ΟΗΕ: Πάνω από 700 εκατ. άνθρωποι δεν ξέρουν πότε - ή αν - θα φάνε ξανά

Υπολογίζεται ότι 45 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν τώρα από οξύ υποσιτισμό.
Open Image Modal
Eurokinissi

Μια παγκόσμια κρίση πείνας έχει αφήσει περισσότερους από 700 εκατομμύρια ανθρώπους να μην γνωρίζουν πότε ή αν θα φάνε ξανά, και η ζήτηση για τρόφιμα αυξάνεται ασταμάτητα ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση εξαντλείται, προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Σίντι ΜακΚέιν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, ο οργανισμός αναγκάστηκε να μειώσει τις μερίδες τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους και ότι «προχωρούν σε περισσότερες περικοπές».

«Ζούμε τώρα με μια σειρά από ταυτόχρονες και μακροπρόθεσμες κρίσεις που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν παγκόσμιες ανθρωπιστικές ανάγκες», είπε. «Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα της ανθρωπιστικής κοινότητας - το νέο μας φυσιολογικό - και θα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες για τα επόμενα χρόνια».

Open Image Modal
JOK SOLOMUN via Reuters

 

Η επικεφαλής του WFP, χήρα του εκλιπόντος Αμερικανού γερουσιαστή Τζον ΜαΚκέιν, είπε ότι η υπηρεσία υπολογίζει ότι σχεδόν 47 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 50 χώρες βρίσκονται μόλις ένα βήμα από την πείνα - ενώ 45 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υπολογίζεται ότι υποφέρουν τώρα από οξύ υποσιτισμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του WFP, σιις 79 χώρες όπου δραστηριοποιείται ο οργανισμός με έδρα τη Ρώμη, έως και 783 εκατομμύρια άνθρωποι - 1 στους 10 του παγκόσμιου πληθυσμού - εξακολουθούν να κοιμούνται πεινασμένοι κάθε βράδυ. Περισσότεροι από 345 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας φέτος, μια αύξηση σχεδόν 200 εκατομμυρίων ανθρώπων από τις αρχές του 2021 πριν από την πανδημία COVID-19.

Open Image Modal
Mohammed Hamoud via Getty Images

Η αιτία των αυξανόμενων αριθμών, είπε το WFP, είναι «ένας θανατηφόρος συνδυασμός συγκρούσεων, οικονομικών κλυδωνισμών, ακραίων κλιματικών συνθηκών και ραγδαίας αύξησης των τιμών των λιπασμάτων».

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν κάμει απρόσιτες τις τιμές των τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, την ίδια στιγμή που οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων έχουν προκαλέσει πτώση της παραγωγής καλαμποκιού, ρυζιού, σόγιας και σιταριού.

Η πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Λάνα Νουσεϊμπέ, είπε ότι ο ΟΗΕ ζήτησε περισσότερα από 54 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, «και μέχρι τώρα, το 80% αυτών των κεφαλαίων παραμένει ανεκπλήρωτο», γεγονός που δείχνει ότι «αντιμετωπίζουμε ένα σύστημα σε κρίση».

Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

 

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε ότι το κενό χρηματοδότησης έχει αφήσει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο «σε μια στιγμή μεγάλου κινδύνου».

18 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ αναμένει ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία θα επιδεινωθεί εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση και σχεδιάζει να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε 11 εκατομμύρια Ουκρανούς φέτος.

«Η πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή οδήγησε σε μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση…18 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι σχεδόν οι μισοί άνθρωποι από όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία» δήλωσε ο Σαβιάνο Αμπρέου, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στην Ουκρανία.

Open Image Modal
skaman306 via Getty Images

«Αναμένουμε ότι έως το τέλος του έτους θα αυξήσουμε τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας και θα την εξασφαλίσουμε σε 11 εκατομμύρια ανθρώπους...Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τουλάχιστον 11 εκατομμύρια ανθρώπους από τα 18 και πλέον εκατομμύρια που χρειάζονται βοήθεια» δήλωσε ο Αμπρέου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι πλησιάζει ο χειμώνας και αυτό θα δημιουργήσει νέους κινδύνους και θα αυξήσει τις ανάγκες των ανθρώπων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 7,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έλαβαν ανθρωπιστική βοήθεια τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.