Ουκρανία: Συνάντηση Γκουτέρες με Ζελένσκι και Ερντογάν, σιτηρά και Ζαπορίζια στο επίκεντρο

Διπλωματικές διεργασίες στο Ουκρανικό, πρώτη κατ′ ιδίαν συζήτηση του Ζελένσκι με τον Ερντογάν από την έναρξη του πολέμου.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα συναντήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, την Πέμπτη (18/8) στην Ουκρανία, με τις εξαγωγές σιτηρών και τις ανησυχίες για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια να βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.

Η τριμερής συνάντηση σηματοδοτεί την στις 24 Φεβρουαρίου, αν και ο Τούρκος ηγέτης συναντήθηκε δύο φορές με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, τους τελευταίους μήνες.

Οι τρεις ηγέτες θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις τους στην Λβιβ, ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που κατευθύνονται δυτικά προς την Ευρώπη μετά την έναρξη του πολέμου. Ο Γκουτέρες, ο οποίος έφτασε στη Λβιβ το απόγευμα της Τετάρτης, σχεδιάζει την Παρασκευή να επισκεφθεί το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ξεκίνησαν εκ νέου οι εξαγωγές σιτηρών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, με στόχο την άμβλυνση της επιδεινούμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Το Σάββατο θα μεταβεί στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη που αποτελείται από Ρώσους, Ουκρανούς, Τούρκους και αξιωματούχους του ΟΗΕ, οι οποίοι επιβλέπουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. 

Τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ξεμπλοκαρίστηκαν τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, καθιστώντας δυνατή την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων ουκρανικών σιτηρών διεθνώς.

Το προεδρικό γραφείο του Ερντογάν είπε ότι θα εξετάσει τρόπους για την αύξηση των εξαγωγών σιτηρών και μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με διπλωματικά μέσα.

Ο Ερντογάν θα συζητήσει επίσης «όλες τις πτυχές» των διμερών σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Κιέβου κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, ανέφερε το γραφείο του.

Η Τουρκία επέκρινε τη ρωσική εισβολή και παρείχε στην Ουκρανία όπλα, συμπεριλαμβανομένων drones, ενώ αρνήθηκε να ακολουθήσει τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Ένα άλλο βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η ανησυχητική κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε το Κίεβο ότι σχεδιάζει «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γκουτέρες. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αναπτύξει «βαριά όπλα» μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Η Ρωσία και η Ουκρανία ανταλλάσσουν κατηγορίες για βομβαρδισμούς κοντά στο πυρηνικό συγκρότημα της Ζαπορίζια, εγείροντας φόβους για μια πυρηνική καταστροφή στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία δηλώνει ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει πυροβολικό μέσα και γύρω από τον σταθμό.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι μπορεί να κλείσει ο σταθμός , αν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις, κάτι το οποίο διαψεύδει το Κίεβο.

Ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής, χημικής και βιολογικής άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι τα εφεδρικά συστήματα υποστήριξης του σταθμού έχουν υποστεί ζημιές λόγω των βομβαρδισμών. Ο Κιρίλοφ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση ατυχήματος στον σταθμό, ραδιενεργό υλικό θα κάλυπτε την Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουκρανία τελευταία φορά τον Απρίλιο, συζήτησε αυτή την εβδομάδα τις συνθήκες για την ασφαλή λειτουργία του πυρηνικού σταθμού με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν πει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση μιας επίσκεψης επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Ζαπορίζια μέσω Κιέβου, αλλά η Ρωσία διατείνεται ότι οποιαδήποτε αποστολή διέρχεται από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι πολύ επικίνδυνη.