Οδηγός Euro 2024: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου

Και μια ματιά σε μερικές από τις εμφανίσεις που σίγουρα θα τραβήξουν τα βλέμματα των φιλάθλων αλλά και των fashionistas σε όλο τον κόσμο.
Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Το ευρωπαϊκό Κύπελλο εκτίθεται κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του τροπαίου του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου "EURO 2024" στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, Γερμανία, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024. Το Euro ξεκινά στο Μόναχο, την Παρασκευή 14 Ιουνίου, όταν η διοργανώτρια χώρα Γερμανία αντιμετωπίζει τη Σκωτία στην Allianz Arena, έδρα της Μπάγερν Μονάχου. Το τουρνουά αρχίζει με έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων. (AP Photo/Markus Schreiber, File)
via Associated Press

To 17o Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ή απλά το Euro 2024, ξεκινά απόψε το βράδυ (22:00) με την διοργανώτρια Γερμανία να αντιμετωπίζει την Σκωτία στην Allianz Arena, έδρα της Μπάγερν Μονάχου.  

Η HuffPost σας παρουσιάζει έναν οδηγό με όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας

Πότε είναι ο τελικός; 

Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 14 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. 

Ποια είναι τα φαβορί;

Η Αγγλία και η Γαλλία θεωρούνται ως τα δύο μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η Αγγλία έχει μονάχα μία φορά κερδίσει μεγάλο διεθνές τουρνουά, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, όμως ήταν η φιναλίστ στο τελευταίο Euro όπου ηττήθηκε μέσα στο Γουέμπλεϊ από την Ιταλία στα πέναλτι με 3-2. Η Γαλλία ήταν η φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 όπου επίσης γνώρισε την ήττα στα πέναλτι με 4-2 από την Αργεντινή. Μία ιδιαίτερη συγκυρία είναι το γεγονός ότι μεγάλο αστέρι των Γάλλων είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης του Αγγλου, Τζουντ Μπέλινγκχαμ. Ο 25χρονος Γάλλος επιθετικός θεωρείται ευρέως ο διάδοχος του Λιονέλ Mέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο ως ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο.

 

Open Image Modal
WEMBLEY STADIUM, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ - 2021/07/12: Ο Λεονάρντο Μπονούτσι της Ιταλίας κρατάει το τρόπαιο ενώ η ιταλική ομάδα πανηγυρίζει τη νίκη κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων στο τέλος του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα Uefa Euro 2020 μεταξύ της Ιταλίας και της Αγγλίας. Η Ιταλία κέρδισε 4-3 την Αγγλία μετά από πέναλτι. (Photo by Andrea Staccioli/Insidefoto/LightRocket via Getty Images)
Insidefoto via Getty Images

 

Ποια είναι η μορφή του τουρνουά;

Το τουρνουά αρχίζει με έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι ομάδες κάθε ομίλου παίζουν μεταξύ τους μία φορά, με τρεις βαθμούς για νίκη, έναν βαθμό για ισοπαλία και κανέναν βαθμό για ήττα. Οι δύο πρώτες ομάδες σε κάθε όμιλο, καθώς και οι τέσσερις ομάδες με τις καλύτερες επιδόσεις στην τρίτη θέση, θα προκριθούν στη φάση των “16”. Από κει και πέρα όλα τα παιχνίδια στη φάση αυτή, τα προημιτελικά και τα ημιτελικά είναι νοκ-άουτ.

Ποιοι είναι οι όμιλοι του Euro 2024;

Όμιλος Α: Γερμανία, Σκωτία, Ουγγαρία, Ελβετία

Όμιλος Β: Ισπανία, Κροατία, Ιταλία, Αλβανία

Όμιλος Γ: Σλοβενία, Δανία, Σερβία, Αγγλία

Όμιλος Δ: Πολωνία, Ολλανδία, Αυστρία, Γαλλία

’Ομιλος Ε: Βέλγιο, Σλοβακία, Ρουμανία, Ουκρανία

Όμιλος ΣΤ: Τουρκία, Γεωργία, Πορτογαλία, Τσεχική Δημοκρατία

Open Image Modal
Οπαδοί της Γεωργίας εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο μετά τη νίκη της ομάδας τους στον τελικό του προκριματικού αγώνα ποδοσφαίρου για τα πλέι οφ του UEFA EURO 2024 μεταξύ της Γεωργίας και της Ελλάδας στην Τιφλίδα στις 26 Μαρτίου 2024. Η Γεωργία προκρίθηκε εις βάρος της Εθνικής μας ομάδας για πρώτη φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. (Photo by Giorgi ARJEVANIDZE / AFP) (Photo by GIORGI ARJEVANIDZE/AFP via Getty Images)
GIORGI ARJEVANIDZE via Getty Images

Τα Γήπεδα της διοργάνωσης και η χωρητικότητά τους

Oλυμπιακό Στάδιο Βερολίνου (71.000)

Στάδιο Κολωνίας (43.000)

BVB Stadion Ντόρτμουντ (62.000)

Duesseldorf Arena (47.000)

Frankfurt Arena (47.000)

Arena AufSchalke, Γκελζενκίρχεν (50.000)

Volksparkstadion, Αμβούργο (49.000)

Στάδιο της Λειψίας (40.000)

Munich Football Arena (66.000)

Στουτγκάρδη Arena (51.000)

Open Image Modal
Γενική άποψη της Allianz Arena, γνωστής ως Munich Football Arena, ενόψει του UEFA Euro 2024 (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου UEFA) στις 12 Ιουνίου 2024, στο Μόναχο της Γερμανίας. (Photo by Gokhan Balci/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Ποιος είναι ο υπερασπιστής του τίτλου;

Η Ιταλία κέρδισε το τελευταίο Euro, το οποίο διεξήχθη το 2021, επειδή το αρχικό τουρνουά αναβλήθηκε για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας COVID-19. Η Ιταλία νίκησε την Αγγλία στον τελικό στο στάδιο Γουέμπλεϊ στη διαδικασία των πέναλτι.

Oι προηγούμενοι πρωταθλητές Ευρώπης

Η Γερμανία (1972, 1980 ως Δυτική Γερμανία και 1996) και η Ισπανία (1964, 2008, 2012) έχουν κερδίσει το Euro τρεις φορές.

Η Ιταλία (1968, 2020) και η Γαλλία (1984, 2000) δύο φορές η καθεμία και η Ελλάδα (2000), Δανία (1992), Ολλανδία (1988), Πορτογαλία (2016), Τσεχοσλοβακία (1976) και Σοβιετική Ενωση (1960) από μία φορά έκαστη. 

Τα ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο σπουδαίος 39χρονος Πορτογάλος αγωνίζεται στο έκτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της καριέρας του, κάτι που αποτελεί ρεκόρ.

Μπαίνοντας στο τουρνουά κατέχει ήδη το ρεκόρ των περισσότερων συμμετοχών σε Euro, με 25, αλλά και των περισσότερων γκολ, με 14.

Ο Ρονάλντο κατέκτησε τη διοργάνωση το 2016 με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο των Ιβήρων.

Ο Ρονάλντο, ο οποίος αγωνίζεται για την Αλ Νασρ στη Σαουδική Αραβία, υπήρξε παίκτης-σύμβολο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Κατέκτησε πέντε Champions League και πέντε φορές τη Χρυσή Μπάλα.

Open Image Modal
O προπονητής Φερνάντο Σάντος της Πορτογαλίας, ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Πορτογαλίας κατά τη διάρκεια του τελικού αγώνα του UEFA EURO 2016 μεταξύ της Πορτογαλίας και της Γαλλίας στις 10 Ιουλίου 2016 στο Stade de France στο Παρίσι, Γαλλία (Photo by VI Images via Getty Images).
VI-Images via Getty Images

Μια ματιά στις εμφανίσεις του Euro 2024: Hits ή στυλιστικό ατόπημα;

Η εκτός έδρας εμφάνιση του Βελγίου είναι φόρος τιμής σε έναν πολύ αγαπημένο χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων, τον Τεντέν. Η φανέλα της Κροατίας δεν θα περάσει απαρατήρητη. Η εντός έδρας φανέλα της Γερμανίας είναι η κλασική λευκή, αλλά η εκτός έδρας φανέλα φέρει ένα τολμηρό ροζ και μοβ χρώμα.

Ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που ξεκινά στις 14 Ιουνίου στη Γερμανία, το Associated Press ρίχνει μια ματιά σε μερικές από τις φανέλες που σίγουρα θα τραβήξουν τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων αλλά και των fashionistas σε όλο τον κόσμο.

Open Image Modal
Ο Toni Kroos της Γερμανίας κοιτάζει κατά τη διάρκεια του διεθνούς φιλικού αγώνα μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας στο γήπεδο Borussia Park στις 07 Ιουνίου 2024 στο Moenchengladbach της Γερμανίας. (Φωτογραφία: Lukas Schulze - GES Sportfoto/Getty Images)
Lukas Schulze - GES Sportfoto via Getty Images

Η πρώτη φανέλα της Γερμανίας είναι κλασική, κυρίως λευκή, με το μαύρο, το κόκκινο και το χρυσό χρώμα της εθνικής σημαίας πάνω από τους ώμους σε σχήμα φτερούγας αετού.

Η δεύτερη εμφάνιση της Mannschaft όμως, με τα ροζ και μοβ χρώματα, αποτελεί μια πρωτοφανή τολμηρή κίνηση. Η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία λέει ότι αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά των Γερμανών ποδοσφαιρόφιλων, αλλά και την ποικιλομορφία της χώρας.

Η εμφάνιση ολοκληρώνεται με μωβ σορτς και κάλτσες και αρέσει πολύ στον μέσο της Μπάγερ Λεβερκούζεν, Φλόραιν Βιρτς : «Η εκτός έδρας φανέλα είναι πολύ ωραία! Είναι κάτι διαφορετικό και πραγματικά ξεχωρίζει».

 

 

Ο σάλος με το ”ναζιστικό” 44

Η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ωστόσο, έγινε πρωτοσέλιδο για τους λάθος λόγους, αφού ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επισήμαναν ότι η γραμματοσειρά των δύο τεσσάρων μαζί στις φανέλες με τον αριθμό 44 μοιάζει με το σήμα των S.S. που χρησιμοποιούσε η ομάδα Schutzstaffel του ναζιστικού κόμματος. Η Adidas σταμάτησε στη συνέχεια να προσφέρει την εξατομίκευση των φανελών με ονόματα και αριθμούς και η ομοσπονδία σταμάτησε την παράδοση φανελών με τον αριθμό 44 από το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα.

Κοινώς γνωστή ως S.S., η ομάδα Schutzstaffel περιελάμβανε αστυνομικές μονάδες, δυνάμεις μάχης και άλλους που διοικούσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν τις μαζικές δολοφονίες Εβραίων πολιτών κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γαλλία γίνεται.. ρετρό

Οι φανέλες των ”τρικολόρ”, τόσο εντός όσο και εκτός έδρας, αξίζουν επίσης μια θέση στην κορυφή των charts.

Η εκτός έδρας φανέλα συνδυάζει μια λευκή βάση με ένα βασιλικό μπλε, με τις λωρίδες που περνούν από το μπλε στο κόκκινο και αντικατοπτρίζουν τα χρώματα της εθνικής σημαίας. Η εντός έδρας φανέλα είναι απλή, με ένα εντυπωσιακό έντονο μπλε χρώμα. Το μόνο μειονέκτημα, ίσως, είναι ο πολύ μεγάλος γαλλικός κόκορας - εθνικό σύμβολο της Γαλλίας. Είναι αποτυπωμένος στη φανέλα και ίσως να είναι πολύ μεγάλος και να ήταν πιο κατάλληλος σε μια φανέλα ράγκμπι. Αλλά λόγω αυτού του σήματος XXL, οι φανέλες θυμίζουν την φανέλα που φορούσε η γαλλική ομάδα στο τουρνουά του 1984, όταν οι Γάλλοι, υπό την καθοδήγηση του Μισέλ Πλατινί, κατέκτησαν τον πρώτο τους μεγάλο τίτλο.

Open Image Modal
Kristian Skeie - UEFA via Getty Images

Tα πολύ μεγάλα καρό της Κροατίας  

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη ομάδα που υιοθετεί την υπερμεγέθη τάση.

Η εντός έδρας φανέλα της Κροατίας θα έχει πολύ μεγάλα κόκκινα και λευκά καρό. Οι επικριτές λένε ότι οι παίκτες μοιάζουν πλέον περισσότερο με τζόκεϊ σε ιππόδρομο παρά με ποδοσφαιριστές. Αλλά τα μεγαλύτερα καρέ της δίνουν μια μοντέρνα και χαλαρή εμφάνιση.

Open Image Modal
O Domagoj Vida της Κροατίας ποζάρει για ένα πορτρέτο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας πορτρέτου της Κροατίας πριν από το UEFA EURO 2024 της Γερμανίας στις 10 Ιουνίου 2024 στο Neuruppin της Γερμανίας. (Φωτογραφία: Vera Loitzsch - UEFA/UEFA via Getty Images)
Vera Loitzsch - UEFA via Getty Images

Το Βέλγιο τιμά τον Τεντέν!

Η εντός έδρας φανέλα του Βελγίου έχει το παραδοσιακό κόκκινο χρώμα που φορούν συνήθως οι ”Κόκκινοι Διάβολοι”.

Αλλά το Βέλγιο είναι η χώρα του σουρεαλισμού και ενίοτε αρέσει στους Βέλγους να προσθέτουν λίγο χιούμορ.

Η δεύτερη εμφάνιση είναι ένας φόρος τιμής στον αείμνηστο, μεγάλο Βέλγο σκιτσογράφο Ερζέ και στον χαρακτήρα που τον έκανε διάσημο το 1929: Τον Τεντέν, τον ατρόμητο ρεπόρτερ. Αποτελείται από μπλε φανέλα με λευκό γιακά, καφέ σορτσάκι και λευκές κάλτσες. Το γαλάζιο χρώμα της φανέλας θα ικανοποιήσει τους οπαδούς της Μάντσεστερ Σίτι που λατρεύουν τον Κέβιν Ντε Μπρούιν. Το καφέ σορτσάκι, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε... σύλληψη από την αστυνομία μόδας.

Πορτογάλοι και Ολλανδοί επιμένουν στην... παράδοση 

Η πρώτη εμφάνιση της Πορτογαλίας λογικά θα... ωριμάσει καλά σε βάθος χρόνου. Ο σχεδιαστής της δεν πήρε πολλά ρίσκα, αλλά επέλεξε την κομψότητα και την κλασική εμφάνιση. Η φανέλα είναι κυρίως κόκκινη, με μαύρες και πράσινες πινελιές στον μαύρο γιακά και τα μανίκια. Η φανέλα της Ολλανδίας διατηρεί επίσης την παράδοση - φωτεινό πορτοκαλί με μπλε γιακά.

Open Image Modal
Ο Antonio Silva της Πορτογαλίας κατά τη διάρκεια του διεθνούς φιλικού αγώνα μεταξύ της Πορτογαλίας και της Δημοκρατίας ή της Ιρλανδίας στο Estadio Municipal de Aveiro στις 11 Ιουνίου 2024 στο Aveiro της Πορτογαλίας. (Φωτογραφία: Carlos Rodrigues/Getty Images)
Carlos Rodrigues via Getty Images