Σκληρές μάχες λαμβάνουν χώρα κοντά στο Κίεβο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής κινούνται προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων είναι σε απόσταση περίπου 25 χλμ από το κέντρο της πόλης.
Η Ουκρανία ανέμενε ένα νέο κύμα επιθέσεων στο Κίεβο, το Χάρκοβο και το Ντονμπάς μετά την επιβράδυνση της ρωσικής προέλασης, είπε ο Ολέξι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου. Επίσης, πρόσθεσε πως η Ουκρανία δεν αναμένει η Λευκορωσία να συμμετέχει στη ρωσική δύναμη εισβολής. Ωστόσο, σε μια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση, υψηλόβαθμός Ρώσος διπλωμάτης είπε πως η Ρωσία θεωρεί ότι τα φορτία όπλων από τη Δύση προς την Ουκρανία είναι πλέον «νόμιμοι στόχοι».
Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνονται να προχωρούν από βορειοδυτικά και βορειοανατολικά στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να φτάσουν στην πρωτεύουσα, ενώ άρματα μάχης και πυροβολικό σφυροκοπούσαν περιοχές που ήταν ήδη υπό πολιορκία, σε σημείο που σε μια πόλη οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να θάψουν τους όλο και περισσότερους νεκρούς τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τζαμί με 80 ανθρώπους στη Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων Τούρκοι
Στοιχεία της μεγάλης ρωσικής φάλαγγας κοντά στο Κίεβο είχαν διασπαρεί, πιθανότατα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να περικυκλωθεί η πόλη, αλλά και να μειωθούν οι απώλειες από τις ουκρανικές αντεπιθέσεις, που έχουν προκαλέσει βαριές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς.
Σε προηγούμενες πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και στην Τσετσενία η στρατηγική της Ρωσίας ήταν να συντρίβει την αντίσταση με συνεχόμενους βομβαρδισμούς από αεροσκάφη και πυροβολικό, που ισοπέδωναν αστικές περιοχές. Μια τέτοιου είδους επίθεση έχει αποκόψει τη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιμένει επίσης το Κίεβο και άλλα σημεία της χώρας εάν ο πόλεμος συνεχιστεί. Περικυκλωμένα παραμένουν το Χάρκοβο, το Τσερνιχίβ και το Σούμι, ενώ στη Μαριούπολη τα ασταμάτητα μπαράζ έχουν αποτρέψει τις προσπάθειες μεταφοράς τροφίμων και νερού στους εγκλωβισμένους αμάχους. Σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου, οι νεκροί στην πόλη είχαν ξεπεράσει τους 1.500 μέσα σε 12 ημέρες επίθεσης, ενώ ένα πλήγμα σε νοσοκομείο/ μαιευτήριο προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις διεθνώς. Παράλληλα, οι συνεχείς βομβαρδισμού αναγκάζουν τα συνεργεία να σταματούν να σκάβουν λάκκους για ομαδικούς τάφους, οπότε οι νεκροί «δεν θάβονται καν» είπε ο δήμαρχος.
Οι Ρώσοι έχουν χτυπήσει πάνω από μια ντουζίνα νοσοκομεία από τότε που εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν το Σάββατο πως βαρύ πυροβολικό χτύπησε ένα νοσοκομείο για ασθενείς με καρκίνο και αρκετές πολυκατοικίες στο Μικολάιφ, μια πόλη 489 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποθήκες πετρελαίου φλέγονται κοντά στο Κίεβο
Οι Ρώσοι εισβολείς δυσκολεύονται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν απέναντι στη σκληρή ουκρανική αντίσταση, ωστόσο οι ισχυρότερες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις απειλούν με πόλεμο φθοράς, παρά τη συνεχιζόμενη ροή οπλισμού και άλλων ειδών βοήθειας από τη Δύση προς τη δυτικού προσανατολισμού κυβέρνηση της χώρας. Ήδη 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, και χιλιάδες στρατιώτες και στις δύο πλευρές θεωρείται πως έχουν σκοτωθεί, όπως και πολλοί Ουκρανοί άμαχοι.
Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής φαίνονται να προσπαθούν να ανασυνταχθούν και να ανακτήσουν το momentum τους έχοντας αντιμετωπίσει σκληρή αντίσταση και έχοντας υποστεί βαριές απώλειες τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έλεγε πως η Ρωσία προσπαθεί να αναδιατάξει τα στρατεύματά της, στο πλαίσιο προετοιμασιών για επιχειρήσεις εναντίον του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις επίσης αποκλείουν το Χάρκοβο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ενώ γίνονταν προσπάθειες για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, όπως και σε άλλα αστικά κέντρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξημέρωμα με σειρήνες σε πολλές πόλεις
Στο οικονομικό και στο πολιτικό μέτωπο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να απομονώνουν και να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι οι ΗΠΑ θα υποβάθμιζαν δραματικά το καθεστώς εμπορίου με τη Ρωσία και θα απαγόρευαν τις εισαγωγές ρωσικών θαλασσινών ειδών, αλκοόλ και διαμαντιών. Η κίνηση για ακύρωση του status «πλέον ευνοούμενου έθνους» της Ρωσίας ελήφθη σε συντονισμό με την ΕΕ και τις χώρες της G7.
Από πλευράς του ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε την Παρασκευή πως είχαν υπάρξει κάποιες θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχαν το Σάββατο μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, έγινε γνωστό από το Ελιζέ. Οι τρεις ηγέτες είχαν ήδη μια τηλεφωνική συνδιάλεξη την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας η Γαλλία και η Γερμανία «αξίωσαν από τη Ρωσία μια άμεση κατάπαυση του πυρός».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι από πλευράς του ενθάρρυνε σε μήνυμά του μέσω βίντεο τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να μάχονται, λέγοντας πως «είναι αδύνατον να πούμε πόσες ημέρες θα χρειαστούμε ακόμα για να απελευθερώσουμε τη χώρα μας, μα είναι δυνατόν να πούμε ότι θα το κάνουμε». Επίσης, είπε πως οι αρχές προσπαθούσαν να δημιουργήσουν 12 ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να διασφαλίσουν πως τρόφιμα, φάρμακα και άλλα απαραίτητα εφόδια θα έφταναν στους πολίτες ανά τη χώρα. Ακόμη κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απήγαγε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, κάνοντας λόγο για «ένα νέο στάδιο τρομοκρατίας». Κάτοικοι της πόλης βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέβασαν online βίντεο όπου φέρεται να απεικονίζεται ο δήμαρχος Ιβάν Φεντόροφ ενώ Ρώσοι στρατιώτες τον απομακρύνουν φιμωμένο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν πως οι Ρώσοι πιλότοι έκαναν κατά μέσο όρο 200 εξορμήσεις την ημέρα, συγκριτικά με 5-10 από τις ουκρανικές δυνάμεις, που εστιάζουν περισσότερο σε αντιαεροπορικούς πυραύλους για να καταρρίπτουν τα ρωσικά αεροσκάφη. Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν πει ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει περίπου 810 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας.
Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP