Ρωσικά πλήγματα στο Χάρκοβο, ουκρανικές επιθέσεις σε πλατφόρμες γεώτρησης και στο Φιδονήσι

Συνεχίζονται με ένταση οι συγκρούσεις- αναφορά για ουκρανική επίθεση στο Φιδονήσι.
|
Open Image Modal
Leah Millis via Reuters

Τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 τραυματίστηκαν από πυρά του ρωσικού πυροβολικού σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεχ Σινεγκούμποφ.

«Δεκαπέντε άνθρωποι είναι νεκροί και άλλοι δεκαέξι είναι τραυματισμένοι. Αυτές είναι οι τρομακτικές συνέπειες των ρωσικών βομβαρδισμών το μεσημέρι στην περιοχή του Χαρκόβου», έγραψε ο Σινεγκούμποφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Όπως εξήγησε, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη του Χαρκόβου και τα περίχωρά της, άλλοι έξι στο Τσούχουιφ (νοτιοανατολικά) και τρεις στο Ζολότσιφ (βορειοδυτικά).

Ύστερα από αρκετές εβδομάδες, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Στο μεταξύ, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του έθεσαν χθες στο στόχαστρο πλατφόρμες γεώτρησης στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες, όπως είπε, χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτικές «εγκαταστάσεις» από τους Ρώσους για να ενισχύσουν τον έλεγχό τους στην περιοχή.

«Σε αυτήν την τοποθεσία, η Ρωσία οργάνωσε μικρές φρουρές, αποθήκευε εξοπλισμό αεράμυνας εκεί, συμπεριλαμβανομένων ραντάρ. Δηλαδή, αυτές οι πλατφόρμες έχουν μετατραπεί σε εγκαταστάσεις που βοήθησαν και βοηθούν τους Ρώσους να ενισχύσουν τον έλεγχο τους στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Σέρχι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης της Οδησσού.

Χθες το πρωί η Μόσχα κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι έπληξαν τρεις πλατφόρμες γεώτρησης της εταιρείας Tchernomorneftegaz, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι να τραυματιστούν και άλλοι επτά να αγνοούνται.

Πρόκειται για το πρώτο πλήγμα εναντίον υπεράκτιων υποδομών γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Κριμαία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν έναν διάδρομο προσγειοαπογείωσης κοντά στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Την ανακοίνωση μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και αναμετέδωσε το Reuters, που αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το πλήγμα από ανεξάρτητη πηγή.

Το ρωσικό υπουργείο υπογράμμισε ότι πραγματοποίησε τα πλήγματα ως απάντηση στην ουκρανική επίθεση σε πλατφόρμες στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι απέκρουσε μια «τρελή» απόπειρα των δυνάμεων του Κιέβου να ανακαταλάβουν το στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι, κοντά στις ακτές της νότιας Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο κατέλαβε η Μόσχα κατά την έναρξη της επίθεσής της στην Ουκρανία.

Αυτό το μικρό νησί έγινε διάσημο την πρώτη μέρα του πολέμου όταν Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί που στάθμευαν εκεί απέρριψαν την απαίτηση ρωσικού πολεμικού πλοίου να παραδοθούν, με ένα μέλος της φρουράς να απαντά στους Ρώσους να «πάνε να γ...».

Εκτός από τη συμβολική του αξία, το νησί είναι επίσης στρατηγικής σημασίας λόγω της θέσης του στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, η οποία παρέχει ένα προνομιακό παρατηρητήριο και ένα μέρος για την ανάπτυξη συστημάτων άμυνας εδάφους-αέρος.

Η Μόσχα έχει ισχυριστεί ξανά στο παρελθόν ότι απέτρεψε προσπάθειες προσέγγισης των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά αυτή που ανέφερε σήμερα φαίνεται να διακρίνεται από την έκταση των μέσων που κινητοποιήθηκαν.

«Τη (Δευτέρα) 20 Ιουνίου στις 5 π.μ., το καθεστώς του Κιέβου έκανε μια ακόμη τρελή προσπάθεια να καταλάβει το Φιδονήσι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές δυνάμεις «σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς και μαζικά πλήγματα με πυροβολικό (...) προτού κάνουν απόβαση και καταλάβουν» το νησί.

Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι 15 ουκρανικά επιθετικά και αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) συμμετείχαν σε μια αεροπορική επιδρομή και πως συστοιχίες εκτοξευτήρων πυραύλων και ολμοβόλων που εξαπέλυσαν πυρά προς το νησί.

Ωστόσο, τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας αναχαίτισαν όλα τα βλήματα και κατέρριψαν 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «αναγκάζοντας τον εχθρό να εγκαταλείψει οποιαδήποτε απόβαση στο Φιδονήσι», είπε ο Κονασένκοφ.

Πρόσθεσε ότι ρωσικά ραντάρ εντόπισαν στην περιοχή του νησιού ένα αμερικανικό drone παρατήρησης RQ-4 «Global Hawk».

Οι δηλώσεις του Κονασένκοφ δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την αποτυχία αυτή οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευσαν τις πλατφόρμες γεώτρησης υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη σήμερα στην περιοχή του Ροστόφ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, παρασύροντας στον θάνατο τον πιλότο του, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της περιοχής.

«Στις 21 Ιουνίου, ένα αεροσκάφος Su-25 συνετρίβη στην περιοχή του Ροστόφ κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής πτήσης. Ο πιλότος σκοτώθηκε», ανέφερε η πηγή που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συντριβή του μονοθέσιου Sukhoi αποδίδεται σε μηχανική βλάβη.

Στις 17 Ιουνίου, ένα άλλο αεροσκάφος του ίδιου τύπου συνετρίβη στην περιοχή του Μπέλγκοροντ - η οποία επίσης συνορεύει με την Ουκρανία - κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, με τις ρωσικές αρχές να αποδίδουν και τότε τη συντριβή του μαχητικού σε μηχανική βλάβη.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει επανειλημμένως το Κίεβο ότι εξαπολύει επιθέσεις σε ρωσικές παραμεθόριες περιοχές.

Επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία για να συζητήσει με τη γενική εισαγγελέα τρόπους για τη δίωξη των δραστών εγκλημάτων πολέμου, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η συνάντηση μεταξύ του Μέρικ Γκάρλαντ και της Ιρίνα Βενεντίκτοβα θα αφορά «τις αμερικανικές και διεθνείς προσπάθειες για να βοηθηθεί η Ουκρανία στην ταυτοποίηση, τη σύλληψη και τη δίωξη των προσώπων που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου και άλλες ωμότητες στην Ουκρανία», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ουκρανία λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση, ο Γκάρλαντ είπε: «Βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στον λαό της Ουκρανίας μεσούσης της απρόκλητης και άδικης ρωσικής εισβολής».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα. Δεν υπάρχει μέρος για να κρυφτεί κανείς. Εμείς και οι εταίροι μας θα ακολουθήσουμε κάθε διαθέσιμη οδό ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που ευθύνονται για τις ωμότητες αυτές θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Η Βενεντίκτοβα χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την υποστήριξή τους. «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αντιμετωπίζουμε πολύ ισχυρούς εχθρούς», δήλωσε.

Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος θα βρίσκεται στη Γαλλία το βράδυ για μια συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, συνάντησε την Ουκρανή ομόλογό του όχι μακριά από τα πολωνικά σύνορα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το δίκτυο Fox.

Οι Ουκρανοί ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν καταχωρήσει περισσότερα από 18.000 «εγκλήματα πολέμου και επιθέσεις» όπως δολοφονίες αμάχων, βιασμοί, επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών, και ταυτοποιήσει περισσότερους από 600 υπόπτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάιο τη συγκρότηση ενός «παρατηρητηρίου σύγκρουσης» που θα διαθέτει αρχικά 6 εκατομμύρια για τη «συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή σε μεγάλο βαθμό των αποδείξεων εγκλημάτων πολέμου» στην Ουκρανία που αποδίδουν στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε προσωπικά τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και «χασάπη» και προχώρησε ακόμη πιο μακριά από την κυβέρνησή του εκτιμώντας ότι η Μόσχα διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δηλώνει ωστόσο ότι οι ισχυρισμοί περί εγκλημάτων πολέμου είναι ψευδείς και ότι οι σοροί αμάχων, που ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα προάστια του Κιέβου, ήταν μια σκηνοθεσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters