Η ταινία «Barbie» γοητεύει τους Ρώσους, οι οποίοι συρρέουν στα multiplex παρά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την απόφαση μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ -μεταξύ αυτών, Disney, Warner και Sony- να αποσύρουν τον Μάρτιο του 2022 τις νέες παραγωγές τους από τη ρωσική αγορά.
Σύμφωνα με τον Guardian, αυτό δεν εμπόδισε τους Ρώσους, οι οποίοι απολαμβάνουν στη «μαύρη αγορά» δημοφιλή blockbuster όπως οι ταινίες «Barbie» και «Oppenheimer» που προβάλλονται με πειρατικές κόπιες σε αίθουσες στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη μέχρι το Καζάν.
Για να αποφευχθούν μάλιστα, προβλήματα νομικής φύσης, κινηματογράφοι στη Ρωσία πουλούν εισιτήρια υποτίθεται για ρωσικές μικρού μήκους ταινίες, αλλά προβάλλουν τη «Barbie».
Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η ταινία Barbie «δεν ήταν σύμφωνη με τους στόχους που έχει θέσει ο πρόεδρός μας για τη διατήρηση και ενίσχυση των παραδοσιακών ρωσικών ηθικών και πνευματικών αξιών».
Αλλά όπως λέει στο BBC η κινηματογραφόφιλη Καρίνα, «οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τι θέλουν να δουν. Πιστεύω ότι είναι καλό που οι ρωσικοί κινηματογράφοι μπορούν να προβάλλουν αυτές τις ταινίες για εμάς».
«Το θέμα είναι να είσαι ανοιχτόμυαλος με τις κουλτούρες των άλλων ανθρώπων», σημειώνει η Αλιόνα. «Ακόμα κι αν δεν συμφωνείς με τα πρότυπα τους, είναι υπέροχο να μπορείς να τα παρακολουθείς».
Αλλά η Ρωσίδα βουλευτής Μαρία Μπούτινα δηλώνει στον ανταποκριτή του BBC ότι κατά τη γνώμη της, δεν υπάρχει τίποτα σπουδαίο στην περίπτωση της Barbie, είτε πρόκειται για την κούκλα είτε για την ταινία, προσθέτοντας ότι «Μερικά κορίτσια -ειδικά στην εφηβεία- προσπαθούν να μοιάζουν με τη Barbie και εξαντλούν το σώμα τους» και σημειώνοντας ότι η ταινία δεν έχει λάβει άδεια προβολής στους ρωσικούς κινηματογράφους.
Ο κριτικός κινηματογράφου Αντόν Ντολίν, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν αρχισυντάκτης του Iskusstvo Kino, ενός από τα παλαιότερα και πιο δημοφιλή κινηματογραφικά περιοδικά της Ρωσίας, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα το 2022 όταν στοχοποιήθηκε από υπερεθνικιστές. Μιλώντας από τη Ρίγα στη Λετονία, όπου ζει αυτή τη στιγμή, ο Ντολίν λέει ότι η δημοφιλία αυτών των προβολών αντανακλά τη στάση των Ρώσων που δεν συμφωνούν με τον πόλεμο και ως εκ τούτου πιστεύουν ότι η εξαίρεση των ταινιών του Χόλιγουντ από τις αίθουσες αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα αφαίρεσης των προνομίων που κάποτε απολάμβαναν. Το να δουν τη Barbie, κατά μία έννοια, αντιπροσωπεύει μια ανάκτηση του τρόπου ζωής που είχαν πριν από τον πόλεμο. Θεωρούν την παρακολούθηση ταινιών του Χόλιγουντ ως δικαίωμα», εξηγεί στον Guardian.
Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Ντολίν είναι σχεδόν αδύνατο για οποιονδήποτε πλην της ρωσικής αστυνομίας να έχει ακριβή στατιστικά σχετικά με τις προβολές, εκτιμά ότι ένα blockbuster όπως η Barbie, μπορεί να κάνει εισπράξεις έως και 200 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία -που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές αγορές στον κόσμο.