Μέχρι λίγο πριν τα ουκρανικά στρατεύματα περάσουν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, εισβάλλοντας στην περιφέρεια Κουρσκ, τίποτα δεν προϊδέαζε ότι επίκειται κάτι τέτοιο- απεναντίας, φαινόταν να υπάρχει ένας αέρας αισιοδοξίας, καθώς η επίθεση στην ανατολική Ουκρανία συνεχιζόταν αργά μεν, σταθερά δε.
Ωστόσο τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου η Ουκρανία άρχισε τη μεγαλύτερη εισβολή στη Ρωσία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αιφνιδιάζοντας σε κάθε επίπεδο τους Ρώσους: Οι αρχικές αναφορές δεν φάνηκαν να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, μέχρι που ο πανικός εξαπλώθηκε στους πολίτες των περιοχών όπου λάμβαναν χώρα οι επιχειρήσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών πως όλα ήταν υπό έλεγχο. Πλέον, πολλές ημέρες μετά, η ουκρανική επιχείρηση συνεχίζεται, έχοντας καταλάβει ρωσικά εδάφη και αλλάζοντας την εικόνα του πολέμου - ακόμα και αν η ρωσική πίεση συνεχίζεται στην ανατολική Ουκρανία.
Η ιδέα πως θα μπορούσε να λάβει χώρα μια τέτοια ανατροπή, με τους Ουκρανούς να μπαίνουν και να καταλαμβάνουν ρωσικό έδαφος σε μια κεραυνοβόλα επίθεση θα φάνταζε αδιανόητη μόλις πριν λίγες εβδομάδες, και οι εξελίξεις εκθέτουν για άλλη μια αφορά τις ανεπάρκειες της Ρωσίας. Οι Ρώσοι είχαν «μια πλήρη αποτυχία σε επίπεδο πληροφοριών», εκτιμά ο Γιοχάν Μίτσελ, ειδικός σε στρατιωτικά θέματα του IESD στη Λυών, σύμφωνα με το Reuters- προσθέτοντας πως, δεδομένων των εξελίξεων στην ανατολική Ουκρανία, στη Μόσχα μάλλον θεωρούσαν ότι το Κίεβο δεν θα έπαιρνε ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, το οποίο ακόμα είναι άγνωστο τι και πόσο θα αποδώσει.
Ένας από τους στόχους της ουκρανικής επίθεσης φαίνεται να είναι να απομακρυνθούν δυνάμεις από το μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, ειδικότερα στο Ντονέτσκ, ωστόσο οι μάχες εκεί συνεχίζονται με ένταση. Επίσης, Ρώσος βουλευτής και πρώην αξιωματικός, ο Αντρέι Γκουρούλιοφ, είπε στην τηλεόραση πως η ρωσική στρατιωτική ηγεσία είχε λάβει προειδοποιήσεις περί ενδείξεων προετοιμασιών για ουκρανική επίθεση, που δεν εισακούστηκαν.
Πόσο προετοιμασμένοι ήταν οι Ρώσοι στο Κουρσκ
Μόλις το απόγευμα της 7ης Αυγούστου ο πρόεδρος Πούτιν και ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, έκαναν τα πρώτα δημόσια σχόλια, με τον Πούτιν να μιλά για «πρόκληση» και τον Γκερασίμοφ να λέει ότι είχε σταματηθεί μια δύναμη 1.000 Ουκρανών στρατιωτιών. Είναι άγνωστο εάν είχε ο ίδιος λάθος πληροφόρηση ή ήθελε απλά να φανεί ότι είχε καλά νέα να πει στον Πούτιν.
Το μεγάλο βάρος της κάλυψης του κενού πληροφόρησης χρειάστηκε να καλύψει ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιφέρειας του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, ο οποίος έπρεπε να συντονιστεί με τις διάφορες υπηρεσίας άμυνας και ασφάλειας που είχαν την ευθύνη της προστασίας των συνόρων. Σε μια σειρά μηνυμάτων στο Telegram ενημέρωσε για πυραυλικές επιθέσεις. Και στις δύο πλευρές των συνόρων οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι στις επιθέσεις με πυραύλους και drones, ωστόσο, από την άλλη, οι επιθέσεις ήταν πιο έντονες τις τελευταίες 10 ημέρες.
Σταδιακά άρχισε να εξαπλώνεται ανησυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και μηνύματα που συμβούλευαν τους κατοίκους να φύγουν από την πόλη της Σούτζα. Αναφορές για μάχες στα σύνορα έρχονταν όλο και συχνότερα, ωστόσο ένα δημοφιλές ρωσικό στρατιωτικό blog, το Two Majors, δεν φαινόταν να ανησυχεί ιδιαίτερα.
ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει πει πολλά για τους σχεδιασμούς. Τον Μάιο οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει πως μικρές ομάδες ρωσικών δυνάμεων συγκεντρώνονταν γύρω από τη Σούτζα σχεδιάζοντας επιχείρηση στο Σούμι της Ουκρανίας.
Από πλευράς τους οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως οι άνδρες τους είχαν περάσει τις πρώτες ώρες της επιχείρησης κάνοντας άρση ναρκοπεδίων, περνώντας τα σύνορα και καταστρέφοντας αμυντικές γραμμές με αεροπορικές επιθέσεις και πυροβολικό.
«Προσεκτική προετοιμασία, σχεδιασμοί, έκπληξη, μαχητικό πνεύμα και σιγή πληροφοριών ήταν αποφασιστικής σημασίας στο πρώτο στάδιο της επιχείρησης» ανέφεραν σε online ανάρτησή τους. Ένας Ουκρανός στρατιώτης ονόματι Ντμίτρο είπε ότι αρχικά είχε νομίσει ότι ο ουκρανικός στρατός ετοιμαζόταν να αποκρούσει μια ρωσική επίθεση - αλλά βρέθηκε να υποστηρίζει την επίθεση στα σύνορα.
Από ρωσικής πλευράς έρχονταν στην αρχή διαβεβαιώσεις πως Ρώσοι στρατιώτες και συνοριοφύλακες της FSB είχαν αποτρέψει παραβίαση των συνόρων, ωστόσο τα γεγονότα θα τους διέψευδαν- ενώ από το Κρεμλίνο και τον Γκερασίμοφ, που επισκεπτόταν θέσεις στην Ουκρανία, άργησαν πολύ να έρθουν σχετικές αναφορές- ακόμα και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ήταν σε άδεια.
Ο πανικός δεν άργησε να εξαπλωθεί, προκαλώντας μεγάλη έξοδο πολιτών από τη Σούτζα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο προκάτοχος του Σμιρνόφ, Ρόμαν Σταροβόιτ, είχε επανειλημμένα διαβεβαιώσει το κοινό πως η Ρωσία είχε ενισχύσει τις οχυρώσεις στο Κουρσκ, ακόμα και αν ο κίνδυνος εισβολής από την Ουκρανία «δεν ήταν μεγάλος».
Παρόλα αυτά το περασμένο φθινόπωρο το Κέντρο Εθνικής Αντίστασης της Ουκρανίας, που δημιουργήθηκε από τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, ανέφερε σε online ανάρτηση πως αναγνωριστικές δραστηριότητες είχαν δείξει πως σχεδόν όλες οι αμυντικές θέσεις ήταν χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό στα σύνορα με το Κουρσκ, εκτιμώντας πως η διαφθορά αποτελούσε παράγοντα για αυτό.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μπρέιντι Άφρικ, Αμερικανός αναλυτής που καταγράφει τις ρωσικές άμυνες, είπε ότι αυτές στο Κουρσκ είχαν λιγότερες τάφρους κατά οχημάτων, εμπόδια και θέσεις πυρός συγκριτικά με τις ρωσικές θέσεις σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, οπότε φαίνεται πως ήταν εύκολο για τους Ουκρανούς να περάσουν τις ρωσικές άμυνες, ειδικά αν ήταν ελλιπώς επανδρωμένες. Ως προς την ευθύνη της προστασίας των ρωσικών συνόρων, σημειώνεται αυτή είναι μοιρασμένη μεταξύ του στρατού, των δυνάμεων συνοριοφυλακής της FSB και της εθνοφρουράς.
Πώς επιτέθηκαν οι Ουκρανοί
Η ταχύτητα της ουκρανικής προέλασης ήταν μεγάλη, και άφησε πίσω της παγιδευμένους θύλακες αποπροσανατολισμένων και αιφνιδιασμένων Ρώσων στρατιωτών. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, έχοντας στην «αιχμή του δόρατος» μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου που προκαλούσαν παρεμβολές στις ρωσικές τηλεπικοινωνίες και drones, μονάδες της στρατηγικής εφεδρείας της Ουκρανίας πέρασαν τα σύνορα στις 6 Αυγούστου. Σύμφωνα με το Κίεβο, έχουν καταληφθεί 82 πόλεις και χωριά, ενώ Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι έχουν πιαστεί περίπου 2.000 Ρώσοι αιχμάλωτοι.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα με τεθωρακισμένα, χτυπώντας τις ρωσικές ενισχύσεις με πυροβολικό και ανοίγοντας κενά στις ρωσικές άμυνες, παρακάμπτοντας και περικυκλώνοντας πόλεις και χωριά αντί να επιτεθούν κατά μέτωπο. Σε περικυκλωμένες πόλεις και χωριά, Ουκρανοί στρατιώτες έμπαιναν στα κέντρα τους, πιάνοντας αιχμαλώτους και κατεβάζοντας ρωσικές σημαίες. Η ταχύτητα της προέλασης έχει μειωθεί καθώς η Ρωσία στέλνει δυνάμεις στην περιοχή- ωστόσο η επίθεση αποτέλεσε «ένεση» τόνωσης ηθικού για το ουκρανικό κοινό, κουρασμένο από τον πόλεμο, ενώ έστειλε μήνυμα στους συμμάχους της Ουκρανίας πως είναι ακόμα σε θέση να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί επιτυχώς πολύπλοκες επιθετικές επιχειρήσεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει δεσμευτεί να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις, μα μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια μεγάλη και οργανωμένη αντεπίθεση- και οι ουκρανικές δυνάμεις εδραιώνονται στην περιοχή, οπότε για να τις διώξει το Κρεμλίνο θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερα στρατεύματα και να βομβαρδίσει ρωσικά χωριά και πόλεις, όπως κάνει στην Ουκρανία.
Για τους Ουκρανούς η πρόκληση είναι να αξιοποιηθούν σωστά οι επιτυχίες: Η Ουκρανία έχει κινητοποιήσει χιλιάδες στρατιώτες στην παράτομη επιχείρηση, η οποία απαιτεί πόρους που χρειάζονταν για να συγκρατηθούν οι Ρώσοι στην ανατολική Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, για να αξιοποιηθούν οι επιτυχίες, χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες – σημειώνεται πως στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποοιύνται ευρέως δυτικά οχήματα και όπλα, μεταξύ των οποίων τεθωρακισμένα Bradley και Stryker από τις ΗΠΑ και βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2.
Η τελευταία μεγάλη επίθεση των Ουκρανών, το καλοκαίρι του 2023, απέτυχε: Καταλήφθηκαν λίγα μόνο χωριά και υπήρξαν χιλιάδες απώλειες, χωρίς να επιτευχθεί διάσπαση της καλά προετοιμασμένης ρωσικής άμυνας. Έκτοτε η Ρωσία εκμεταλλεύεται το αριθμητικό της πλεονέκτημα για μια αργή προέλαση με πολύ μεγάλο κόστος. Οι δύο πλευρές είναι οχυρωμένες σε ένα μεγάλου μήκους μέτωπο, με νάρκες, πυροβολικό και drones έτοιμα να χτυπήσουν.
Η επιχείρηση στο Κουρσκ δεν ασχολήθηκε με αυτά: Απλά τα απέφυγε. Οι προετοιμασίες άρχισαν νωρίτερα το καλοκαίρι, καθώς η Ουκρανία χτυπούσε με drones υποδομές και εγκαταστάσεις στο Κουρσκ, ενώ μονάδες Ρώσων αντιφρονούντων έκαναν επιδρομές, αναζητώντας αδύναμα σημεία και κάνοντας αναγνώριση.
Δύο εβδομάδες πριν την επιχείρηση, ουκρανικά drones κατέστρεψαν ρωσικά συστήματα παρατήρησης σε ένα φυλάκιο στον δρόμο για το Κουρσκ. Για τον Μίκολα Τοριάνικ, τοπικό Ουκρανό αξιωματούχο, οι πρώτες σαφείς ενδείξεις ήρθαν στις αρχές του Αυγούστου, καθώς τη νύχτα άκουγε ερπύστριες στους δρόμους από οχήματα που κατευθύνονταν προς τα σύνορα- ωστόσο υπέθετε πως ήταν προετοιμασία για απόκρουση μιας ρωσικής επίθεσης. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε προειδοποιήσει πως η Μόσχα συγκέντρωνε δυνάμεις για μια άλλη επίθεση στα σύνορα.
Στην πραγματικότητα οι Ουκρανοί ετοιμάζονταν να επιτεθούν οι ίδιοι: Στρατιώτες και εξοπλισμός από ταξιαρχίες ανά τη χώρα διασκορπίζονταν σε δάση και χωριά κοντά στα σύνορα με μεγάλη μυστικότητα- πολλοί από τους άνδρες που θα συμμετείχαν δεν γνώριζαν την αποστολή τους μέχρι που αυτή άρχισε.
Όταν οι ουκρανικές δυνάμεις περνούσαν τα σύνορα, πολλές ρωσικές μονάδες διαπίστωναν ότι τα drones και τα συστήματα τηλεπικοινωνιών τους δεν λειτουργούσαν. Των κύριων ουκρανικών «αιχμών» είχαν προπορευτεί ουκρανικές μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου που μπήκαν στο ρωσικό έδαφος από πιο πριν και έκαναν παρεμβολές ώστε να μην μπορούν οι Ρώσοι να εξακριβώσουν τις ουκρανικές θέσεις και να υποκλέψουν επικοινωνίες.
Η ασυνήθιστη αυτή τακτική, που θυμίζει περισσότερο μονάδες αναγνώρισης, δημιούργησε μια προστατευτική «φυσαλίδα» για τις ουκρανικές εμπροσθοφυλακές.
Στην «αιχμή του δόρατος» ήταν δύο αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες, η 80ή και η 82η, που είναι μεταξύ των ισχυρότερων ουκρανικών μονάδων- εξοπλισμένες με αμερικανικά και γερμανικά τεθωρακισμένα Stryker και Marder. Ο δυτικός εξοπλισμός πλέον βρισκόταν «στο στοιχείο» του- όχι απέναντι σε προετοιμασμένες θέσεις και ναρκοπέδια, μα ικανός για πόλεμο ελιγμών, για τον οποίο προοριζόταν εξαρχής.
Μέσα λίγες ώρες είχαν προελάσει πολλά χιλιόμετρα, ενώ διεξάγονταν παράλληλα επιθέσεις με drones σε μεγάλο βάθος στο ρωσικό έδαφος, με πλήγματα σε αμυντικές θέσεις, όπλα, οχυρώσεις και στρατιώτες. Οι μηχανοκίνητες «αιχμές» της επίθεσης κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ παράλληλα ρωσικά τεθωρακισμένα αποσύρονταν βορειότερα.
Παράλληλα, το ουκρανικό πυροβολικό, μετά τις αρχικές του επιθέσεις, μετακινήθηκε σε νέες θέσεις, πιο μπροστά, αυτή τη φορά σε ρωσικό έδαφος- ενώ άλλες μονάδες εισέρχονταν στο Κουρσκ για να εξουδετερώσουν αποκομμένες και ασυντόνιστες ρωσικές μονάδες που είχαν μείνει πίσω. Ελαφρά οπλισμένες ομάδες στρατιωτών ήταν διάσπαρτες στην περιοχή, προβάλλοντας τοπική αντίσταση. «Πολλοί κρύβονταν στα δάση» είπε ένας στρατιώτης, ενώ αρκετοί παραδίδονταν σε μεγάλους αριθμούς, καθώς βρίσκονταν απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις.
Παράλληλα η Ρωσία επιχειρούσε να απαντήσει: Με τις περισσότερες δυνάμεις να πολεμούν στην Ουκρανία, η Μόσχα χρησιμοποίησε κυρίως πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και επιθέσεις με drones για να επιβραδύνει την ουκρανική προέλαση, καθώς και ελαφρά οπλισμένες μονάδες της εθνοφρουράς.
Οι Ουκρανοί έφεραν μπροστά συστήματα αεράμυνας για να κρατούν μακριά τα ρωσικά αεροσκάφη, ενώ χρησιμοποιούσαν συστήματα πυραύλων μακράς εμβέλειας, όπως το HIMARS, για να χτυπούν ρωσικές ενισχύσεις που κατευθύνονταν προς τα εμπρός. Το ουκρανικό πυροβολικό προωθήθηκε πιο βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ώστε να χτυπά ρωσικές δυνάμεις που ήταν στους κύριους δρόμους του Κουρσκ.
Η προέλαση δεν είναι χωρίς προκλήσεις- κυρίως σε επίπεδο ανεφοδιασμού. Τρόφιμα, νερό και τσιγάρα σπανίζουν, λένε στρατιώτες, καθώς οι γραμμές ανεφοδιασμού στο ρωσικό έδαφος έχουν υπερεκταθεί, ενώ στα τοπικά σουπερμάρκετ τα φρέσκα τρόφιμα έχουν χαλάσει λόγω διακοπών ρεύματος.
Οι διαδρομές για τον ανεφοδιασμό αλλάζουν, επειδή οι Ρώσοι χτυπούν τους δρόμους- ενώ μεγάλη είναι η ζήτηση για τσιγάρα και energy drinks, λέει ένας στρατιώτης που κάνουν ημερήσιες διαδρομές από και προς το Κουρσκ για να ανεφοδιάζει τη μονάδα του. «Δεν κοιμάσαι...είσαι στην τσίτα» λέει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη WSJ. Μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης οι βόμβες ανεμοπορίας από τα ρωσικά αεροσκάφη: «Καταστρέφουν τις ίδιες τους τις πόλεις» λέει ένας στρατιώτης του πυροβολικού, που δηλώνει ωστόσο ικανοποιημένος για αυτό.
Η Ουκρανία έχει επιδιώξει να αντιμετωπίσει την απειλή των βομβών ανεμοπορίας με επιθέσεις σε αεροδρόμια από τα οποία επιχειρούν τα ρωσικά αεροπλάνα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει στοχεύσει το αεροδρόμιο στο Λιπέτσκ, δίπλα στο Κουρσκ, με drones από την πρώτη ημέρα της εισβολής. Εκατοντάδες ρωσικές βόμβες ανεμοπορίας έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.
Η παρούσα κατάσταση
Οι ουκρανικές μονάδες δίνουν αυτή τη στιγμή μια δύσκολη μάχη: Προσπαθούν να αποκόψουν περισσότερες ρωσικές πόλεις και να δυσκολέψουν την άφιξη περισσότερων ρωσικών ενισχύσεων στο μέτωπο, πλήττοντας γέφυρες και σιδηροδρομικά δίκτυα. Μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα καταστράφηκε την Παρασκευή σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα.
Ωστόσο φαίνονται να έχουν χάσει δεκάδες τεθωρακισμένα, σύμφωνα με αναλυτές που εξετάζουν βίντεο τα οποία κυκλοφορούν online. Οι απώλειες σε προσωπικό είναι άγνωστες, μα θεωρείται ότι είναι κατά πολύ μικρότερες από αυτές στην αποτυχημένη αντεπίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Δυτικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 6.000 Ουκρανούς στρατιώτες στο Κουρσκ και περίπου 4.000 επιπλέον στρατιώτες σε ρόλους υποστήριξης στο γειτονικό Σούμι της Ουκρανίας.
Για να μην αποδυναμωθεί το μέτωπο, πολλές από τις δυνάμεις προήλθαν από την εφεδρική δύναμη που η Ουκρανία είχε προετοιμάσει με στήριξη από τη Δύση για επιχειρήσεις αργότερα φέτος και το 2025, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η WSJ.
Η Ρωσία από πλευράς της είχε τραβήξει κάποιες αποδυναμωμένες μονάδες από την Ουκρανία ως απάντηση, συνολικά μέχρι 5.000 άνδρες, ως τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ανέφερε η ίδια πηγή. Μία ήταν από το Ντονέτσκ, όπου εστιάζεται η ρωσική επίθεση, και άλλες από λιγότερο «απαιτητικές» περοιχές.
Ωστόσο εάν θέλει να ανακτήσει τα εδάφη που κατέλαβαν οι Ουκρανοί, θα χρειαστούν περισσότερες δυνάμεις από αυτές που έχει ο ουκρανικός στρατός εκεί- και αυτό σημαίνει πάνω από 20.000 επαρκώς εκπαιδευμένοι στρατιώτες, σύμφωνα με την εν λόγω πηγή.
Στο μεταξύ, στην Μόσχα, ο Πούτιν έχει δώσει εντολή σε κορυφαίους αξιωματούχους του χώρου της άμυνας και της ασφάλειας να εκδιώξουν τους Ουκρανούς από τη Ρωσία, ενώ παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις κατασκευάζουν βιαστικά οχυρωματικά έργα σε βάθος περίπου 50 χλμ από τα σύνορα.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε πως ο ουκρανικός στρατός «ενισχύει» τις θέσεις του στο Κουρσκ, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε το Σάββατο ότι «απώθησε» τον ουκρανικό στρατό κοντά σε τρεις κοινότητες στο Κουρσκ και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ και να επιρρίψει την ευθύνη στη Μόσχα για αυτήν την «πρόκληση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το υπουργείο ανέφερε πως η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης, η οποία όπως είπε θα μόλυνε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον σταθμό.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters