Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο «χείλος της αβύσσου» εξαιτίας των σκληρών συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τους αμάχους στη Γάζα να βρίσκονται σε δεινή θέση, δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Philippe Lazzarini εκφράζοντας την ανησυχία ότι η βία μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή.
«Ο κόσμος χάνει τώρα την ανθρωπιά του» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κάνοντας για μια ακόμη φορά έκκληση να ανοίξουν διάδρομοι ανθρωπιστικής βοήθειας, επιμένοντας τι η βοήθεια «πρέπει να είναι αδιάκοπη... προβλέψιμη και ουσιαστική για να βοηθήσει τον λαό της Γάζας».
Ο επικεφαλής της UNRWA καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αποκαλώντας την «φρικτή και βάρβαρη σφαγή» που είχε δημιουργήσει ένα «εθνικό τραύμα, ένα συλλογικό τραύμα στο Ισραήλ».
«Αλλά αυτό το γεγονός εξακολουθεί να μην δικαιολογεί ότι ο πόλεμος διεξάγεται χωρίς κανένα περιορισμό. Και δεν πιστεύω ότι η δολοφονία ακόμη περισσότερων αμάχων είναι προς το συμφέρον της μελλοντικής ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή» υπογράμμισε.
Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο
Ερωτηθείς για το εάν οι Ισραηλινοί σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ο κ. Lazzarini είπε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου στη Γάζα έχει επιβληθεί πλήρης πολιορκία και όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Αυτό ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία και η συλλογική τιμωρία είναι παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.”
«Καλούμε τους Ισραηλινούς και οποιονδήποτε σχετίζεται με αυτή τη σύγκρουση να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Δεν υπάρχει εξαίρεση για κανέναν» υπογράμμισε.
Οι Παλασιτίνιοι στο χείλος της αβύσσου
Μιλώντας για την αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ο κ. Λαζαρίνι είπε ότι 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, οι μισοί από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί, «στερούνται τα πάντα».
«Δεν υπάρχει νερό. Υπάρχουν τέσσερις τουαλέτες για 4.000 άτομα. Κοιμούνται στο πάτωμα. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Εάν δεν υπάρχει πια νερό στη Λωρίδα της Γάζας, τα πράγματα θα επιταχυνθούν. Και η καταστροφή που ήδη εκτυλίσσεται κάτω από τα μάτια μας, θα γίνει ακόμη χειρότερη», είπε ο κ. Λαζαρίνι.
Σύμφωνα με τον Lazzarini, πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 500 φορτηγά την ημέρα θα μετέφεραν βοήθεια, καύσιμα και άλλα αγαθά στη Λωρίδα.
Τώρα, δεν είναι σαφές πόση βοήθεια πρέπει να σταλεί ή τι θα τους επιτραπεί να λάβουν.Ωστόσο εκτιμά ότι χρειάζονται «τουλάχιστον 100 φορτηγά την ημέρα» για τους κατοίκους της Γάζας.
Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι η χώρα του «δεν θα εμπόδιζε» τις προμήθειες από την Αίγυπτο στον άμαχο πληθυσμό στη νότια Γάζα.
Έτοιμη η ανθρωπιστική βοήθεια
Ωστόσο, καμία βοήθεια δεν έχει περάσει ακόμη στην επικράτεια μέσω του περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι «τα φορτηγά μας είναι φορτωμένα και έτοιμα να ξεκινήσουν». Είπε ότι οι προμήθειες θα παραδοθούν μόλις ανοίξει η διάβαση της Ράφα - «ελπίζουμε αύριο», πρόσθεσε.
Ο κ. Lazzarini ολοκλήρωσε λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι αισθάνονται τώρα «μια βαθιά αίσθηση και αίσθημα εγκατάλειψης από τη διεθνή κοινότητα» εν μέσω της συνεχιζόμενης βίας.
″Αισθάνονται εντελώς άδειοι. Όλοι έχουν μέλη της οικογένειάς τους που έχουν σκοτωθεί σε καθημερινή βάση. Ακούνε για τους συγγενείς. Και ταυτόχρονα, πρέπει να φροντίσουν για την επιβίωσή τους.”
«Αλλά το αίσθημα της εγκατάλειψης δεν πρέπει να υποτιμάται».