Οι τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών διεθνώς θα μπορούσαν να σημειώσουν άνοδο μέχρι και 20% ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλώντας άλμα στους ανθρώπους που υποσιτίζονται παγκοσμίως, ανέφερε την Παρασκευή η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.
Ο FAO (Food and Agriculture Organization) ανέφερε πως δεν ήταν ξεκάθαρο κατά πόσο η Ουκρανία θα ήταν σε θέση να προβεί σε συγκομιδές εάν συνεχιστεί ο πόλεμος, ενώ υπάρχει επίσης αβεβαιότητα για τις ρωσικές εξαγωγές στο επόμενο έτος.
Ο FAO ανέφερε πως η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών και η Ουκρανία ο πέμπτος μεγαλύτερος. Μαζί παρέχουν το 19% των παγκοσμίων προμηθειών κριθαριού, το 14% των σιτηρών και το 4% του αραβοσίτου, ενώ έχουν πάνω από το 1/3 των παγκοσμίων εξαγωγών δημητριακών.
Η Ρωσία επίσης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς λιπασμάτων στον κόσμο.
«Οι πιθανές διαταραχές στις γεωργικές δραστηριότητες αυτών των δύο μεγάλων εξαγωγέων...θα μπορούσε να κλιμακώσει σοβαρά την επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του FAO, Κου Ντονγκγιού σε δήλωσή του.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO έφτασε σε ύψος ρεκόρ τον Φεβρουάριο, και φαίνεται βέβαιο ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τους προσεχείς μήνες, καθώς οι συνέπειες του πολέμου γίνονται αισθητές ανά τον κόσμο.
Ο FAO ανέφερε ότι μόνο μέρος της αναμενόμενης πτώσης εξαγωγών από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα μπορούσε να καλυφθεί από άλλες χώρες. «Το επακόλουθο χάσμα παγκοσμίων προμηθειών θα μπορούσε να ωθήσει τις διεθνείς τιμές τροφίμων και ζωοτροφών 8%-22% πάνω από τα ήδη τους υψηλά επίπεδα» αναφέρεται σχετικά.
Μεταξύ του 20% και του 30% των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια χειμερινών δημητριακών, αραβοσίτου και ηλιόσπορων στην Ουκρανία δεν θα καλλιεργηθούν ή δεν θα γίνουν συγκομιδές κατά το 2022-2023, προβλέπει ο FAO- ο οποίος αναφέρει πως 50 χώρες, πολλές εκ των οποίων λιγότερο ανεπτυγμένες, εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για 30% και άνω των προμηθειών σιτηρών τους, κάτι που τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες.
Ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων παγκοσμίως θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 8 με 13 εκατομμύρια το 2022-2023, σύμφωνα με τον FAO. Οι πιο έντονες αυξήσεις αναμένεται να παρατηρηθούν σε Ασία- Ειρηνικό, και μετά στην υποσαχάρια Αφρική, την Εγγύς Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.
Με πληροφορίες από Reuters