Οι 10 χώρες στον κόσμο με την πιο μακρά ιστορία ύφεσης από το 1951

Και πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάταξη των χωρών εάν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα μόνο για μετά το 1971.
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Μια ανάλυση δεδομένων του Conference Board σχετικά με τις χώρες που οι οικονομίες τους έχουν καταγράψει τα περισσότερα χρόνια αρνητικής αύξησης του ΑΕΠ από το 1951, αναδεικνύει στις τρεις πρώτες θέσεις τη Λιβύη, το Ιράκ και τη Αργεντινή.

Στην περίπτωση των δύο πρώτων -που συχνά χαρακτηρίζονται ως “failed states” - βασικός παράγοντας φυσικά αποτελεί ο εμφύλιος πόλεμος κυρίως στην περίπτωση της πρώτης και οι διαδοχικοί πόλεμοι στην περίπτωση του Ιράκ σε συνδυασμό και την επί αρκετό καιρό επικράτησή του Ισλαμικού Κράτους σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας.

Η Αργεντινή από την άλλη δεν έχει βιώσει έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία χρόνια παρά τις ταραχώδεις δεκαετίες των 1950, 1960 και 1970 οι οποίες σχετίζονται με την σκληρή δικτατορία το Χουάν Ντομίνγκο Περόν.

Ωστόσο, η χώρα δίνει μια σκληρή μάχη για να σταθεί όρθια η οικονομία της καθώς βρίσκεται σε μια συνεχής φάση ύφεσης. Επίσης αν και είναι η πιο ανεπτυγμένη χώρα στη λίστα είναι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χρέος, πληθωρισμό, μη βιώσιμες περικοπές κρατικών προγραμμάτων και αιώνιος εχθρός της είναι η κάκιστη δημοσιονομική πολιτική. 

Επίσης μεταξύ των χωρών που σήμερα  βρίσκονται στη λίστα εκείνων με τις πιο παρατεταμένες περιόδους ύφεσης είναι η Βενεζουέλα, το Σουδάν και ο Λίβανος, οι οποίες φέτος διανύουν το τέταρτο συνεχόμενο έτος υπό αφόρητη οικονομική πίεση. 

Μετά από τρία χρόνια ύφεσης, η Αργεντινή αναμενόταν να παρουσιάσει ξανά φέτος θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά αυτή η προοπτική είναι αμφίβολη εν μέσω της πανδημίας κορονοϊού που αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα.

You will find more infographics atStatista

Άλλες χώρες που έδωσαν πολυετείς μάχες για να ξεφύγουν από τη ύφεση, όπως φαίνεται και στο γράφημα του Statista,  ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στην Αφρική, η Συρία και το Τσαντ, μια χώρα της Αφρικής, όπου το 85% του πληθυσμού εξαρτάται από τη γεωργία για τα προς το ζην.

Για τις πρώην Σοβιετικές και Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες, τα δεδομένα είναι διαθέσιμα μόνο από το 1971 και μετά.

Ωστόσο, η Ουκρανία και η Μολδαβία εμφανίζονται στην κατάταξη στην 11η και 12η θέση σε σύνολο 124 χωρώνς. Μεταξύ 1990 και 1999, η Ουκρανία παρουσίασε δέκα συνεχόμενα έτη ύφεσης, ενώ η Μολδαβία εννέα.

Εάν η κατάταξη αφορούσε τα δεδομένα από το 1971 και μετά η Ουκρανία θα ήταν τέταρτη στη λίστα και η Μολδαβία 6η ενώ η Κροατία θα ήταν στην 12η θέση.

-- --