Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου σημείωσαν το 2020 ρεκόρ και οι χώρες βρίσκονται «πολύ μακριά» από τους στόχους για το κλίμα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ, καταδεικνύοντας το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις για να αποτρέψουν τα επικίνδυνα επίπεδα θέρμανσης στον πλανήτη.
Η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού έδειξε ότι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν στα 413,2 μέρη ανά εκατομμύριο το 2020. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από το μέσο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας, παρά την προσωρινή πτώση των εκπομπών κατά τη διάρκεια των lockdown για την COVID-19.
Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Petteri Taalas τόνισε ότι ο τρέχων ρυθμός αύξησης των αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας ” σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα” από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, που έχει οριστεί στους 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο αυτόν τον αιώνα.
«Είμαστε πολύ μακριά», πρόσθεσε. «Πρέπει να επανεξετάσουμε τα βιομηχανικά και τα ενεργειακά μας συστήματα, τα συστήματα μεταφορών και ολόκληρο τον τρόπο ζωής μας», πρόσθεσε, καλώντας για «δραματική αύξηση» των δεσμεύσεων από τις κυβερνήσεις στο συνέδριο COP26 που αρχίζει την Κυριακή στη Γλασκώβη.
Το διακύβευμα για τον πλανήτη είναι τεράστιο και θα έχει αντίκτυπο στα μέσα επιβίωσης του πληθυσμού της γης και στη μελλοντική σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του, κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, στοχεύει να έχει «μηδέν» εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που παράγονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, έως το 2060 - 10 χρόνια αργότερα από ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε επίσης ότι θα διπλασιάσει τις περικοπές εκπομπών ρύπων έως το 2030.
Το υπουργικό συμβούλιο της Αυστραλίας αναμένεται να υιοθετήσει επίσημα τον στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, όταν συνεδριάσει τη Δευτέρα για να σφραγίσει την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, ανέφεραν επίσημες πηγές στο Reuters. Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει διχαστεί ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι σκληρότεροι στόχοι θα μπορούσαν να ζημιώσουν την οικονομία έως και με 1.5 τρισ. δολάρια (Αμερικής).
Στο Βερολίνο, αξιωματούχοι από τη Γερμανία και τον Καναδά επρόκειτο να παρουσιάσουν ένα σχέδιο σχετικά με το πώς οι πλούσιες χώρες μπορούν να βοηθήσουν τα φτωχότερα έθνη να χρηματοδοτήσουν την αναδιαμόρφωση που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι πλούσιες χώρες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους από το 2009: Να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε χρηματοδότηση για το κλίμα σε φτωχότερες χώρες έως το 2020.
Μία έρευνα οικονομολόγων για λογαριασμό του Reuters, διαπίστωσε ότι η επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα θα απαιτήσει επενδύσεις σε μια πράσινη μετάβαση αξίας 2% -3% της παγκόσμιας παραγωγής κάθε χρόνο μέχρι το 2050.
Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο ακτιβιστές για το κλίμα ξεκίνησαν ξανά την εκστρατεία τους για αποκλεισμό μεγάλων δρόμων, διακόπτοντας την κυκλοφορία στην οικονομικό κέντρο της πόλης.
Πηγή: Reuters