OHE: Πιθανό έγκλημα πολέμου οι σκοτωμοί αμάχων από το Ισραήλ κατά την επιχείρηση διάσωσης ομήρων στη Γάζα

Ο ΟΗΕ πιστεύει πως οι νεκροί φτάνουν τους 274 ενώ τέσσερις όμηροι διασώθηκαν. Πιθανό έγκλημα πολέμου από την Χαμάς και η κράτησή τους σε πυκνοκατοικημένη περιοχή με αμάχους.
Open Image Modal
Παλαιστίνιοι στη Γάζα σπεύδουν στο νοσοκομείο Αλ Ακσά με παιδιά στην αγκαλιά μετά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Νουσεϊράτ για την διάσωση τεσσάρων ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς. 274 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια αυτής της επιχείρησης που διεξήχθη από στεριά και αέρα (8 Ιουνίου 2024)
NurPhoto via Getty Images

Οι σκοτωμοί αμάχων στην Γάζα από τις ισραηλινές στρατιωτικών δυνάμεις κατά την επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων ομήρων που κρατούσε η Χαμάς, μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Παράλληλα όμως, όπως τονίζεται, και η κράτηση ομήρων από ένοπλες οργανώσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου. 

Η δήλωση έρχεται τρεις ημέρες μετά την μεγάλη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού που οδήγησε σε ”σφαγή” στη περιοχή Νουσεϊράτ όπου και διεξήχθη, με τις τοπικές αρχές (που εν προκειμένω δεν αμφισβητούνται από τον ΟΗΕ) να κάνουν λόγο ακόμη και 274 νεκρούς και εκατοντάδες ακόμη τραυματίες. Παράλληλα μέλη ΜΚΟ επιβεβαιώνουν την χαοτική κατάσταση που ακολούθησε σε κοντινό νοσοκομείο με ανυπολόγιστο αριθμό νεκρών να πλημμυρίζει το νεκροτομείο και τους εξωτερικούς χώρους ενώ οι τραυματίες δεν σταματάσουν να καταφθάνουν, ζητώντας βοήθειας. 

 

Η δε εκτίμηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ έρχεται ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επί του αιτήματος έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Επίσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΟΗΕ) συζητείται η προσφυγή της Ν.Αφρικής με την συνδρομή πλέον και άλλων χωρών, κατά του Ισραήλ με την κατηγορία της διάπραξης γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων. 

«Ο τρόπος με τον οποίο διενεργήθηκε η επιδρομή σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση το αν οι αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης -όπως ορίζονται βάσει των νόμων του πολέμου- τηρήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

 Ο Λόρενς πρόσθεσε επίσης όμως πως η κράτηση ομήρων σε τόσο πυκνοκατοικημένες περιοχές από ένοπλες οργανώσεις «θέτει τις ζωές Παλαιστινίων αμάχων, όπως και τους ίδιους τους ομήρους, σε επιπρόσθετο κίνδυνο από τις εχθροπραξίες».

«Όλες αυτές οι ενέργειες, και από τις δύο πλευρές, μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», είπε.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ είπε επίσης πως δεν υπάρχει ανεξάρτητος τρόπος να επιβεβαιωθεί ο απολογισμός των 274 αμάχων που έχει ανακοινώσει η Χαμάς, όμως «η εκτίμηση είναι κοντά στο να είναι 100% ακριβής».

 

Παραδέχθηκε ότι είναι πιο δύσκολο να επιβεβαιωθεί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών επί του εδάφους, υπογράμμισε όμως: «πιστεύουμε πως (οι αριθμοί αυτοί) είναι αξιόπιστοι αν όχι δεν θα τους χρησιμοποιούσαμε, είναι τόσο απλό».

Είπε επίσης ότι δεν έχει πληροφόρηση σχετικά με το αν οι ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα όχημα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας για να εισέλθουν στην περιοχή.

Πολλοί μάρτυρες, με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), έκαναν λόγο για ένα φορτηγό ψυγείο στις περιοχές όπου απελευθερώθηκαν οι όμηροι.

Πηγές: Reuters, AFP