Ουκρανία: Εφοδοι αξιωματικών στρατολόγησης σε εστιατόρια, μπαρ και αίθουσα συναυλιών στο Κίεβο (βίντεο)

Ηλεγξαν έγγραφα στρατιωτικής εγγραφής και συνέλαβαν νέους άνδρες που δεν συμμορφώνονταν.
Open Image Modal
String lights and ribbon garland are hanging across a street at night in Kyiv, Ukraine, on December 18, 2023. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Ουκρανοί αξιωματικοί στρατολόγησης πραγματοποίησαν εφόδους σε εστιατόρια, μπαρ και συναυλιακό χώρο στο Κίεβο, ελέγχοντας τα έγγραφα στρατιωτικής εγγραφής και συλλαμβάνοντας άνδρες που δεν συμμορφώνονταν, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης και μάρτυρες το Σάββατο.

Οι αξιωματικοί εισήλθαν στο χώρο του Palace of Sports του Κιέβου μετά από μια συναυλία του διάσημου ουκρανικού ροκ συγκροτήματος Okean Elzy το βράδυ της Παρασκευής. Βιντεοσκοπημένο υλικό που προβλήθηκε από τοπικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται να δείχνει αξιωματικούς τοποθετημένους έξω από τις πόρτες του συναυλιακού χώρου να σταματούν για έλεγχο άνδρες κατά την έξοδό τους. Στα πλάνα, οι αστυνομικοί φαίνεται να συλλαμβάνουν με τη βία ορισμένους άνδρες.

Έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Goodwine, ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο, και στο Avalon, ένα δημοφιλές εστιατόριο.

Είναι ασυνήθιστο να πραγματοποιούνται τέτοιες επιδρομές στην πρωτεύουσα και αντικατοπτρίζει την απόλυτη ανάγκη της Ουκρανίας για νέες στρατολογήσεις. Όλοι οι Ουκρανοί άνδρες ηλικίας 25-60 ετών είναι επιλέξιμοι για στράτευση και οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι άνδρες ζουν με τον εφιάλτη της επιστράτευσης

Ένας 27χρονος άνδρας δήλωσε ότι έφυγε από τη συναυλία την ώρα που παιζόταν το τελευταίο τραγούδι, αφού ενημερώθηκε για τους αξιωματικούς στρατολόγησης. Είπε ότι είδε στρατιώτες και αστυνομικούς να μιλάνε με τον κόσμο, αλλά «δεν είδε τίποτα σούπερ επιθετικό».

Τόνισε ότι οι άνδρες νιώθουν έντονα τον κίνδυνο να επιστρατευτούν όποτε τολμούν να βγουν έξω.

«Αυτή η εσωτερική κατάσταση του να είσαι πάντα σε κίνδυνο, επέστρεψε πάλι», δήλωσε στο Associated Press, δίνοντας μόνο το μικρό του όνομα για το φόβο της τιμωρίας. Είπε ότι του αφαιρέθηκε η απαλλαγή του από το πανεπιστήμιο από τη στράτευση, αφού η Ουκρανία ψήφισε νόμους τον Απρίλιο που μείωσαν την ηλικία στρατολόγησης για τους άνδρες από τα 27 στα 25 έτη και κατάργησαν ορισμένες εξαιρέσεις από τη στράτευση.

Τοπικές αναφορές ανέφεραν ότι πραγματοποιήθηκαν επιδρομές και σε κλαμπ και εστιατόρια σε άλλες ουκρανικές πόλεις, όπως το Χάρκοβο και το Ντνίπρο στην ανατολική και κεντρική Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει εντείνει την κινητοποίησή της φέτος. Ένας νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ αυτή την άνοιξη, ο οποίος ορίζει ότι όσοι δικαιούνται στρατιωτική θητεία πρέπει να εισάγουν τα στοιχεία τους σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.