Ανταπόκριση - Στρασβούργο
Με 401 ψήφους υπέρ και 284 κατά οι Ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Στρασβούργου ενέκριναν μια δεύτερη θητεία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθιστώντας την πιο ισχυρή γυναίκα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με την εκλογή της ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος που ξεκίνησε με τις Ευρωεκλογές, θέτοντας τέλος στα διάφορα σενάρια περί πιθανής μη εκλογής της, που θα είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση πολιτικής κρίσης στην ΕΕ όπως προειδοποιούσαν αρκετοί.
Η φον ντερ Λάιεν, η οποία ανήκει στην οικογένεια της Κεντροδεξιάς, στο ΕΛΚ, για καιρό είχε επιδοθεί σ΄έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων με τις διάφορες πολιτικές οικογένειες προκειμένου να λάβει την απαραίτητη στήριξη και να εξασφαλίσει, περισσότερες από 361 ψήφους στο σύνολο των 720 Ευρωβουλευτών. Ωστόσο, το Κοινοβούλιο αποτελείται επί του παρόντος από 719 ευρωβουλευτές, οπότε η απαιτούμενη πλειοψηφία ανήλθε σε 360 ψήφους. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με μυστική ψηφοφορία σε κάλπη και 401 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 284 κατά και 22 ψήφοι ήταν λευκές ή άκυρες.
«Δεν μπορώ να εκφράσω πόσο ευγνώμων είμαι για την εμπιστοσύνη όλων των ευρωβουλευτών που με ψήφισαν» ήταν οι πρώτες της δηλώσεις στους δημοσιογράφους και λίγο αργότερα προέβη και σε σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.
«Οι 41 επιπλέον ψήφοι, που χρειαζόμουν για να εκλεγώ, σε σχέση με τις 8 το 2019, είναι η απόδειξη του μηνύματος εμπιστοσύνης που εστάλη και είναι η ορμή για να πετύχουμε τους στόχους μας», συνέχισε η πρόεδρος της Κομισιόν. Υπογράμμισε δε ότι το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πολίτες είναι ότι «εργαζόμαστε όλοι μαζί για μια ισχυρή και ευημερούσα Ευρώπη με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας μας η οποία δέχεται επίθεση όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και εκ των έσω».
Από τους πρώτους που τη συνεχάρησαν ήταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος άλλωστε ήταν και ο βασικός διαπραγματευτής υπέρ της υποψηφιότητάς της εκ μέρους του ΕΛΚ.
Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την εκλογή της λέγοντας:
«Η εμπειρία και η ηγεσία της είναι ανεκτίμητες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να οικοδομούμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη».
Επόμενα βήματα, η επιλογή των Επιτρόπων
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει την φήμη της άοκνης πολιτικού, ωστόσο σήμερα δήλωσε κουρασμένη και για το λόγο αυτό, όπως είπε, θα πάρει μερικές ημέρες άδεια πριν προχωρήσει στην επόμενη πράξη η οποία θα είναι η επιλογή των Επιτρόπων.
Σύμφωνα με την ίδια θα ζητήσει από τους εθνικούς ηγέτες να στείλουν τους υποψήφιους και μάλιστα στο πλαίσιο της ισότητας των φύλων είπε ότι θέλει έναν άντρα και μια γυναίκα έτσι ώστε να υπάρχει ίσο ποσοστό ανδρών και γυναικών στο σώμα όπως αυτό θα συγκροτηθεί. Στη συνέχεια, στα μέσα Αυγούστου θα πάρει συνεντεύξεις και οι τελικές προτάσεις θα προωθηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο για να εξεταστούν.
Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδό της στις 21 - 24 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της Κομισιόν ενημέρωσε σήμερα ότι θα «ανοίξει» τρία νέα χαρτοφυλάκια, δηλαδή θέσεις επιτρόπων για την Άμυνα, τη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και Στέγασης.
Το ερώτημα είναι από ποιες χώρες και από ποιές πολιτικές οικογένειες θα προέρχονται οι 26 επίτροποι καθώς το μοίρασμα των θέσεων δεν έχει γίνει ακόμη.
Ψήφισαν οι Πράσινοι - καταψήφισε η Μελόνι και το ECR
Τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι η φον ντερ Λάιεν συγκέντρωσε την υποστήριξη της άτυπης κεντρώας συμμαχίας, δηλαδή το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές -S&D και τους Φιλελέυθερους - Renew, αλλά και από τους Πράσινους τους οποίους και ευχαρίστησε δημόσια. Η στήριξη μέρους των Πρασίνων επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις και είναι βέβαιο ότι η στήριξη που παρείχαν θα τους αναβαθμίσει καθώς ήταν οι μεγάλοι χαμένοι στις Ευρωεκλογές.
Ωστόσο υπήρχαν σημαντικές απώλειες, δεδομένου ότι οι τέσσερις αυτές πολιτικές ομάδες συγκεντρώνουν συνολικά 454 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επίσης, οι υπερσυντηρητικοί του ECR δεν ψήφισαν τη φον ντερ Λάιεν εκτός ελαχίστων, μέλος του ECR είναι και το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίδας» στο οποίο ανήκει η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και όπως γνωστοποίησε την καταψήφισε. Το ίδιο έκαναν και οι φιλορώσοι ακροδεξιοί «Πατριώτες για την Ευρώπη» του Ορμπάν και της Λεπέν, αλλά και η «Ευρώπη των Κυριάρχων Εθνών» του AfD.
Σε ερώτηση που δέχθηκε η φον ντερ Λάιεν από δημοσιογράφο για το εάν μετάνιωσε για το άνοιγμα που έκανε στη Μελόνι απάντησε ότι ήταν η σωστή προσέγγιση.
«Δουλέψαμε πολύ σκληρά καθ′ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για να συσπειρώσουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις και να έχουμε μια πλειοψηφία στο κέντρο για μια ισχυρή Ευρώπη. Και, ως εκ τούτου, η προσέγγιση προς όλους εκείνους που είναι φιλοευρωπαίοι, υπέρ της Ουκρανίας και του κράτους δικαίου ήταν η σωστή κίνηση και το αποτέλεσμα σήμερα μιλάει από μόνο του».
Σε δηλώσεις του ο Carlo Fidanza, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αδελφών της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε πως η καταψήφιση αυτή ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Μελόνι με τους Πράσινους και την αλλαγή στάσης στα θέματα μετανάστευσης, ωστόσο διαβεβαίωσε, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τη θέση του κόμματος του από τους ακραίους του Ορμπάν και του AfD ότι τα «Αδέλφια της Ιταλίας» παραμένουν μετριοπαθείς αλλά και σταθεροί στις αρχές τους.
Και εάν κερδίσει ο Τράμπ;
Κατά τη σύντομη συνέντευξη Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κλήθηκε να απαντήσει εάν η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να ανατρέψει τα σχέδιά της για μια ισχυρότερη Ευρώπη.
Η τοποθέτησή της ήταν αρκετά διπλωματική λέγοντας ότι «ανεξάρτητα από τις εκλογές σε άλλα μέρη του κόσμου είναι σημαντικό να έχουμε μια πιο ισχυρή Ευρώπη», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτό προϋποθέτει τη μείωση των εξαρτήσεων και την οικοδόμηση συμμαχιών και ενίσχυση των σχέσεων που ήδη υπάρχουν.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις δικές μας δυνάμεις και ικανότητες» είπε.
Ένας θολός ορίζοντας πενταετίας
Όσον αφορά το στίγμα της πολιτικής της για τα επόμενα 5 χρόνια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το έδωσε λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία κατά την ομιλία της ενώπιον των Ευρωβουλευτών όπου φάνηκαν οι υποχωρήσεις που είχε κάνει στην κάθε ομάδα και ιδίως στους Πράσινους, αλλά και σε εκείνες εκ των δεξιών της.
Οι υποσχέσεις για συνέχιση της πράσινης ατζέντας, αλλά με ρεαλισμό, όπως είπε, η ανάγκη για ανταγωνιστικότητα, ευημερία και καινοτομία, αλλά και η έμφαση στο μεταναστευτικό και στην Άμυνα είναι ενδεικτικά της πορείας που θα προσπαθήσει να ακολουθήσει η Ένωση τα προσεχή χρόνια.
Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να διορίσει Επιτρόπους για την Άμυνα, για τη Μεσόγειο, αλλά για τη Στέγαση. Πρόκειται για φιλόδοξες διακηρύξεις, όμως εύλογος είναι ο προβληματισμός και οι τάσεις αμφισβήτησης για το κατά πόσο μπορεί να είναι υλοποιήσιμα όλα αυτά. Οι υποσχέσεις της επικεφαλής της Κομισιόν, προς όλους εκείνους που τη στήριξαν, ίσως να μην είναι συμβατές η μια με την άλλη. Η χρυσή τομή που επιχείρησε να παρουσιάσει, όπως για παράδειγμα: πράσινη ατζέντα και καινοτομία, αγροτικά ζητήματα και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταναστευτικό και απελάσεις αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο, Ευρωπαϊκή Άμυνα και ευρωπαϊκό ταμείο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά παράλληλα διαβεβαιώσεις ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο κύριος πυλώνας ασφάλειας της ΕΕ, είναι ενδεικτικά.
Όμως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είχε και δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρουσιάσει τον εαυτό της ως φάρο σταθερότητας σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίση και αμφισβητείται όχι μόνο από τη Ρωσία και τον ευρασιατικό άξονα που δημιουργείται, αλλά και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ βρεθεί και πάλι στο Λευκό Οίκο.
Η φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε ότι οι πολίτες έχουν αγωνίες για την επιβίωσή τους, δήλωσε ότι η ψυχική υγεία των νέων βρίσκεται σε κίνδυνο, είπε ότι η δημοκρατία μας δέχεται επίθεση όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και εκ των έσω. Εάν το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η αναγνώρισή του τότε ίσως να υπάρχει ελπίδα για την ΕΕ και τις κοινωνίες της.