Ουκρανία: Θρίλερ με τη Μαριούπολη ενόψει της επικείμενης ρωσικής εισβολής

Εδώ και 24 ώρες η πόλη της ελληνικής ομογένειας απασχολεί τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στη Μόσχα και στη Δύση.
Open Image Modal
via Associated Press

Στη Μαριούπολη επικεντρώνεται τις τελευταίες ώρες το ενδιαφέρον ως προς τις εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, μιας και η Μόσχα φαίνεται πως έχει βάλει για τα καλά στο μάτι την περιοχή που «χτυπά» η καρδιά του ελληνισμού της Ουκρανίας.

Μια προσεκτική ανάγνωση στις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων το προηγούμενο 24ωρο δίνει την εντύπωση ότι ο Πούτιν έχει βάλει στο στόχαστρο την πόλη των 120.000 Ελλήνων.

Ας δούμε πώς ξετυλίχθηκε το γαϊτανάκι των ρωσικών δηλώσεων χθες, Τρίτη.

Αρχικά το Associated Press μετέδωσε ότι μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ από τον Ρώσο Πρόεδρο τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο αύξησε το διακύβευμα περαιτέρω την Τρίτη, λέγοντας ότι η αναγνώριση επεκτείνεται ακόμη και στα μεγάλα τμήματα που τώρα κατέχουν οι ουκρανικές δυνάμεις. 

Λίγο αργότερα, το Russia Today έγραψε ότι στη Μόσχα είχε ξεκινήσει μια συζήτηση για το εάν η Ρωσία θα έπρεπε να αναγνωρίσει το σύνολο της επικράτειας του 2014 ή απλώς τα σύνορα που βρίσκονται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο του DPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ) και του LPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ). Σύμφωνα με το RT, ο Αντρέι Κλίμοφ, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει τις «δημοκρατίες» με τη σημερινή τους μορφή.

«Μιλάμε, φυσικά, για εκείνα τα εδάφη που βρίσκονται εντός των ορίων που έχουν καθοριστεί σήμερα. Ολα τα άλλα είναι εκτός του πεδίου νομικής δράσης», δήλωσε ο Κλίμοφ στο ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya 24. «Το πώς θα επανέλθουν αυτά τα σύνορα δεν προβλέπεται σε αυτή τη συμφωνία. Το τι θα κάνουν το LPR και το DPR για αυτό δεν είναι πλέον αρμοδιότητά μας», εξήγησε.

Πριν συμπληρωθεί μια ώρα το RT επανήλθε με νέο δημοσίευμα αναφορικά με το σχέδιο του Κρεμλίνου για τον ορισμό των συνόρων στο Ντονμπάς (σ.σ. η ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει το Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ αλλά και τη Μαριούπολη).

Στο επίμαχο δημοσίευμα, αναπαρήχθησαν οι διευκρινίσεις του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφορικά με τη στήριξη της Μόσχας στις «δημοκρατίες» του Ντονμπάς στην εδαφική τους διαμάχη με το Κίεβο. «Τους αναγνωρίσαμε μέσα στις παραμέτρους που δήλωσαν οι ίδιοι», είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι αυτό εξαρτάται από το «πότε ανακηρύχθηκαν οι δύο δημοκρατίες», αρνούμενος να παράσχει περισσότερες εξηγήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, ήρθε να συμπληρώσει αργότερα το αίνιγμα, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα σεβαστεί τα σύνορα, καθώς οι τοπικοί ηγέτες ασκούν εξουσία και έχουν δικαιοδοσία.

Ερμηνεύοντας τις δημόσιες τοποθετήσει των Ρώσων αξιωματούχων, έγκριτα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν ευθέως στις βλέψεις του Πούτιν για την Μαριούπολη.

«Ο Πούτιν είπε συγκεκριμένα ότι η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών των ανταρτών στα σύνορα, που υπήρχαν όταν διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους το 2014 - ευρύτερα εδάφη που εκτείνονται πολύ πέρα από τις περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών και περιλαμβάνουν το σημαντικό λιμάνι της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι αντάρτες θα πρέπει τελικά να διαπραγματευτούν με την Ουκρανία» έγραψε το ABC News.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι New York Times σημείωσαν: «Ο Πούτιν φαίνεται να ορίζει τις ″λαϊκές δημοκρατίες″ του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ ως έχουσες νόμιμη κυριαρχία σε όλες τις περιοχές των περιφερειών τους, που περιλαμβάνουν μεγάλες πόλεις όπως η Μαριούπολη και το Κραματόρσκ, οι οποίες βρίσκονται επί του παρόντος υπό ουκρανικό έλεγχο.

 Εν τέλει, ο Πούτιν προέβη σε νέες δηλώσεις, χωρίς να ξεκαθαρίζει το τοπίο - ή για την ακρίβεια, μαρτυρώντας τις προθέσεις του για τη Μαριούπολη (και άλλες ουκρανικές πόλεις) μέσω μιας σκόπιμα συγκεχυμένης τοποθέτησης: «Τις έχουμε αναγνωρίσει (σ.σ. το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ), πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε τα βασικά τους έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των συνταγμάτων τους. Αυτά τα συντάγματα θέτουν τα όρια τους, από την εποχή που ήταν μέρος της Ουκρανίας», τόνισε με νόημα ο Ρώσος πρόεδρος.

Αυτή ακριβώς η αναφορά του σε «όρια από την εποχή» της ουκρανικής κυριαρχίας προμηνύει ότι η Μόσχα στα υπό διεκδίκηση νυν ουκρανικά εδάφη, που θεωρεί ότι της ανήκουν, συγκαταλέγει και την «ελληνική Μαριούπολη» - ένα κομβικό λιμάνι με σημαντική γεωστρατηγική θέση στη Θάλασσα του Αζοφ