Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας συνέλαβε στο λιμάνι Ισμαήλ το ρωσικό τάνκερ Nika Spirit (η προηγούμενη ονομασία του ήταν Nеyma) το οποίο όπως ισχυρίζεται, ήταν το τάνκερ που είχε αποκλείσει τα τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία κατά την διάρκεια του συμβάντος στον πορθμό του Κερτς τον περασμένο Νοέμβριο.
Την σύλληψη του τάνκερ ανακοίνωσε η ίδια η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ενώ στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από τη στιγμή που μέλη της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας.
Στην επίμαχη ανακοίνωση της, αναφέρεται ότι από κοινού με την στρατιωτική εισαγγελία συνέλαβαν το ρωσικό τάνκερ, ενώ η προανάκριση έδειξε ότι οι εκπρόσωποι της Μεθοριακής υπηρεσίας της ρωσικής FSB με εντολή της ανώτατης ηγεσίας της, είχαν πραγματοποιήσει στον πορθμό του Κερτς ένοπλη επίθεση εναντίον των ουκρανικών πολεμικών πλοίων «Μπερντνιάνσκ», «Νικόπολ» και του ρυμουλκού «Γιάνι Κάπου». Το ρωσικό τάνκερ αξιολογήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο.
Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, διευκρίνισε ότι με βάση τις πληροφορίες των μεθοριακών φρουρών το τάνκερ Nika Spirit, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Ισμαήλ, με ρωσική σημαία ήταν το ίδιο τάνκερ Nеyma το οποίο είχε αποκλείσει τα ουκρανικά πλοία και το αναγνώρισαν με βάση τον αριθμό IMO-8895528 μέσω του διεθνούς συστήματος EQUASIS. Σύμφωνα με τα στοιχεία του MarineTraffic, το τάνκερ είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Καφκάζ στην περιοχή του Κρασνοντάρ.
Η Μόσχα θεωρεί πολύ άσχημη είδηση το περιστατικό με τη σύλληψη του ρωσικού τάνκερ Neyma από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, την οποία αξιολογεί ως συνέχιση των προκλήσεων στις οποίες προβαίνουν διάφορες δυνάμεις στο Κίεβο, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν.
«Αυτή είναι μια πολύ κακή είδηση. Κάποιοι στο Κίεβο θέλουν να συνεχίσουν με σκληρό τρόπο την δική τους πρόκληση που άρχισαν στις 25 Νοεμβρίου στον Πορθμό του Κέρτς. Θα μελετήσουμε προσεκτικά αυτό που συνέβη» δήλωσε ο Καράσιν.
Τo ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το πλήρωμα του τάνκερ ενδέχεται να είναι 11-16 ναυτικοί. Το ρωσικό πλοίο ανήκει στην εταιρεία «Altomar shipping», ενώ ο πλοιοκτήτης ανακοίνωσε ότι πλήρωμα του τάνκερ επιστρέφει πίσω.
Πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλείται το Ria Novosti, φέρεται να δήλωσε νωρίτερα ότι η Ουκρανία πρέπει να σκεφθεί τις συνέπειες, τις οποίες θα επιφέρει η σύλληψη του ρωσικού τάνκερ. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι η Μόσχα προτίθεται να διευκρινίσει όλες τις λεπτομέρειες του συμβάντος πριν προχωρήσει σε αντίποινα. Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ δήλωσε ότι η σύλληψη του ρωσικού τάνκερ είναι «απολύτως παράνομη» και είναι επιζήμια για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Στις 25 Νοεμβρίου του 2018 Ρώσοι συνοριακοί φρουροί είχαν συλλάβει στον πορθμό του Κέρτς τρία ουκρανικά πλοία και 24 Ουκρανούς ναύτες που επέβαιναν σ′ αυτά, μεταξύ των οποίων και δύο άνδρες της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, με την κατηγορία ότι εισήλθαν χωρίς άδεια στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Οι 24 Ουκρανοί ναύτες κρατούνται στην Μόσχα.
Ο πρόεδρος Πούτιν είχε αξιολογήσει τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κιέβου ως «προβοκάτσια» παραμονές των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.
Στις αρχές Απριλίου η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέλι Χάτσισον είχε δηλώσει ότι η συμμαχία προτίθεται να λάβει ένα «πακέτο μέτρων» για τη Μαύρη Θάλασσα ως να «διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση των ουκρανικών πλοίων μέσω του πορθμού Κέρτς».
Τον Μάιο του 2019 το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας με απόφαση του ζητούσε από την Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα του 24 Ουκρανούς ναύτες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μήνυμα του προς τον πρόεδρο Πούτιν είχε ζητήσει την απελευθέρωση τους. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον του απαγγέλθηκαν οι τελικές κατηγορίες, ενώ νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επιβεβαιώσει ότι Μόσχα και Κίεβο συζητούν το θέμα της ανταλλαγής των Ουκρανών ναυτών.
«Στόχος να πληγεί το κύρος του Ζελένσκι»
Η σύλληψη του ρωσικού τάνκερ θα προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ των χωρών και θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες που διεξάγονται για την τύχη των 24 Ουκρανών ναυτών που είχαν συλληφθεί από τη Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο στον πορθμό του Κέρτς. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Βίκτορ Σουσλόφ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το συμβάν να προκλήθηκε με σκοπό να δυσφημισθεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ο στόχος είναι προφανής, να οξυνθούν και πάλι οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Τώρα η διαφαινόμενη επιστροφή των Ουκρανών ναυτών μπορεί να σταματήσει» εκτιμά ο Σουσλόφ. Ο Ουκρανός πρώην υπουργός οικονομικών, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο η όλη αυτή κατάσταση να προκλήθηκε με σκοπό να πληγεί το κύρος του προέδρου Ζελένσκι, επισημαίνει ότι «αν αυτό πράγματι έγινε με την έγκριση του Ζελένσκι, τότε η κατάσταση μοιάζει ότι τον εξαπάτησαν».
Ο Σουσλόφ πάντως θεωρεί ότι το περιστατικό με την σύλληψη του ρωσικού τάνκερ γενικά «παραπέμπει στην έναρξη κάποιας ειδικής επιχείρησης».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)