Ουκρανία: Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση εδαφών αλλά αυτές ακυρώνονται στο πεδίο των μαχών

Οι δυνάμεις της Μόσχας καίνε γέφυρες και διόδους και στήνουν νέα χαρακώματα ελπίζοντας να συγκρατήσουν την ουκρανική επέλαση.
Open Image Modal
Μπακμούτ, Ντονέτσκ στις 4 Οκτωβρίου καθώς οι μάχες ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων συνεχίζονται
Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισημοποίησε σήμερα (Τετάρτη) την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών την Τετάρτη, παρά τις μεγάλες ανατροπές στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες ημέρες, που πρακτικά μειώνουν την έκταση των υπό κατοχή εδαφών.

Η Ρωσία έχει κλιμακώσει τον πόλεμο της με την προσπάθεια προσάρτησης του 18% των ουκρανικών εδαφών ανατολικά και νότια, με την μερική επιστράτευση και με την προειδοποιήσεις για πιθανή προσφυγή σε πυρηνικά όπλα με στόχο, όπως λέει, την προστασία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η υπογραφή της πράξης προσάρτησης από τον Πούτιν ήταν το τελευταίο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας καθώς τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου έχουν ήδη επικυρώσει το σχέδιο.

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του επιμένουν ότι η απόπειρα προσάρτησης συνιστά παράνομη αρπαγή γης και δεν θα αναγνωριστεί ποτέ ενώ η Ουκρανία δηλώνει πως ο στρατός της θα ανακαταλάβει όλα τα υπό κατοχή εδάφη.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά το μεταμεσονύκτιο διάγγελμά του ότι οι δυνάμεις του Κιέβου πραγματοποίησαν μεγάλες, ταχύτατες προελάσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων την περασμένη εβδομάδα, ανακτώντας δεκάδες πόλεις και χωριά σε περιοχές στα νότια και τα ανατολικά, σε εδάφη που πλέον η Ρωσία αναγνωρίζει μέρος της Ομοσπονδίας. 

”Μόνο αυτήν την εβδομάδα, μετά τα ρωσικά ψευτοδημοψηφίσματα”, έχουν απελευθερωθεί δεκάδες πληθυσμιακά κέντρα. Αυτά βρίσκονται στις περιοχές Χερσώνα, Χάρκοβο, Λουχάνσκ και Ντόνετσκ”, είπε ο Ζελένσκι.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις δηλώσεις του.

Η Ρωσία πάντως δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές που διεκδικεί -Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και Ζαπορίζια και Χερσώνα στο νότο- και το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν έχει ακόμη καθορίσει τα τελικά σύνορα της προσαρτημένης επικράτειας.

Ο Αντρίι Γιαρμάκ,  επικεφαλής του προεδρικού γραφείου του Ζελένσκι επανέλαβε τη θέση της Ουκρανίας για την προσάρτηση και σε ανάρτησή του στο Telegram αναφέρθηκε ξανά σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί σε αυτό που ”τρελοκομείο”. ”Οι άχρηστες αποφάσεις μιας χώρας-τρομοκράτη δεν αξίζουν το χαρτί στο οποίο υπογράφονται”.

 

 

Επέλαση

Οι ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές του Ντόνετσκ και της Χερσώνας, οι οποίες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν τις τελευταίες ημέρες, έχουν πλέον σκάψει νέα χαρακώματα σε άλλες θέσεις όπου ελπίζουν να σταματήσουν την ουκρανική προέλαση.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας την Τρίτη  φαίνεται να δείχνει την ουκρανική σημαία να υψώνεται πάνω από μια από αυτές τις κοινότητες, την Νταβιντίβ Μπριντ στην Χερσώνα. 

Οι χάρτες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που παρουσιάστηκαν την Τρίτη φάνηκαν επίσης να δείχνουν γρήγορες αποσύρσεις των ρωσικών δυνάμεων από περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία όπου δέχθηκαν σοβαρή πίεση από την ουκρανική αντεπίθεση.

Στα ανατολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις διευρύνουν το μέτωπο της επίθεσης μετά την κατάληψη του κύριου ρωσικού προμαχώνα στα βόρεια του Ντόνετσκ, την πόλη Λίμαν.

″Σε ορισμένες περιοχές της πρώτης γραμμής ήταν δυνατό να επεκταθεί η περιοχή που κρατάμε από 10 σε 20 χιλιόμετρα”, δήλωσε σήμερα (Τετάρτη) η νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (UAF).

 

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεφαν τα αποθέματα πυρομαχικών τους και προσπαθούσαν να καταστρέψουν γέφυρες και διαβάσεις προκειμένου να επιβραδύνουν την ουκρανική προέλαση, ανέφερε η UAF στην ημερήσια έκθεσή της.

Στη Χερσώνα, οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρονταν έβαζαν νάρκες σε ”εγκαταστάσεις υποδομής” και σε σπίτια, όπως ισχυρίζεται.

Η Μόσχα στο μεταξύ, ελπίζει ότι η ”μερική επιστράτευση” που ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή μιας σειράς υπαναχωρήσεων στο πεδίο της μάχης με ορισμένους αξιωματούχους να λένε ότι σκοπεύουν να ανακαταλάβουν τα εδάφη που κέρδισαν στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA είπε ότι η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής καλέσει περισσότερους από 200.000 έφεδρους από τους προγραμματισμένους 300.000.

Πολλοί Ρώσοι βέβαια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αφού δεν θέλουν να πολεμήσουν.

Στο μεταξύ, ο αμερικακνός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ζελένσκι χθες, είπε πως οι ΗΠΑ θα παράσχουν νέα βοήθεια στην Ουκρανία 625 εκατ. δολαρίων η οποία θα  συμπεριλαμβάνει και συστήματα HIMARS.