Η Σκιάθος, όπως και όλη η τουριστική Ελλάδα, υπέστη σημαντική ζημία από την πανδημία του κορονοϊού.
Ένα νησί, του οποίου η οικονομία κατά 90% εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό, έχει ως μονόδρομο την τουριστική ανάπτυξη, τόσο σε υποδομές φιλοξενίας και πρόσβασης, όσο και σε διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
Τον Αύγουστο του 2019, η Σκιάθος είχε 80.000 άτομα τουρισμό την ημέρα, με πλήρη πληρότητα κλινών και συνδέσεις με 37 πόλεις από 16 χώρες. Από το αεροδρόμιο καταγράφηκαν περίπου 250.000 αφίξεις και άλλες περίπου 150.000 από το λιμάνι. Ήτοι, από Μάιο μέχρι Οκτώβριο του 2019, η Σκιάθος υποδέχθηκε 400.000 επισκέπτες.
Μεγάλη άνοδος στην προ-covid εποχή
Το 2019, το Conde nast Traveller, με 600.000 αναγνώστες, επέλεξε τη Σκιάθος, ανάμεσα σε 23 προορισμούς, ως το μέρος με τις καλύτερες παραλίες, με πάνω από 60 στο σύνολο. Τα Λαλάρια, οι Κουκουναριές, που ήταν και ο πρώτος υδροβιότοπος που λανσάρισε τη δεκαετία του 70 ο ΕΟΤ, είναι ο μοναδικός υδροβιότοπος της Μεσογείου σε νησί.
«Είχαμε φροντίσει με καμπάνιες που κάναμε στο εξωτερικό, η Σκιάθος να έχει μια ισχυρή παρουσία ο προορισμός. Πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη καμπάνια, για μια εβδομάδα, στους 13 πιο μεγάλους σταθμούς του μετρό στο Λονδίνο, ενώ είχαμε συνδιαφήμιση με την Jet2. Αντίστοιχα με την Issta που πετάει από το Ισραήλ, με την Aerovacante που πετάει από τη Ρουμανία», τονίζει ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.
Το success story του ελληνικού καλοκαιριού
«Υγειονομικά είμαστε πάρα πολύ καλά. Έχουμε εμβολιάσει το 95% του τοπικού πληθυσμού. Τώρα έχουμε ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, για όσους έρχονται να εργαστούν και δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για φοιτητές που ήταν σε άλλες πόλεις. Τις τελευταίες ημέρες, με το μονοδοσικό εμβόλιο, εξαντλήσαμε και τα 300 εμβόλια που πήραμε. Από πέρυσι έχουμε την εμπειρία, διότι είχαμε χαρακτηριστεί ως το success story του ελληνικού καλοκαιριού με την πανδημία. Πέρυσι, ποτέ δεν αποκλειστήκαμε από χώρες του εξωτερικού, όπως έγινε σε άλλα νησιά, ούτε επιβλήθηκε κάποιο lockdown. Διαθέτουμε Κέντρο Υγείας με μοριακό αναλυτή, κινητή μονάδα, ομάδα γιατρών στο αεροδρόμιο και πολλά άλλα. Τώρα, έχουμε οργανώσει στο λιμάνι, με την κεντρική μονάδα υγείας, δωρεάν 400 rapid tests κάθε μέρα, ώστε να βοηθήσουμε και τον κόσμο που επιστρέφει τις πατρίδες του και χρειάζεται το rapid test.»
Η αναβάθμιση του αεροδρομίου δημιουργεί νέα δεδομένα
Ως ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηρίζεται το γεγονός της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σκιάθου, από τη Fraport Greece. Η εταιρεία έφερε νέες αεροπορικές εταιρείες και απευθείας συνδέσεις με περισσότερους προορισμούς.
«Η σεζόν ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις. Από τα μέσα Μαΐου, που επιτράπηκαν οι πτήσεις από το εξωτερικό, γνωρίζαμε από τη Fraport Greece ότι υπήρχε μια ισχυρή θέληση του κόσμου να ταξιδέψει από το εξωτερικό και φαινόταν κι από τις αεροπορικές εταιρείες. Είχαμε για πρώτη φορά πτήση από το Παρίσι, από την Πίζα. Δρομολόγια από την Transavia, τη Ryanair, εταιρείες που για πρώτη φορά έρχονταν στη Σκιάθο», μας επισημαίνει ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας.
Τι γίνεται το 2021…
Πέραν αυτού, η ακτοπλοϊκή σύνδεση βελτιώθηκε, καθώς φέτος το καλοκαίρι προστέθηκε δρομολόγιο από το Μαντούδι Ευβοίας προς τις Σποράδες, που καλύπτει και τη Θεσσαλονίκη. Το δρομολόγιο είναι επιδοτούμενο, ως άγονη γραμμή, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ευχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, να διατηρηθεί και στο μέλλον.
«Πέρυσι μας τίμησαν πολλοί Έλληνες και τους ευχαριστούμε. Και φέτος με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που είχαμε για πρώτη φορά ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη, ήρθαν 3.000 άτομα. Το διεκδικήσαμε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Η γραμμή πηγαίνει πολύ καλά τώρα», λέει ο δήμαρχος.
Το 2021 η Σκιάθος αναζητά νέες αγορές – χώρες, προσέλκυσης τουριστών, καθώς η βρετανική αγορά, που αποτελεί την πρώτιστη τουριστική δύναμη του νησιού, φέτος έμεινε πολύ πίσω. «Είχαμε για πρώτη φορά στο νησί και στην Ελλάδα, το συνέδριο των Ιταλών τουριστικών πρακτόρων FIAVET, απόρροια της παρουσίας μας στην έκθεση του Ρίμινι το 2020, τη μόνη που έγινε εν μέσω πανδημίας. Ήρθαν 48 άτομα, πράκτορες και δημοσιογράφοι, ο αντιπρόεδρος της Alitalia, ο πρόεδρος της ιταλικής κρουαζιέρας. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε για πρώτη φορά πτήση της Alitalia,
Ρώμη – Σκιάθος η οποία πηγαίνει καλά και θα φροντίσουμε να την επεκτείνουμε του χρόνου, με δράσεις συνδιαφήμισης. Επίσης, ναυπηγείται ένα μικρό κρουαζιερόπλοιο, το Explorer, που το 2022 θα βάλει και τη Σκιάθο στο πρόγραμμά του. Δεν φέρνει το λιμάνι τα κρουαζιερόπλοια, αλλά ο προορισμός. Πρέπει να οργανωθεί και πρόγραμμα ξενάγησης των επισκεπτών με τα κρουαζιερόπλοια, να πάνε στις παραλίες, στα μοναστήρια. Σε 8 ώρες να μάθουν κάποιες από τις ομορφιές του νησιού», τονίζει ο δήμαρχος.
Υποδομές – το μεγάλο στοίχημα
Πάντως, η αφετηρία για ανέλιξη του τουρισμού, είναι οι υποδομές, αυτές που δημιουργούν τις συνθήκες επισκεψιμότητας. Και σε αυτόν τον τομέα, μολονότι έχουν γίνει αρκετά, εντούτοις χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα και προς όφελος των μονίμων κατοίκων, οι οποίοι βρίσκοντας εργασία μένουν στο νησί κι αυτό δίνει προστιθέμενη αξία στον τόπο.
«Ο δρόμος Σκιάθος (λιμάνι) – Κουκουναριές ανήκει στην Περιφέρεια. Είναι ο πιο τουριστικός και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Έχουμε μεγάλο δίκτυο με χωμάτινες και ασφάλτινες διαδρομές και τις συντηρούμε. Τον Οκτώβριο ξεκινά η επέκταση δικτύου αποχέτευσης και ύδρευσης. Υπάρχουν πολλές ιδιωτικές γεωτρήσεις και θέλουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο ώστε να υπάρχει έλεγχος. Επίσης, το λιμάνι θέλει δουλειά, η μαρίνα που έχει ένα σχέδιο του 1997. Το τμήμα αυτό το έχει δεσμεύσει το ΤΑΙΠΕΔ για να το πουλήσει. Εμείς πήραμε ειδική άδεια να κάνουμε καινούργια μελέτη, για το πώς θέλουμε να γίνει το λιμάνι και να το πάρει ο επενδυτής. Θα εντάξουμε πολλές πλωτές θέσεις. Αυτό δεν θα αλλάξει διότι θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στις θέσεις, διότι η περιοχή ευνοεί τον ιστιοπλοϊκό τουρισμό», τονίζει ο δήμαρχος.
«Θα κοιτάξουμε ξανά το θέμα με τα υδροπλάνα. Έχουμε θέμα χώρου με το λιμάνι, που δεσμεύει και το αεροδρόμιο για τις προσγειοαπωγειώσεις. Μελετάμε έναν άλλο χώρο για τα υδροπλάνα. Θα μας εξυπηρετούσε η σύνδεση με τον Βόλο. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερης χωρητικότητας υδροπλάνα, πάνω από 12 θέσεις», λέει ο Θοδωρής Τζούμας.
Στον τομέα των υποδομών εντάσσεται η διαχείριση των απορριμμάτων καθώς από 5-5.500 άτομα τον χειμώνα, η Σκιάθος έχει 80.000 το καλοκαίρι. Η ανακύκλωση, μολονότι είναι στο 15%, κοντά στον μέσο όρο της Ελλάδας, βελτιώνεται σημαντικά, ενώ η Σκιάθος συμμετέχει και σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακύκλωσης, όπου είναι μόνο τρία νησιά, Αμοργός, Λευκάδα και Σκιάθος. Παράλληλα, ο Δήμος Σκιάθου ετοιμάζει μελέτη για μονάδα βιοαποβλήτων, δηλαδή υπολειμμάτων τροφής αλλά και δέντρων που καθαρίζονται και κήπων. Θα λειτουργήσει έως το τέλος του 2023 και θα παράγει κομπόστ, ενώ στα σχέδια είναι και το «πράσινο σημείο», όπου κάποιος μπορεί να αφήνει κάτι που του είναι άχρηστο, αλλά χρήσιμο σε κάποιον άλλο.
Καλύτερη είναι η κατάσταση και στους χώρους στάθμευσης, με μίσθωση οικοπέδων στο κέντρο του νησιού, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά η κατασκευή πεζοδρομίου από Σκιάθο μέχρι Κουκουναριές.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε δουλειές για τους νέους, να μη φεύγουν, να κάνουν τον τόπο τους καλύτερο. Θέλουμε και μουσική σχολή και σχολεία, διότι οι 1000 μαθητές δεν χωρούν στις αίθουσες. Ο κόσμος έμεινε στο νησί και αυξάνεται σταθερά, διότι βρίσκει δουλειά», αναφέρει ο δήμαρχος.
Η Σκιάθος διαθέτει ένα δίκτυο μονοπατιών με πάνω από 100 χλμ., που περνά μέσα από το αισθητικό δάσος του νησιού, το οποίο καταλαμβάνει τα 2/3 του νησιού και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έκταση, από τις 12 που έχουμε σε όλη τη χώρα με Προεδρικό Διάταγμα του 1978, και η μόνη σε νησί σε όλη τη χώρα. Οι διαδρομές βλέπουν συνεχώς θάλασσα, και περνούν από μοναστήρια, ελαιοτριβεία, ενώ σε συνεργασία με την Paths of Greece έχουν οργανωθεί 15 διαδρομές και 1 για ΑμΕΑ, ο γύρος των Κουκουναριών, όπου λειτουργεί και το Sea Track, που βοηθά όλα τα ΑμΕΑ ανεξαρτήτως προβλημάτων, να μπαίνουν εύκολα στη θάλασσα. Θα τοποθετηθεί και σε άλλες παραλίες, ενώ το νησί έχει ενταχθεί σε μια εφαρμογή του Υπουργείου Τουρισμού (πέντε νησιά), ώστε τα άτομα με αναπηρίες να βλέπουν που μπορούν να έχουνε εύκολη πρόσβαση στο νησί.
Πολιτισμός
«Είχαμε να δούμε από την εποχή της Μελίνας Μερκούρη υπουργό Πολιτισμού και ήρθε προ ημερών η Λίνα Μενδώνη. Βγήκε πρόγραμμα ανάδειξης του κάστρου και τριών μοναστηριών. Θέλουμε να αναδείξουμε σημεία ενδιαφέροντος», επισημαίνει ο δήμαρχος, λέγοντας ότι «ακόμα λειτουργεί ο Παπαδιαμάντης. Έρχονται από το εξωτερικό να δουν το μέρος που γεννήθηκε και πέθανε ο σπουδαίος λογοτέχνης και να μεταφράσουν το έργο του». Και πράγματι, ο Παπαδιαμάντης αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για το νησί καθώς η πρώτη οργανωμένη εκδρομή έγινε το 1928, για να δουν τον τόπο που ενέπνευσε τον Παπαδιαμάντη.
Διεθνές τζετ σετ
Στη Σκιάθο μένουν μόνιμα, εδώ και 20 χρόνια, το ζεύγος Ρίτσαρντ Ρομανούς και Άνθεα Σίλμπερτ, που άφησαν το Χόλιγουντ. Πρόσφατα, μάλιστα, έγινα επίτημοι δημότες του νησιού. Τα τελευταία χρόνια, έρχεται και το φιλικό τους ζευγάρι Γκόλντι Χον και Κερτ Ράσελ, τον Ιούνιο, με λιγότερο κόσμο. Γενικά, υπάρχουν αρκετές διασημότητες που επισκέπτονται το νησί και το κρατούν ψηλά στη δημοσιότητα.
Γαστρονομία
Ο Δήμος Σκιάθου, σε συνεργασία με τον Γιώργο Πίττα, εμπνευστή του Ελληνικού Πρωινού, που οργανώνει τώρα τις γαστρονομικές κοινότητες, έχει ενταχθεί στις 10 πρώτες. «Εμείς έχουμε το πάντρεμα θαλασσινών με λαχανικά. Ροφό στιφάδο, σουπιές με άγρια χόρτα, καραβίδες με κολοκυθάκια. Έχουμε και τα γλυκά μας. Είμαστε και υπερήφανοι διότι εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί το οινοποιείο Παρίσση, στο βουνό, επισκέψιμο με 6 ποικιλίες. Έχουμε και τρεις παραγωγούς μελιού, νέους μάλιστα. Το ένα βιολογικό και έχει βραβευτεί στην Ιταλία», τονίζει ο δήμαρχος και μας έπεσαν τα… σάλια.
Επενδύσεις
Εδώ είναι που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι έτοιμες τέσσερις νέες άδειες για ξενοδοχεία 5 αστέρων, στις θέσεις Βασηλιά, Αγία Ελένη, Κουκουναριές και Καναπίτσα. Ενδιαφέρον υπάρχει και από διεθνές κοινό, όπως το Κατάρ. Έρχεται συνεχώς ο εμίρης του Κατάρ και για πρώτη φορά τον είδε δήμαρχος. Του αρέσει πολύ ο τόπος και ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ξενοδοχεία. Εδώ ολοκληρώνεται η αποκαλυπτική συνέντευξη του δημάρχου Σκιάθου, για όσα συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν.
ELIVI HOTELS Α.Ε.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια από τις επενδύσεις του νησιού, αφορά την Elivi Hotels. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται ήδη το ιστορικό «Ξενία» της Σκιάθου, το οποίο επαναλειτούργησε έπειτα από ριζική ανακατασκευή το 2018, ως το νέο 5άστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα Elivi Xenia Hotel, συνολικής δυναμικότητας 161 δωμάτια και σουίτες, χαρακτηρισμένο από τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ως ένα από τα έξι καλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης. Διαθέτει δωμάτια, βίλες και σουίτες, εστιατόρια ελληνικής και διεθνούς κουζίνας, spa, Kids Club, σύγχρονες εγκαταστάσεις τένις και μπάσκετ, ενώ οι λάτρεις της ευεξίας και της άσκησης θα απολαύσουν μαθήματα yoga και πιλάτες.
Επιθυμώντας να συνδράμει ακόμα περισσότερο στην ανάδειξη της Σκιάθου, η εταιρεία σχεδιάζει νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στη σύγχρονη εξατομικευμένη πολυτελή διαμονή.
Η εταιρεία αγόρασε το διπλανό ακίνητο της Ντόλης Γουλανδρή και πλέον το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα έχει έκταση 129 στρεμμάτων, συνολική δυναμικότητα 267 δωματίων και 534 κλινών και θα χαρακτηρίζεται από ήπια δόμηση με συντελεστή δόμησης 0.15%. Η νέα επένδυση θα αγγίξει τα 52 εκατ. ευρώ (64,5 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), με τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια.
Η νέα επένδυση θα οδηγήσει στη σημαντική αύξηση της τοπικής απασχόλησης, θα συμβάλλει στην ανάδειξη του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της Σκιάθου ως εναλλακτικού προορισμού πολυτελείας, θα προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες και εμπειρίες στον τουρισμό και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Η επέκταση και συνεχής βελτίωση των εγκαταστάσεων φιλοξενίας με καταλύματα που περιλαμβάνουν ιδιωτικές βίλες και κατοικίες, δίνουν την δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και γαλήνη, σε μια εποχή που οι «αξίες» αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τους ταξιδιώτες.
Η νέα επένδυση, είναι κείμενη γύρω από τις παραλίες Μικρή και Μεγάλη Μπανάνα της Σκιάθου, κι έρχεται να συμπληρώσει με όρους ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης. με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία, την ήδη υφιστάμενη τουριστική εγκατάσταση του Τουριστικού Χωριού
Μάλιστα, στο πλαίσιο προτάσεων ανταποδοτικών ενεργειών, η εταιρεία οικειοθελώς δεσμεύεται από την έναρξη λειτουργίας της επένδυσης και κάθε έτος, να διαθέτει το 0,1% του κύκλου εργασιών της για έργα και δράσεις περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental Social Governance, ESG) που θα μπορούν να παράξουν αξία και να διαμορφώσουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία ετοιμάζει ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχεδιασμό με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους, ώστε να αποτελέσει επένδυση πρότυπο στη Θεσσαλία, χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος, συνδυάζοντάς το με παροχές πολυτελούς φιλοξενίας.
Ήδη, στο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, η υφιστάμενη επένδυση (ξενοδοχείο ELIVI SKIATHOS) αναπτύχθηκε και αναβαθμίστηκε με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, εκμεταλλευόμενη όλες τις νέες οικολογικές επιταγές οικοδόμησης, αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας (ηλεκτρονική επίβλεψη της λειτουργίας του κλιματισμού, συσκευές ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης, επιλογή φωτισμού LED, καταγραφή ενεργειακής κατανάλωσης, χρήση ενεργειακών κουφωμάτων, ηλιακών συλλεκτών και φωτοβολταϊκών πάνελ και κλιματισμός μέσω γεωθερμικών αντλιών).