Πληθαίνουν οι εικασίες σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην προεδρία της Ουκρανίας, αφού ο ίδιος ανακοίνωσε, την παραμονή της τρίτης επετείου της πλήρους εισβολής της Ρωσίας, ότι θα ήταν πρόθυμος να παραιτηθεί αν αυτό σήμαινε την εξασφάλιση της ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.
«Αν υπάρξει ειρήνη για την Ουκρανία, αν πραγματικά χρειάζεται να εγκαταλείψω τη θέση μου, είμαι έτοιμος (...) Μπορώ να την ανταλλάξω με το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έκθεση «Ουκρανία. Το έτος 2025», προσθέτοντας ότι θα έφευγε “αμέσως”, αν χρειαζόταν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αντηχεί τη ρητορική του Κρεμλίνου καλώντας την Ουκρανία να διεξάγει εκλογές παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «δικτάτορα» και υποστήριξε ότι είναι παράνομος ηγέτης, αγνοώντας το γεγονός ότι ο στρατιωτικός νόμος απαγορεύει τις εκλογές σε καιρό πολέμου για λόγους ασφαλείας.
Οι πιθανοί διάδοχοι
Εάν ο Ζελένσκι παραιτηθεί ή εάν διεξαχθούν εκλογές, διάφορες προσωπικότητες-κλειδιά έχουν αναδειχθεί ως πιθανοί διάδοχοι του.
Ο στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι
Ο Ζαλούζνι διετέλεσε αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από το 2021 έως το 2024 και τώρα κατέχει τη θέση του πρεσβευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αποπέμφθηκε από αρχηγός του στρατού στις 8 Φεβρουαρίου 2024 και αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό Ολεξάντρ Σίρσκι. Ο Economist ανέφερε στις 19 Φεβρουαρίου ότι βάσει εσωτερικής δημοσκόπησης, ο Ζαλούζνι θα κέρδιζε τον Ζελένσκι σε εκλογές εν καιρώ πολέμου.
Οι εντάσεις μεταξύ του Zαλούζνι και του Zελένσκι υποβόσκουν εδώ και μήνες προτού απομακρυνθεί ο πρώτος από τη θέση του. Οι δύο ηγέτες φέρεται να συγκρούστηκαν για τις πολεμικές στρατηγικές του στρατηγού και την πρόκληση της μαζικής κινητοποίησης, ανέφερε το CNN. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Zαλούζνι τόσο στο κοινό όσο και στο στρατό τροφοδότησε περαιτέρω τις εικασίες ότι αποτελούσε μια πιθανή πολιτική πρόκληση για την προεδρία του Zελένσκι, ανέφεραν ουκρανικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ενώ ο Zαλούζνι δεν έχει δηλώσει επίσημα ότι θα θέσει υποψηφιότητα, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανή συμμετοχή του στις μελλοντικές προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, απέρριψε την ερώτηση ως «ακατάλληλη», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα αποφασίσει στο μέλλον. «Θα έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες και τότε εγώ, ως κάποιος που υπηρετεί σε κυβερνητική θέση, θα είμαι σε θέση να απαντήσω σε τέτοιες ερωτήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε την Τετάρτη η ουκρανική διαδικτυακή έκδοση της Strana. Εσωτερικές δημοσκοπήσεις που περιήλθαν στην κατοχή του Economist δείχνουν ότι, ενώ ο Ζελένσκι παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Ουκρανίας, θα έχανε σε μελλοντικές εκλογές από τον Ζαλούζνι με ποσοστό 30% έναντι 65%.
Κύριλο Μπουντάνοφ
Ο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών GUR της Ουκρανίας, θεωρείται πιθανός υποψήφιος, καθώς η αποδοχή του μεταξύ των Ουκρανών ξεπερνά αυτή του Zελένσκι. Σε δημοσκόπηση της InfoSapiens που διεξήχθη από τις 15 έως τις 27 Νοεμβρίου, ο Μπουντάνοφ κατατάσσεται δεύτερος μετά τον Ζαλούζνι, με ποσοστό εμπιστοσύνης 54,6%. Συγκριτικά, ο Zελένσκι είχε ποσοστό εμπιστοσύνης 53%, ενώ ο Zαλούζνι προηγούνταν με 76,8%. Σε συνέντευξή του στο YouTube με τον Αζέρο δημοσιογράφο Εϊνούλα Φατουλάγεφ ο Μπουντάνοφ δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός φέτος. «Νομίζω ότι θα συμβεί. Υπάρχουν τα περισσότερα συστατικά στοιχεία για να συμβεί», δήλωσε ο Μπουντάνοφ. «Πόσο καιρό θα διαρκέσει, πόσο αποτελεσματική θα είναι - ένα άλλο ερώτημα».
Ρουσλάν Στεφαντσούκ
Ο Ρουσλάν Στεφαντσούκ, πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας (Verkhovna Rada), έχει επίσης προταθεί ως πιθανός διάδοχος του Zελένσκι. Βασικός σύμμαχος του προέδρου Ζελένσκ, ο Στεφαντσούκ έχει αντιταχθεί σθεναρά στις εκκλήσεις του Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία. Σε ανάρτησή του στο Facebook στις 19 Φεβρουαρίου ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται «σφαίρες, όχι ψηφοδέλτια». «Αν υπάρχει κάποιος που πρέπει να εξαναγκαστεί σε πραγματικές, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, αυτός είναι [ο Πούτιν]», έγραψε ο Στεφαντσούκ. Ο ίδιος δεν έχει ακόμη εκδηλώσει ανοικτά προεδρικές φιλοδοξίες.
Πηγή: Miami Herald