Οδηγός (ψυχικής) επιβίωσης για τον δύσκολο μήνα που έχουμε μπροστά μας

Εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές που μας βοηθούν να βιώσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα την δύσκολη περίοδο που έρχεται.
Open Image Modal
Yolya via Getty Images
Young woman practicing breathing yoga pranayama outdoors in moss forest on background of waterfall. Unity with nature concept

 Με τα νέα μέτρα να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καλό είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την ψυχική μας υγεία.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την απογοήτευση..., αλλά μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα ανταποκριθούμε», δηλώνει στην HuffPost o δρ. Μαρκ Γουίλιαμσον, διευθυντής της Action for Happiness, στην HuffPost UK. «Έχοντας ένα σχέδιο μας βοηθά να επικεντρωθούμε σε στόχους που μας ενδιαφέρουν και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να προχωρούμε καθημερινά». 

Κάνοντας βήματα, όσο μικρά κι αν είναι αυτά, προς έναν ουσιαστικό στόχο, αυτό μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και την αντοχή μας. Η εκπόνηση ενός σχεδίου μπορεί επίσης να είναι καθησυχαστική, παρέχοντας λίγη σαφήνεια σε έναν, κατά τα άλλα, αβέβαιο χρόνο.

«Όλοι λαχταρούμε τη δομή και τη βεβαιότητα - είναι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης, μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς», δηλώνει με την σειρά της η ψυχολόγος Τζέσικα Τσέιβς στο HuffPost. «Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να δημιουργούν τα δικά τους κομμάτια βεβαιότητας». 

Καταστρώνοττας ένα σχέδιο δεν σημαίνει να πιέσουμε τον εαυτό μας να είναι παραγωγικός, λέει ο Γουίλιαμσον. Πρόκειται για αργή εισαγωγή προληπτικής θετικής στάσης στη ζωή μας. Πώς, λοιπόν, το κάνουμε;

Ας σκεφτούμε μικρότερους στόχους που μπορούν να επιτευχθούν

Το Action for Happiness δημιούργησε ένα ημερολόγιο με τίτλο «Νέοι τρόποι Νοεμβρίου» για να ξεκινήσουμε. Κάθε μέρα, μας προσκαλεί να δοκιμάσουμε κάτι νέο και να ενισχύσουμε την διάθεσή μας, όπως να «συντονιστούμε με διαφορετικό ραδιοφωνικό σταθμό» ή «να συνδεθούμε με κάποιον διαφορετικής γενιάς».

Μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτό το ημερολόγιο ή να το χρησιμοποιήσουμε ως έμπνευση για την δημιουργία της δικής μας ατζέντας. Ας δοκιμάσουμε να ορίσουμε μικρούς, μεμονωμένους στόχους για κάθε ημέρα του μήνα ή έναν νέο στόχο κάθε εβδομάδα.

«Οι στόχοι είναι υπέροχοι, αλλά πρέπει να είναι εφικτοί», λέει ο Γουίλιαμσον. «Οταν κάνουμε σχέδια, ας προσπαθήσουμε να είμαστε ρεαλιστές και να τα χωρίσουμε σε μικρότερα, εύχρηστα βήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν καθημερινά. Για μεγαλύτερους στόχους, ας ξεκινήσουμε απλώς εστιάζοντας στο επόμενο μικρό βήμα προς τα εμπρός».

Το σχέδιό μας μπορεί να περιλαμβάνει το να υιοθετήσουμε ένα νέο χόμπι, όπως χειροτεχνία ή ψήσιμο, ή θα μπορούσε να επικεντρωθεί στη μετατροπή του σπιτιού μας σε ένα υπέροχο, φθινοπωρινό καταφύγιο.

Ίσως αξίζει να γράψουμε το σχέδιό μας, οπότε να έχουμε μια κάποια αναφορά όταν το κίνητρό μας εξασθενεί και να το μοιραστούμε με ένα μέλος της οικογένειάς μας ή έναν φίλο, ο οποίος μπορεί να μας προσφέρει υποστήριξη.

Ας εστιάσουμε στην ευγένεια - για τον εαυτό μας και τους άλλους 

 

«Η ζωή είναι πιο ευτυχισμένη όταν είμαστε καλοί στον εαυτό μας και στους άλλους, οπότε ας βεβαιωθούμε ότι το σχέδιό μας περιλαμβάνει αυτο-φροντίδα», προσθέτει ο ίδιος. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο ο προγραμματισμός για ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή το να είμαστε δραστήριοι σε εξωτερικούς χώρους. Ίσως να θέλουμε επίσης να προγραμματίσουμε μικρές πράξεις καλοσύνης για άλλους.

Ας αφιερώσουμε χρόνο για να δούμε την μεγαλύτερη εικόνα

Η σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια, Λούσι Φούλερ, λέει στην HuffPost UK ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την απομόνωση ως διάλειμμα από τη συνηθισμένη ρουτίνα μας, επιτρέποντάς μας να σκεφτούμε τι θέλουμε στη ζωή. Το να γράφουμε για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες μας σε ένα ημερολόγιο θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να παρακολουθήσουμε (καλύτερα) τις σκέψεις μας. 

 Η δέσμευση για άσκηση ευγνωμοσύνης καθ ’όλη τη διάρκεια του μήνα, ωστόσο, μπορεί επίσης να ενισχύσει τη διάθεσή μας. «Ας χαλαρώσουμε, ας δούμε το περιβάλλον μας κι ας παρατηρήσουμε τι μας ευχαριστεί, ακόμα κι αν η ευγνωμοσύνη μας εστιάζεται στο απλό συμπέρασμα ότι μπορούμε να σταματήσουμε για μια στιγμή και να πάρουμε μια βαθιά ανάσα», λέει η προπονήτρια Τζέσικα Ρότζερς στην HuffPost.

«Με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να έχουμε θέσει στόχους για το 2020, ας γράψουμε τι έχουμε επιτύχει μέχρι το 2020 - ακόμα και τα μικρά πράγματα.»

 Ας μην πιέζουμε τον εαυτό μας

Ας θυμηθούμε ότι δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος για να αντιδράσουμε σε μια παγκόσμια πανδημία, επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα δύο σχέδια να μοιάζουν.

Ας δημιουργήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα που είναι κατάλληλο για εμάς που δεν περιλαμβάνει λάικ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν παραλείψουμε μια μέρα, ας μην ιδρώσουμε - υπάρχει πάντα αύριο.

ΠΗΓΗ: HuffPost