Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη στη δυτική Ουκρανία ξαναγράφει τα πρώτα κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας της Ευρώπης.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν λίθινα εργαλεία που χρονολογούνται πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια.
Πιθανώς πρόκειται για την παλαιότερη απόδειξη ανθρώπινης δραστηριότητας στην ήπειρο. Οι πελεκημένες πέτρες βρέθηκαν σε λατομείο στο Korolevo στην Ουκρανία και είναι προσεκτικά κατασκευασμένες από ηφαιστειακό βράχο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πρωτοποριακές τεχνολογίες για να χρονολογήσουν τα εργαλεία.
Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη στη δυτική Ουκρανία ξαναγράφει τα πρώτα κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας της Ευρώπης. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν λίθινα εργαλεία που χρονολογούνται πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια. Πιθανώς πρόκειται για την παλαιότερη απόδειξη ανθρώπινης δραστηριότητας στην ήπειρο.
Ποιοι έφτιαξαν αυτά τα εργαλεία;
«Μπορούμε να πούμε οριστικά ότι αυτά είναι από τα πρώτα σημάδια οποιασδήποτε ανθρώπινης παρουσίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Mads Faurschou Knudsen, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Aarhus και συν-συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».
Η ακριβής ταυτότητα του είδους είναι ασαφής, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να είναι ο Homo erectus.
«Δεν έχουμε βρει απολιθώματα για να εντοπίσουμε τους δημιουργούς. Αλλά τα εργαλεία υποδηλώνουν την εφευρετικότητά τους», δήλωσε ο Roman Garba, συν-συγγραφέας της μελέτης και αρχαιολόγος της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών.
Πρωτόγονα αλλά ισχυρά εργαλεία
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι πελεκημένες πέτρες ήταν πιθανότατα ζωτικής σημασίας για την καθημερινή ζωή του είδους, βοηθώντας στη σφαγή ζώων και στην επεξεργασία δερμάτων για ρούχα.
Ο Rick Potts, Διευθυντής του Προγράμματος Human Origins στο Ινστιτούτο Smithsonian, τόνισε τη σημασία της τοποθεσίας στην Ουκρανία, καθώς πρόκειται για το βορειότερο μέρος στο οποίο έχουν βρεθεί αρχαία λίθινα εργαλεία. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι προσαρμόστηκαν γρήγορα στα διαφορετικά κλίματα μετά την αναχώρησή τους από την Αφρική.
«Οι προσαρμοστικοί πρόγονοί μας εξαπλώθηκαν από την Ισπανία στην Ουκρανία, αντιμετωπίζοντας τόσο τη ζέστη του νότου όσο και το ψύχος της βόρειας Ευρώπης. Η ανθεκτικότητά τους είναι εκπληκτική», τόνισε ο Rick Potts.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι Νεάντερταλ, οι αρχαίοι ανθρώπινοι συγγενείς μας που ζούσαν στην Ευρώπη, είχαν μια πιο προηγμένη κουλτούρα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι Νεάντερταλ, όπως και οι σύγχρονοι άνθρωποι στην Αφρική, κατασκεύαζαν εργαλεία χρησιμοποιώντας κόλλες από διάφορα συστατικά.
Η ανακάλυψη των λίθινων εργαλείων στην Ουκρανία αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τις γνωστικές ικανότητες και την πολιτισμική πολυπλοκότητα των πρώιμων ανθρώπων.
Πηγή: Interesting engineering