Οι αναπτυσσόμενες χώρες και όχι τα πλούσια δυτικά κράτη σηκώνουν το βάρος της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης, φιλοξενώντας το μεγαλύτερο μέρος των 70,8 εκατ. - αριθμό ρεκόρ- προσφύγων και εκτοπισμένων λόγω πολέμων και διώξεων, ανέφεραν την Τετάρτη τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι μισοί εκ των βιαίως εκτοπισμένων είναι παιδιά, και το σύνολο για το 2018 είναι το υψηλότερο εδώ και 70 χρόνια, ανέφερε η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην ετήσια αναφορά της, Global Trends. Ωστόσο, σημειώνεται πως η παγκόσμια εκτίμηση, που περιλαμβάνει 25,9 εκατομμύρια πρόσφυγες, 41,3 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ξεριζωθεί εντός των χωρών τους και 3,5 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο, είναι «συντηρητική». Αυτό επειδή δεν περιλαμβάνονται οι περισσότεροι από τα 4 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό από το 2015, καθώς δεν χρειάζονται βίζες ούτε πρέπει να προβούν σε αιτήσεις ασύλου για να παραμείνουν στις περισσότερες χώρες. Εάν συνεχιστεί το κύμα εξόδου, συνολικά 5 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι θα μπορούσαν να έχουν φύγει μέχρι τα τέλη του έτους.
Οι Βενεζουελάνοι, που καταφθάνουν κυρίως στην Κολομβία, το Περού και το Εκουαδόρ, αποτελούσαν πέρυσι τη δεύτερη μεγαλύτερη ροή προς το εξωτερικό, μετά τους Σύριους που έφευγαν στην Τουρκία μετά από οκτώ χρόνια πολέμου, σύμφωνα με την αναφορά.
«Όταν λένε ότι η Ευρώπη έχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τους πρόσφυγες, ή οι ΗΠΑ, ή η Αυστραλία- όχι. Οι περισσότεροι πρόσφυγες στην πράξη είναι στη χώρα η οποία βρίσκεται δίπλα στο μέρος όπου είναι ο πόλεμος, και δυστυχώς αυτό σημαίνει κυρίως σε φτωχές χώρες ή σε χώρες με μέσα εισοδήματα» είπε ο Φιλίπο Γκράντι, επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Πάνω από τα 2/3 των προσφύγων στον κόσμο προέρχονται από πέντε χώρες: Τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, τη Μιανμάρ και τη Σομαλία, σύμφωνα με την αναφορά.