Ουκρανία: Επίθεση στη Ρωσία και με βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow για πρώτη φορά

Στόχος τοποθεσία στο Κουρσκ - O πόλεμος των 1.000 ημερών εισέρχεται σε νέα φάση.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Μετά την πρώτη επίθεση με τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS βαθιά μέσα στη Ρωσία την Τρίτη (19/11), μια ημέρα αργότερα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησαν χτύπημα σε ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά με βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο  Bloomberg, επικαλούμενο δυτικό αξιωματούχο.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι το γραφείο του δεν θα σχολιάσει δημοσιεύματα ή επιχειρησιακά θέματα. Τη Δευτέρα, ο Στάρμερ απέφυγε να δηλώσει αν η χώρα του θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους Storm Shadow για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους. Η Βρετανία, πάντως, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow εντός της ουκρανικής επικράτειας.

Open Image Modal
Richard Baker via Getty Images

Είναι σαφές ότι ο πόλεμος που έχει συμπληρώσει 1.000 ημερές εισέρχεται σε νέα φάση. Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες για επικείμενη μεγάλη αεροπορική επίθεση από τη Ρωσία στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να ηχήσουν οι σειρήνες συναγερμού και να κλείσουν οι πρεσβείες πολλών χωρών -μεταξύ των οποίων και η ελληνική- στην ουκρανική πρωτεύουσα.

 Το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε τη χρήση πυραύλων Storm Shadow ως απάντηση στη Ρωσία που ανέπτυξε βορειοκορεατικά στρατεύματα στην Ουκρανία - μια κίνηση που η βρετανική κυβέρνηση θεώρησε ως κλιμάκωση. Το θέμα είχε κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των 20 στη Βραζιλία αυτή την εβδομάδα, αφού ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε το πράσινο φως στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικούς στόχους.

Όμως ο Στάρμερ δεν υποστήριξε δημόσια αυτή την κίνηση, παρά το γεγονός ότι θεωρείται από καιρό ως υποστηρικτής αυτής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ερωτήματα σχετικά με το εάν η κυβέρνησή του θα επέτρεπε τη χρήση των βρετανικής κατασκευής Storm Shadow.

Open Image Modal
John Keeble via Getty Images

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ζητήσει εδώ και καιρό από τις δυτικές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της άδειας χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία στόχους, που είναι κρίσιμοι για την πολεμική εκστρατεία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συντρίμμια των Storm Shadow βρέθηκαν στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, στα βόρεια της Ουκρανίας, ενώ δύο πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από το Yeysk, ένα λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας στη νότια περιοχή του Κράσνονταρ, σύμφωνα με το κανάλι Rybar στο Telegram, το οποίο έχει διασυνδέσεις με τον στρατό και περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια συνδρομητές.

«Πράσινο φως» και για αμερικανικές νάρκες κατά προσωπικού

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν άναψε το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει νάρκες κατά προσωπικού που την προμήθευσαν οι ΗΠΑ, με στόχο να επιβραδύνει την πρόοδο της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, όπως γνωστοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Αυτή είναι η δεύτερη σημαντική αλλαγή πολιτικής της Ουάσιγκτον μέσα σε μια εβδομάδα μετά τον πόλεμο. απόφαση να αφήσει την Ουκρανία να χτυπήσει στόχους στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας αμερικανικής κατασκευής.

Ο Λόιντ Όστιν είπε ότι η αλλαγή στην πολιτική της Ουάσιγκτον για τις νάρκες ξηράς κατά προσωπικού για την Ουκρανία ακολουθεί την αλλαγή τακτικής των Ρώσων.

Οι νάρκες ξηράς κατά προσωπικού έχουν επικριθεί εδώ και καιρό από φιλανθρωπικές οργανώσεις και ακτιβιστές επειδή αποτελούν διαρκή απειλή για τους αμάχους. Ο Οστιν αντέκρουσε αυτό το επιχείρημα: «Μπορούμε να ελέγξουμε πότε θα αυτοενεργοποιηθούν, πότε θα αυτοπυροδοτηθούν και αυτό το κάνει τελικά πολύ πιο ασφαλές», είπε ο Όστιν. Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει νάρκες ξηράς στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

(με πληροφορίες από Bloomberg, Associated Press)