Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (22-29/8/2021) το Καστελλόριζο γίνεται σημείο συνάντησης του ντοκιμαντέρ με την Ιστορία και τον πολιτισμό. Και είναι το 6 Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και έχει, πλέον, καθιερωθεί ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας, που δίνει στην HuffPost την ευκαιρία της συνομιλίας με την Καλλιτεχνική του Διευθύντρια, Ειρήνη Σαρίογλου. Στο πλαίσιό της η κυρία Σαρίογλου εξηγεί τις δυσκολίες που προκάλεσε η νέα παγκόσμια συνθήκη του κορονοϊού , μιλά για την αιτία συγκέντρωσης τόσο πολλών υποψηφιοτήτων κι από τόσο πολλές και διαφορετικές χώρες κι υπογραμμίζει την σημασία αυτού του πολυδιάσταστου Φεστιβάλ στους Καστελλοριζιούς.
- Κυρία Σαρίογλου, ποια είναι η σημασία του τίτλου «Πέρα από τα σύνορα» του 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου;
Ο τίτλος « Πέρα από Σύνορα» υποδηλώνει αφενός το διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ και αφετέρου την εθνική εμβέλεια, που έχει αποκτήσει. Κάθε χρόνο μας στηρίζει ένας μεγάλος αριθμός ξένων συντελεστών και καλεσμένων. Το Καστελλόριζο είναι ένας τόπος με μακραίωνη και σπουδαία ιστορία. Αυτή την ιστορία επιθυμούμε να προβάλουμε στα πέρατα του κόσμου. Συγκεκριμένα στόχος μας είναι: «να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στα πέρατα της οικουμένης».
- Σε τι διαφοροποιείται από τα προηγούμενα το φετινό, 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου;
Προσπαθούμε κάθε χρόνο το Φεστιβάλ να εξελίσσεται και να εμπλουτίζεται. Έχουμε λάβει περίπου 600 ταινίες τεκμηρίωσης πολύ υψηλού επιπέδου. Επίσης , φέτος έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), η οποία θα επενδύσει μουσικά τα διαλείμματα. Ακόμα, το πρόγραμμα προβολών του «Πανοράματος», δηλαδή των εκτός διαγωνισμού ντοκιμαντέρ, είναι πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά. Τέλος, στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου θα λάβει χώρα ενδιαφέρον θεατρικό αναλόγιο με θέμα την άγνωστη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη στην προβολή της Ελληνικής Επανάστασης. Με άλλα λόγια, οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του Καστελλορίζου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξαιρετικά ντοκιμαντέρ, αλλά και να συμμετάσχουν και στις παράλληλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Φεστιβάλ.
- Πόσο και σε ποια σημεία δυσκόλεψε την διεξαγωγή του φετινού Φεστιβάλ η πανδημία του κορονοϊού;
Όπως συνέβη και την περσινή χρονιά, το Φεστιβάλ διεξάγεται κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες, που επέφερε παγκοσμίως η πανδημία. Παντού επικρατεί το ίδιο αίσθημα φόβου και ανησυχίας. Αδιαμφισβήτητα παρουσιάστηκαν δυσκολίες εξαιτίας του κορονοϊού. Κυρίως χρειάστηκε να είμαστε πιο προσεκτικοί και προνοητικοί από κάθε άλλη φορά.
- Τι ήταν αυτό, πιστεύετε, που συνέβαλε έτσι ώστε, παρ′ όλες τις δυσκολίες, να συγκεντρωθούν τόσο πολλές υποψηφιότητες κι από τόσο πολλές και διαφορετικές χώρες;
Πράγματι, φέτος παρ’ όλες τις δυσκολίες, οι συμμετοχές αυξήθηκαν εμφανώς. Συγκεκριμένα, οι υποψηφιότητες, που στάλθηκαν και αφορούσαν το διαγωνιστικό μέρος, ήταν 567 ταινίες τεκμηρίωσης από 50 διαφορετικές χώρες . Από εκείνες επιλέχτηκαν οι 27 καλύτερες, οι οποίες και θα διαγωνιστούν. Νομίζω η σοβαρότητα και η αφοσίωση, αλλά και η σκληρή δουλεία αποτελούν την καλύτερη συστατική επιστολή για το Φεστιβάλ.
- Πόσο υψηλό είναι, σε μια πρώτη εκτίμηση έστω, το επίπεδο των φετινών συμμετοχών και πόσο πιστεύετε ότι θα δυσκολευτεί η επιτροπή στο έργο της αξιολόγησής τους;
Όλες οι ταινίες τεκμηρίωσης του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου είναι πραγματικά πολύ υψηλού επιπέδου. Ο πήχης έχει ανέβει σημαντικά. Παρόλα αυτά καθώς και η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από πολύ ικανά και καταξιωμένα μέλη. Ως εκ τούτου, νομίζω πως θα καταφέρουν να αξιολογήσουν δίκαια και κυρίως τεκμηριωμένα τα διαγωνιζόμενα ντοκιμαντέρ.
- Μιλήστε μας και για τον θεσμό του τιμώμενου Φεστιβάλ που καθιερώσατε από φέτος. Με ποιο σκεπτικό θεσμοθετήθηκε, ποιο Φεστιβάλ τιμάτε στην πρώτη απονομή και γιατί;
Φέτος θα τιμήσουμε το Ολλανδικό Φεστιβάλ « Μovies that Matter». Σκοπός μας η διεύρυνση της συνεργασίας μας και η ανταλλαγή ταινιών, αλλά και εμπειριών.
- Πόσο σημαντικό είναι ότι το Φεστιβάλ γίνεται σε ένα ακριτικό νησί όπως το Καστελλόριζο και τι σημαίνει αυτό για τον τόπο και τους κατοίκους του;
Το Καστελλόριζο αποτελεί έναν σημαντικό τόπο, με φυσικό πλούτο, σπουδαία ιστορία και ιδιαίτερη γεωγραφική θέση. Οφείλουμε να το περιφρουρήσουμε και κυρίως να το αναδείξουμε. Ας μη ξεχνάμε πως το νησί μέχρι και την Μικρασιατική Καταστροφή άκμαζε σε όλους τους τομείς υιοθετώντας στοιχεία από τη βασίλισσα της Ιωνίας, τη Σμύρνη. Έτσι απώτερος σκοπός του Φεστιβάλ είναι να λάβει το νησί τη θέση που του αξίζει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Μέσω της εθνικής εμβέλειας που έχει αποκτήσει η διοργάνωση ο τόπος ωφελείται ποικιλοτρόπως. Χωρίς αμφιβολία οι δεσμοί που συνδέουν το νησί και τους κατοίκους του με την ομάδα συνεργατών και καλεσμένων του Φεστιβάλ δυναμώνουν χρόνο με το χρόνο και πλέον όλοι ανυπομονούν για αυτή τη μεγάλη γιορτή ιστορίας και πολιτισμού.