ΟΗΕ: Οι άνθρωποι φταίμε για την κλιματική αλλαγή

Aνατριχιαστική έκθεση διαπιστώνει ότι τα περιθώρια για την αποφυγή της υπερθέρμανσης στενεύουν επικίνδυνα.
|
Open Image Modal
Παιδιά με μάσκες στη Νότια Νέα Ουαλία της Αυστραλίας.
SEAN DAVEY via Getty Images

Μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει αυτό που οι παγκόσμιες κυβερνήσεις γνώριζαν και απέτυχαν να αντιμετωπίσουν εδώ και δεκαετίες: ότι η κλιματική αλλαγή είναι δικό μας λάθος, προκαλεί ήδη καταστροφές σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Πόσο χειρότερα εξαρτάται από εμάς.

Η αξιολόγηση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) είναι μια ενημερωμένη επιστημονική μελέτη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και των μελλοντικών επιπτώσεων της. Η διεθνής κοινοπραξία ερευνητών δεν αφήνει περιθώρια για συζήτηση σχετικά με την αιτία της παγκόσμιας κρίσης.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ανθρώπινη επιρροή έχει υπερθερμάνει την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό και τη γη», αναφέρει μια περίληψη της έκθεσης με αποδέκτες τους πολιτικούς. «Έχουν συμβεί εκτεταμένες και γρήγορες αλλαγές στην ατμόσφαιρα, τον ωκεανό, την κρυόσφαιρα και τη βιόσφαιρα».

Το μακροσκελές έγγραφο - το οποίο συγγράφηκε από 234 επιστήμονες από 66 χώρες και αναφέρεται σε περισσότερες από 14.000 επιστημονικές εργασίες - είναι η πρώτη σημαντική επιστημονική ενημέρωση από το 2013, όταν ο κορυφαίος οργανισμός επιστήμης του κλίματος στον κόσμο διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν η «κυρίαρχη αιτία» της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα ευρήματα της μελέτης δεν αποτελούν έκπληξη καθώς οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι ορατές από όλους μας. 

Αλλά η ανασκόπηση της IPCC παρουσιάζει ένα «βουνό» αποδείξεων που δείχνουν ότι, χωρίς μια τιτάνεια προσπάθεια για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο κόσμος οδεύει προς ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές. Οι εκπομπές του παρελθόντος και του μέλλοντος έχουν ήδη παγιώσει αλλαγές που θα αποδειχθούν «μη αναστρέψιμες» για αιώνες έως χιλιετίες, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την οξίνιση των ωκεανών μέχρι την τήξη των πάγων, αναφέρει.

«Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή για κάποιες αλλαγές στο κλιματικό σύστημα - ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις αλλαγές θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν και άλλες θα μπορούσαν να σταματήσουν περιορίζοντας τη θέρμανση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ko Barrett, αντιπρόεδρος του IPCC και ανώτερος σύμβουλος για το κλίμα στο Γραφείο Ωκεανών και Ατμοσφαιρικών Ερευνών της NOAA.

Open Image Modal

Παιδιά παίζουν στη μολυσμένη ακτή της Μανίλα στις Φιλιππίνες (26/7).
NurPhoto via Getty Images

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προωθεί μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση μιας απειλής που ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο αγνόησε, αλλά απέρριψε ως φάρσα. Το θανατηφόρο κύμα καύσωνα που έπληξε τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και τον Καναδά τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, θα ήταν «ουσιαστικά αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, κατέληξε μια πρόσφατη μελέτη.

Η κλιματική κρίση επηρεάζει την παρούσα στιγμή τον καιρό σε «κάθε περιοχή σε όλο τον πλανήτη», από τα εξαντλητικά κύματα καύσωνα και την ιστορική ξηρασία έως τους πιο έντονους τροπικούς κυκλώνες και τα φαινόμενα βροχοπτώσεων, ανέφερε η IPCC, μια εικόνα που υπογραμμίζεται από τις θανατηφόρες πυρκαγιές που σαρώνουν αυτήν τη στιγμή μεγάλες περιοχές της Τουρκίας και της Ελλάδας αλλά και την υπόλοιπη νότια Ευρώπη.

«Αυτά τα λυπηρά γεγονότα προκαλούν ήδη μεγάλο πόνο», δήλωσε ο Andrew Dessler, επιστήμονας του κλίματος στο Texas A&M University. «Αλλά θα γίνουν πολύ χειρότερα στο μέλλον. Οι επιπτώσεις που βλέπουμε σήμερα συμβαίνουν μόνο με 1 ° C θέρμανσης. Μέχρι το τέλος του αιώνα, θα βιώσουμε θέρμανση 3 ° C (5,4 ° F), η οποία θα συνοδεύεται από τόσο σοβαρές επιπτώσεις σε σημείο που θα μιλάμε για τον τυφώνα Harvey, τον καύσωνας [του Βορειοδυτικού Ειρηνικού] και τις πυρκαγιές στη Καλιφόρνια ως «παλιές, καλές ημέρες. »

Η ανθρώπινη δραστηριότητα, κυρίως η καύση ορυκτών καυσίμων, έχει ήδη ανεβάσει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της εποχής πριν από τη βιομηχανική επανάστασταη και οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης είναι οι υψηλότερες που υπήρξαν ποτέ σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια. Η IPCC και η επιστημονική κοινότητα γενικότερα έχουν προειδοποιήσει ότι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου - ο στόχος δηλαδή της συμφωνίας -ορόσημο του Παρισιού για το κλίμα - είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή πιθανών καταστροφικών κλιματικών επιπτώσεων.

Αλλά αυτός ο στόχος μπορεί ήδη να είναι ανεφικτός.

Η IPCC εξέτασε πέντε πιθανά σενάρια εκπομπών στο μέλλον. Και στα πέντε, οι θερμοκρασίες του πλανήτη θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον έως το 2050. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 ° C και 2 ° C θα ξεπεραστεί κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, εκτός κι εάν σημειωθεί βαθιά μείωση των εκπομπών CO2 και άλλων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες», αναφέρει η περίληψη.

Open Image Modal
Σε εναέρια λήψη, λίμνες που είναι ροζ-κόκκινες εξατμίζονται λόγω των υψηλών επιπέδων αλατότητας στο βόρειο τμήμα της Μεγάλης Αλατισμένης Λίμνης στις 2 Αυγούστου κοντά στην Κορίν της Γιούτα
Justin Sullivan via Getty Images