Ουκρανία: Υπό ρωσικό έλεγχο το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονέτσκ, βομβαρδισμοί στο Λισιτσάνσκ

Ωστόσο ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουχάνσκ απέκλεισε το ενδεχόμενο περικύκλωσης των ουκρανικών δυνάμεων.
.Open Image Modal.
.
SERHII NUZHNENKO via REUTERS

 Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της στρατηγικής σημασίας πόλης Σεβεροντονέτσκ και βομβαρδίζουν ανηλεώς τη «δίδυμη» πόλη Λισιτσάνσκ, προκαλώντας μεγάλες ζημιές, είπε την Τετάρτη ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ.

Σε ανάρτησή του στο Ίντερνετ ο Σερχίι Γκαϊντάι είπε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Λουχάνσκ, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν προσωρινά το 90% της περιοχής.

Όπως είχε πει νωρίτερα, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν συμπτυχθεί στα περίχωρα του Σεβεροντονέτσκ ενώπιον σφοδρής ρωσικής επίθεσης, σε μια εξέλιξη που θεωρείται σημαντική σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δυνάμεις και ισχύ πυρός στην πόλη τις τελευταίες εβδομάδες για να ελέγξει τη γύρω περιφέρεια για λογαριασμό των υποστηριζόμενων από την ίδια αυτονομιστών. Η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να πολεμήσει εκεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν, λέγοντας πως η μάχη θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαμόρφωση της μελλοντικής έκβασης του πολέμου.

Αφού υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απωθηθεί και η μισή πόλη είχε τεθεί υπό ουκρανικό έλεγχο σε μια αιφνιδιαστική αντεπίθεση την προηγούμενη εβδομάδα, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ είπε το απόγευμα της Τετάρτης πως «οι δυνάμεις μας τώρα ελέγχουν και πάλι μόνο τα περίχωρα της πόλης. Μα οι συγκρούσεις συνεχίζονται ακόμα...είναι αδύνατο να ειπωθεί πως οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως την πόλη».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δεκαπλάσιο εξοπλισμό από τα ουκρανικά στρατεύματα σε κάποιες περιοχές του Σεβεροντονέτσκ, είπε ο Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, σε σχετική ενημέρωση. Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τους συμμάχους της στη Δύση να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων, λέγοντας πως η κατάσταση θα γινόταν πολύ δύσκολη για τη χώρα αν η Ρωσία κατάφερνε να διασπάσει τις γραμμές στα ανατολικά.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Ρωσία πως δημιουργεί κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης αποκλείοντας τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα λέει πως οι κυρώσεις της Δύσης είναι υπεύθυνες για τις ελλείψεις τροφίμων.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ με καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία, έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει για το άνοιγμα των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχτηκε τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ για συνομιλίες και είπε ότι μια συμφωνία με τη στήριξη του ΟΗΕ για τα λιμάνια ήταν πιθανή με περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Ο Λαβρόφ είπε ότι τα ουκρανικά λιμάνια θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά, μα η Ουκρανία θα έπρεπε να βγάλει τις νάρκες. Η Ουκρανία απορρίπτει τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας ως «άδεια λόγια» και υποστήριξε πως οι ρωσικές επιθέσεις σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αγροτικές περιοχές στα νότια εντείνουν την κρίση.

Η διοίκηση που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στο κατεχόμενο κομμάτι της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία σχεδιάζει να κάνει δημοψήφισμα αργότερα μέσα στο έτος για ένωση με τη Ρωσία, ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ. Αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τη Ρωσία στη Χερσώνα ανακοίνωσαν παρόμοια σχέδια. Η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι εκλαμβάνουν οποιοδήποτε δημοψήφισμα σε κατεχόμενες περιοχές παράνομο και απόδειξη πως ο πραγματικός στόχος της Ρωσίας είναι η κατάκτηση εδαφών.

Με πληροφορίες από Reuters