑ, άκυρο ψηφοδέλτιο έριξαν στις κάλπες η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι,  ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά δήλωσή του, διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή ΔΗΣΥ και ψήφισε υπέρ.   

Μονομαχία για εθνικά θέματα - προανακριτική

Η συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν τα ξίφη τους τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για την προανακριτική.

Πρώτος έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση. «Η δική μας πρόταση για Προανακριτική γίνεται και για να απαντήσουμε στη δική σας δειλία, διότι περί δειλίας πρόκειται να εξαιρέσετε τους δικούς υπουργούς από τον έλεγχο», τόνισε και κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να κλείσει άρον άρον την επιτροπή για την υπόθεση Novartis, αλλά να αφήσει να λάμψει η αλήθεια και να φανεί το βάθος της σκευωρίας». «Κρύβεστε στην υπόθεση της Novartis και δεν αφήνετε να πέσει φως στο σκοτάδι που εσείς έχετε ρίξει στην υπόθεση», συνέχισε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι το μόνο που επιθυμεί, είναι να παράγει ένταση και διχασμό. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής «όπως έχει αρνηθεί στο παρελθόν τη σύσταση κάθε επιτροπής, Εξεταστικής ή Προανακριτικής, που έχουμε προτείνει».  

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού», καθώς και για «φτηνή επικοινωνιακή πολιτική» της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη. Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν τόλμησε «καν να φτάσει στην κάλπη» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική. Αναφερόμενος στην υπόθεση των επιδομάτων ενοικίου, σημείωσε ότι η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε από ευθιξία γιατί παραδέχθηκε πως διέπραξε σφάλμα. Όπως είπε, είχε το δικαίωμα, αλλά δεν έπρεπε να πάρει το επίδομα, δεδομένου του εισοδήματός της. «Η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ, εσείς τα 200 εκατ. που πήρατε με θαλασσοδάνεια θα τα επιστρέψετε ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο;», συμπλήρωσε. 

Τουρκία

 Η σφοδρή αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στα εθνικά θέματα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να καταλογίζει ανικανότητα στην κυβέρνηση «σε όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής». 

Αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κράτησή τους στην Τουρκία «είναι απαράδεκτη και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις». «Αισθάνεστε ακόμη ευχαριστημένος με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαψεύσει τις αιτιάσεις του κ. Ερντογάν, ότι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία του είχε υποσχεθεί την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εγκάλεσε τη ΝΔ για ανεύθυνη στάση στα εθνικά θέματα. 

«Εγώ αυτά που έχω να πω τα λέω μπροστά στον κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου», τονίζοντας ότι «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

«Κλείνω, λέγοντας γι′ αυτά τα θέματα ότι την ίδια ανεύθυνη στάση κρατήσατε και όταν είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, όπου σπεύσατε να ανακοινώσετε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχα δεν επιχειρηματολόγησε για την ελληνικότητα των Ιμίων. Λίγες ημέρες αργότερα συναντήσατε τον Τούρκο πρωθυπουργό, καθίσατε σε τραπεζάκι με μόνο την τουρκική σημαία -την ελληνική την είχε πάρει ο αέρας- αλλά και εσείς δεν κάνατε το λιοντάρι. Εγώ δεν λέω άλλα μπροστά και άλλα πίσω. Ό,τι είχα να πω για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τα είπα μπροστά στον Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Κλείνω λέγοντάς σας ότι χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή να σταθμίζουμε τα βήματά μας. Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, η ΑΟΖ της Κύπρου» τόνισε.

«Θα τον καλέσω» (σ.σ. τον Ερντογάν) απάντησε ο πρωθυπουργός, «σε συνεννόηση με την ηγεσία του Στρατού, όταν κρίνω εγώ ότι είναι σωστό και δεν θα κάνει χειρότερα τα πράγματα» είπε ο πρωθυπουργός. Έσπευσε να προσθέσει μάλιστα ότι «δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες».

ΠΓΔΜ

«”Είσαστε επιπόλαιος”. Στο σκοπιανό είχατε την δυνατότητα να εμπλέξετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν το κάνατε μιλήσατε πρώτα με τον κ. Ζάεφ και μετά με τους αρχηγούς των κομμάτων... Παρουσιάσατε σαν όχλο και κατηγορήσατε τους πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια... Πρώτα μας χλευάσατε, μετά ήλθατε στην δική μας θέση για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων ως προϋπόθεση για τη όποια λύση, και τώρα ήλθε ο κ. Ζάεφ να ζητήσει με περίσσιο θράσος την αλλαγή του δικού μας Συντάγματος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Εσείς ξαφνικά αλλάξετε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους. Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ», απάντησε ο Αλ. Τσίρπας στον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έχει και διατυπώνει εξαρχής την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, erga omnes, δηλαδή αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας.

Πόλεμος ανακοινώσεων 

Μετά τις ομιλίες των δύο, πηγές της ΝΔ εγκαλούσαν τον πρωθυπουργό που δεν διέψευσε ότι είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν να δώσει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. 

Επίσης σημείωσαν ότι ο κ. Τσίπρας αντιφάσκει: από τη μια προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών σε μεθοριακό επεισόδιο και από την άλλη αναβάθμισε το συμβάν στέλνοντας τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο στο ΝΑΤΟ. Τέλος υποστήριξαν ότι ο πρωθυπουργός φάνηκε να εμπιστεύεται το δικαιϊκό σύστημα της Τουρκίας το οποίο, όπως έλεγαν, αμφισβητείται εν συνόλω από τη διεθνή κοινότητα.

Ανεπάρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαχείριση των εθνικών θεμάτων διαπίστωναν κυβερνητικές πηγές λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, με αφορμή το γεγονός ότι στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ είχαν σπεύσει στους δημοσιογράφους για να κάνουν επισημάνσεις και εκτιμήσεις για την αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη ως προς τους Έλληνες στρατιωτικούς.

«Η ΝΔ για ακόμη μία φορά μετά από μία συνεδρίαση στη Βουλή βρίσκεται σε τόσο δυσάρεστη θέση, που αναγκάζεται να προβεί σε εκ των υστέρων διαρροές, πράγμα που φανερώνει την ανεπάρκεια του αρχηγού της και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές και πρόσθεταν: «δυστυχώς όμως η ανεπάρκεια αυτή, όταν αφορά τη διαχείριση ευαίσθητων εθνικών θεμάτων που είναι σε εξέλιξη, δεν συνιστά πρόβλημα μόνο για τη ΝΔ αλλά και για τη χώρα».