Ουκρανία: Μάνες διασχίζουν νεκροταφεία με νάρκες για να πάνε στους τάφους των παιδιών τους

«Μου λεγε, "μαμά φύγε, θα είναι πολύ επικίνδυνα στο Τρόστιανετς με τους Ρώσους"...Και πήγε ο ίδιος στην κόλαση, στο Ιζιούμ. Και πέθανε».
Open Image Modal
ZOHRA BENSEMRA via REUTERS

Η χειροποίητη πινακίδα στην πύλη προειδοποιεί ”Το νεκροταφείο είναι ναρκοθετημένο. Κίνδυνος». Αλλά ι κάτοικοι της μέχρι πρόσφατα υπό ρωσικό έλεγχο πόλης Τρόστιανετς, στη βόρεια Ουκρανία, εξακολουθούν να εισέρχονται για να επισκεφτούν τους φρέσκους τάφους μελών των οικογενειών τους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Το νεκροταφείο σε αυτή την πόλη στην περιοχή Σούμι είναι μόνο μερικώς ασφαλές από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις τοποθέτησαν νάρκες καθώς αποσύρονταν στις αρχές Απριλίου,  όπως δήλωσε η υπεύθυνη του νεκροταφείου Ολένα Ματβιένκο.

Open Image Modal
ZOHRA BENSEMRA via REUTERS
Open Image Modal
ZOHRA BENSEMRA via REUTERS

«Ομάδες αποναρκοθέτησης ήρθαν  και μερικώς το καθάρισαν. Μετά όμως δεν μπήκαν πιο μέσα», είπε η Ματβιένκο το Σάββατο, καθώς στεκόταν μπροστά στο νεκροταφείο όπου πολλές ταφόπλακες είχαν σπάσει ή ήταν «γαζωμένες» από σφαίρες. 

Ορισμένες περιοχές εξακολουθούσαν να είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους, όπως λέει. 

Ακόμα κι έτσι, όσοι θρηνούν τον χαμό αγαπημένων τους, συγκεντρώνονται γύρω από τάφους, κρατώντας μερικά ανοιξιάτικα λουλούδια. 

Μία από αυτούς που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις ήταν η Ναταλία Ευδοκίμοβα, 46 ετών. 

Αυτή και ο σύζυγός της επισκέπτονταν τον τάφο του γιου τους, Νμίτρο, ενός Ουκρανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο βορειοανατολικό μέτωπο στις 29 Μαρτίου και θάφτηκε στο νεκροταφείο της ιδιαίτερης πατρίδας του μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή. 

Όπως λέει η γυναίκα, ο γιος της, ο οποίος πολεμούσε κοντά στην πόλη Ιζιούμ στην περιοχή του Χαρκόβου, ανησυχούσε περισσότερο για το τι θα μπορούσε να συμβεί στους γονείς του όταν η πόλη τους βρέθηκε υπό ρωσική κατοχή. 

«Μαμά, φύγε, θα είναι πολύ επικίνδυνο στο Τρόστιανετς», τον θυμάται να της λέει, καθώς δάκρυα τρέχουν στα μάγουλά της.

«Και πήγε ο ίδιος στην κόλαση, στο Ιζιούμ. Και πέθανε εκεί». 

Open Image Modal
ZOHRA BENSEMRA via REUTERS
Open Image Modal
ZOHRA BENSEMRA via REUTERS

Ο άντρας της στεκόταν σιωπηλός πάνω από τον γεμάτο λουλούδια τάφο. 

Πριν φύγουν, η Ευδοκίμοβα χάιδεψε με τα δύο της χέρια την κορνίζα με την φωτογραφία του γιου της, σαν να προσπαθούσε να τον αγκαλιάσει με κάποιο τρόπο. 

Η υπεύθυνη του νεκροταφείου δήλωσε πως άλλα 20 άτομα είχαν ταφεί πρόσφατα στο νεκροταφείο. Όλα σκοτώθηκαν ενώ η πόλη ήταν υπό ρωσική κατοχή. 

Ο δήμαρχος Γιούρι Μπόβα είπε στο Reuters ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι εκτιμάται ότι πέθαναν ή σκοτώθηκαν ενώ οι ρωσικές δυνάμεις είχαν θέσει υπό τον έλεγχο τους την πόλη, η οποία είχε πληθυσμό περίπου 20.000 πριν από τον πόλεμο. 

«Μερικοί από αυτούς πυροβολήθηκαν στο δρόμο, κάποιοι βρέθηκαν με δεμένα χέρια, κολλημένα μάτια. Βρήκαμε ανθρώπους σε χωριά πυροβολημένους στο κεφάλι».