Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει άμεσα, καθώς διακυβεύεται η ελευθερία και η ευημερία όλων, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπογράμμισε ότι «πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για το μέλλον της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας σε όλες τις διαστάσεις της και με όλη την ταχύτητα και την πολιτική βούληση που απαιτείται» καλώντας, εμμέσως, σε πλήρη ανεξαρτησία της ΕΕ από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ.
Η φον ντερ Λάιεν μεταξύ άλλων πρότεινε την χρησιμοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την χρηματοδότηση του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας.
Τόνισε δε ότι τα τελευταία χρόνια, πολλές ψευδαισθήσεις έχουν καταρρεύσει, όπως ότι η ειρήνη στην Ευρώπη είναι μόνιμη.
«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλες ψευδαισθήσεις» επεσήμανε αναφερόμενη στον Πούτιν λέγοντας πως χρησιμοποίησε τα χρόνια της ειρήνης για να προετοιμάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος είναι στον τρίτο χρόνο και φαίνεται πιο εδραιωμένος και έντονος από ποτέ.
Μάλιστα έκανε αναφορά στη ανερχόμενη συμμαχία των αυταρχικών καθεστώτων εξηγώντας ότι η Βόρεια Κορέα παραδίδει τη μια παραγγελία μετά την άλλη με πυρομαχικά στη Ρωσία, ενώ το Ιράν παρέχει επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και κυρίως την τεχνολογία πίσω από αυτά, για να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές σε πόλεις και πολίτες της Ουκρανίας. Επιπλέον αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γάζα και στον κίνδυνο γενικής αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή.
Όλα αυτά, σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν, είναι απειλές για την ασφάλεια, την ευημερία και τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων και γι΄αυτούς τους λόγους είναι επιτακτική η ανάγκη η ΕΕ να αρχίσει να επεξεργάζεται τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες απειλές.
Τα καλά νέα
«Τα καλά νέα είναι: Έχουμε ήδη ξεκινήσει πολλές από αυτές τις εργασίες... τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρώπη έδειξε και απέδειξε ότι θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Και έχουμε επίσης δείξει και αποδείξει ότι μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη δεν είναι απλώς ευσεβής πόθος» είπε η φον ντερ Λάιεν και δήλωσε με σαφήνεια ότι «η ευρωπαϊκή κυριαρχία θα κάνει τις εταιρικές μας σχέσεις ισχυρότερες. Δεν θα επηρεάσει ποτέ τη σημασία και την ανάγκη για τη συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά την άμυνα, είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χαίρομαι με την είδηση ότι η Σουηδία θα γίνει σύντομα σύμμαχος του ΝΑΤΟ».
Η Ευρώπη πρέπει να ξοδεύει περισσότερα, να ξοδεύει καλύτερα, να ξοδεύει ευρωπαϊκά» για την άμυνά της
Η Επίτροπος διευκρίνισε ότι «ευρωπαϊκή κυριαρχία σημαίνει να αναλαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι την ευθύνη για ό,τι είναι ζωτικό, ακόμη και υπαρξιακό, για εμάς. Πρόκειται για την ικανότητά μας αλλά και για την προθυμία μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τις αξίες μας μόνοι μας».
«Η Ευρώπη πρέπει να ξοδεύει περισσότερα, να ξοδεύει καλύτερα, να ξοδεύει ευρωπαϊκά», πρόσθεσε λέγοντας ότι τις προσεχείς εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει προτάσεις για την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική αμυντικής βιομηχανίας.
Εάν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο
Η φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε πως η απειλή του πολέμου μπορεί να μην είναι άμεση, αλλά δεν είναι και απίθανη και πως οι κίνδυνοι ενός πολέμου δεν πρέπει να υπερτονίζονται, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει προετοιμασία.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Αυτό ξεκινά με την επείγουσα ανάγκη για ανοικοδόμηση, αναπλήρωση και εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων των κρατών-μελών», είπε σημειώνοντας την ανάγκη για μεγάλη και ταχύτατη ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής δυναμικότητας τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας ή κάντο όπως με τα εμβόλια
Ένας από τους κεντρικούς στόχους της Στρατηγικής, και του προγράμματος ευρωπαϊκών αμυντικών επενδύσεων θα είναι να δοθεί προτεραιότητα στις κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού, είπε διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει με τον τρόπο που η ΕΕ αντέδρασε στην πανδημία με τα εμβόλια και στην ενεργειακή κρίση με το φυσικό αέριο.
«Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον κατακερματισμό και να αυξήσουμε τη διαλειτουργικότητα. Αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει να στείλουμε συλλογικά ένα ισχυρό μήνυμα στη βιομηχανία» είπε.
Συνεχίζοντας για τη στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας είπε πως θα γίνει όπως σήμερα με την αύξηση παραγωγής πυρομαχικών μέσω του ASAP.
Για πρώτη φορά «Γραφείο Αμυντικής Καινοτομίας» στο Κίεβο!
Η φον ντερ Λάιεν αναλύοντας τις σκέψεις της για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας πρόσθεσε ότι «θα προσδιορίσουμε τα ευρωπαϊκά αμυντικά έργα κοινού ενδιαφέροντος, ώστε να εστιάσουμε τις προσπάθειες και τους πόρους εκεί όπου έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο και προστιθέμενη αξία. Και θα επικεντρωθούμε στην καινοτομία για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα έχει το πλεονέκτημα στις νέες τεχνολογίες, τις οποίες βλέπουμε να αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο σε διάφορες συγκρούσεις».
«Αυτή πρέπει να είναι μια πραγματικά ευρωπαϊκή προσπάθεια. Και γι′ αυτό είμαι υπερήφανη που ανακοινώνω ότι θα δημιουργήσουμε ένα Γραφείο Αμυντικής Καινοτομίας στο Κίεβο. Αυτό θα φέρει την Ουκρανία όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη και θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν την εμπειρία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και την τεχνογνωσία της στη βιομηχανική αμυντική καινοτομία».
Επίτροπος Αμυνας και ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η Ευρωπαϊκη Τράπεζα Επενδύσεων είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα και να συμβάλει σε κοινά έργα που ενισχύουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και παράλληλα κάλεσε τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν αυτή την πρόταση επισημαίνοντας ότι η αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη χρειάζεται πρόσβαση σε κεφάλαια.
«Θα ήθελα να ενθαρρύνω τους δημόσιους και ιδιωτικούς δανειστές μας να στηρίξουν την αμυντική μας βιομηχανία και ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και στην άμυνα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας μας. Αποτελούν την κινητήρια δύναμη της καινοτομίας» είπε και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζω προσωπικά την τοποθέτηση ενός ορισμένου Επιτρόπου Άμυνας για την επόμενη Επιτροπή».
Με ρωσικά χρήματα
Τέλος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε πως έχει έρθει η ώρα για να ανοίξει συζήτηση σχετικά με τη αξιοποίηση των κερδών από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την από κοινού αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία.
«Είναι καιρός να αρχίσουμε να συζητάμε την χρησιμοποίηση των αποδόσεων των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την από κοινού αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια ομιλίας της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Σημειώνεται ότι ο τρόπος χρησιμοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού κράτους που δεσμεύθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 αποτελεί αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων και εγείρει νομικά ζητήματα. Συγκεκριμένα η επιλογή της κατάσχεσής τους συναντά δισταγμούς στο εσωτερικό της Ενωσης, ωστόσο οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται τρόπους για την χρησιμοποίηση των αποδόσεων που προέρχονται από τα περιουσιακά αυτά στοιχεία.