Οδηγός Επιβίωσης: Πώς να αντιμετωπίζουμε όποιον μας εκνευρίζει

Πέντε τακτικές που θα μας βοηθήσουν
Open Image Modal
DjelicS via Getty Images

Είναι ο εργοδότης, η γειτόνισσα ή μήπως κάποιος συγγενής που σε εκνευρίζει; Πώς θα αντιμετωπίσεις και θα το χειριστείς με ψυχραιμία για να συγκρατήσεις τη δική σου πνευματική ηρεμία και να μην χαμηλώνεις το επίπεδο της ζωή σου με διαρκή νεύρα;

Αυτό που πρέπει πάντα να θυμάσαι είναι να μην περιμένεις από τον άλλο να αλλάξει! Μπορείς όμως εσύ να αλλάξεις τον τρόπο που αντιδράς με τις τεχνικές που θα σου δώσω, γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι που μας εκνευρίζουν δεν μπορούν να φύγουν από τη ζωή μας, είτε λέγονται συγγενείς, είτε εργοδότες.

1. Μπες στα παπούτσια του

Είναι σημαντικό να μπεις στα παπούτσια του άλλου και μάλιστα ακόμα μέσα από ένα role playing, όπου εσύ θα παριστάνεις εκείνον, ώστε να μπορέσεις να δεις πιο καθαρά γιατί αντιδρά έτσι και γιατί μπορεί να λέει όλα αυτά που σε εκνευρίζουν.

2. Αποδόμηση

Προσπάθησε να σκεφτείς αυτόν τον άνθρωπο σε τελείως ανθρώπινες στιγμές, όπως να τρώει, να κοιμάται ή ακόμα να είναι στην τουαλέτα. Μπορεί να σου ακούγεται αστείο ή ακόμα και αποκρουστικό αλλά με αυτόν τον τρόπο, τον αποδομείς και παίρνεις από πάνω του τη δύναμη που έχεις σχηματίσει στο μυαλό σου ότι έχει αυτός ο άνθρωπος.

3. Απόφυγε τον ίδιο ή συζητήσεις

Όταν μπορείς να αποφύγεις το άτομο που σε εκνευρίζει καλό είναι να το κάνεις. Ωστόσο, επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό μπορείς να αποφύγεις συζητήσεις που ξέρεις πως θα σε εκνευρίσουν. Δεν χρειάζεται να συζητήσεις με τη μητέρα σου το πότε θα παντρευτείς αν σε πιέζει συνέχεια, αλλά μπορείς να τη ρωτήσεις κάτι άλλο για τον κοινωνικό περίγυρο, ώστε να αποπροσανατολίσεις τη συζήτηση και να μην μπεις στη διαδικασία να ακούσεις πράγματα που ξέρεις ποια θα είναι η κατάληξη.

4. Διάλεξε τις μάχες σου

Υπάρχουν επαναλαμβανόμενες πράξεις τις οποίες έχεις αναφέρει πολλές φορές ότι σε ενοχλούν, αλλά ο άλλος τις συνεχίζει; Μην μπαίνεις στη διαδικασία διαμάχης κάθε φορά. Είναι πιο σημαντικό να διατηρείς τη ψυχική σου ηρεμία και να αφήνεις και κάποια πράγματα να περνούν, παρά να είσαι σε μία διαρκή κόντρα.

5. “Παίξ’ το αλλού”

Καμιά φορά χρειάζεται να το ρίχνεις στην τρελή και να δίνεις στον άλλο την απάντηση που θέλει να ακούσει. Έτσι θεωρεί πως έχει βρει έναν «σύμμαχο», έναν άνθρωπο να τον καταλαβαίνει ακόμα και αν εσύ θεωρείς τελείως ανυπόστατο αυτό που σου ζητάνε. Φυσικά, δεν μιλάμε για ψέματα ή κοροϊδία προς τον άλλο άνθρωπο, αλλά καμιά φορά χρειάζεται να δίνεις τέτοιου είδους απαντήσεις για να διατηρείς τα όρια σου και την ψυχική σου ηρεμία.

Εσύ με ποια από τις τακτικές σκέφτεσαι να ξεκινήσεις;