Σε εφαρμογή έχει τεθεί από τις 4 τα ξημερώματα η συμφωνία κατάπαυσης πυρός που επιδιώκει των τερματισμό των επί 13 και πλέον μηνών εχθροπραξιών του Ισραήλ και την σιιτική Χεζμπολάχ το Λιβάνου που τους δύο τελευταίους μήνες είχαν ουσιαστικά κλιμακωθεί σε ”ανοιχτό πόλεμο.
Η συμφωνία, που συνήφθη με τη διαμεσολάβηση και υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, δεν δημοσιοποιήθηκε, ωστόσο αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε —υπό τον όρο να μην κατονομαστεί— στους όρους αυτής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους.
Μεταξύ αυτών επισημαίνεται η αναφορά πως μόνον επίσημες δυνάμεις της χώρας μπορούν να φέρουν όπλα αφού φυσικά εξαιρείται η Χεζμπολάχ καθώς ο ένοπλος βραχίονας δεν είναι αναγνωρισμένος. Βέβαια τέτοιες προβλέψεις υπήρχαν και σε παλαιότερες συμφωνίες τερματισμού πολέμου με το Ισραήλ.
Τι προβλέπει η συμφωνία:
-Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προθεσμία 60 ημερών για να αποσυρθούν προοδευτικά από τον νότιο Λίβανο.
-Οι μαχητές της Χεζμπολάχ υποχρεούνται επίσης να αποσυρθούν από τα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και να αναδιαταχθούν βόρεια του ποταμού Λιτάνι.
-Τα βαριά όπλα της Χεζμπολά πρέπει επίσης να αποσυρθούν από τη μεθόριο.
-Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου θα αναλάβουν τον έλεγχο θέσεων του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολά.
-Ο Λίβανος και το Ισραήλ διατηρούν το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
-Ο αμερικανός στρατός θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη στον στρατό του Λιβάνου, σε συνεργασία με τον γαλλικό.
-Στρατιωτική επιτροπή με τη συμμετοχή διαφόρων χωρών θα διαθέσει περαιτέρω υποστήριξη στον λιβανικό στρατό — εξοπλισμό, εκπαίδευση και χρηματοδότηση.
-Οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα ενταχθούν σε τριμερή μηχανισμό που είχε δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο του 2006 από την προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), το Ισραήλ και τον Λίβανο.
-Ο μηχανισμός αυτός, στον οποίο πλέον θα προεδρεύουν οι ΗΠΑ, θα διατηρεί «απευθείας» επικοινωνία με τα διάφορα μέρη και θα επιτρέπει «κάθε φορά που διαπιστώνεται παραβίαση» της συμφωνίας, «ιδίως σοβαρή παραβίαση», να «αντιμετωπίζεται αμέσως», ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση.
Μόνον οι ”επίσημες” δυνάμεις μπορούν να φέρουν όπλα στη χώρα
Ενδιαφέρον όμως έχει μια ακόμη πρόβλεψη της συμφωνίας που αναφέρει ότι αναφέρει πως μόνον ”οι επίσημες δυνάμεις, στρατιωτικές και ασφαλείας” στον Λίβανο θα επιτρέπεται να φέρουν όπλα στη χώρα, όπως αναφέρει το Reuters, που έχει δει το σχετικό κείμενο που υπεγράφη.
Σε αυτήν κατονομάζονται συγκεκριμένα οι Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις, οι Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφαλείας, η Γενική Ασφάλεια, η Κρατική Ασφάλεια, τα Λιβανικά Τελωνεία και η δημοτική αστυνομία.
Αξιωματούχοι τόσο της λιβανικής κυβέρνησης όσο και του υποστηριζόμενου από το Ιράν λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ αναφέρονται για καιρό σε δηλώσεις του υπουργικού συμβουλίου από το 2008 που κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην ”αντίσταση”, λέγοντας ότι παρέχουν επίσημη έγκριση για το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ.
Η πρόταση για εκεχειρία που συμφωνήθηκε αναφέρεται στη δέσμευση και των δύο πλευρών να εφαρμόσουν πλήρως το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεών του που αναφέρονται στον ”αφοπλισμό όλων των ενόπλων οργανώσεων στον Λίβανο”.
Η Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει επισήμως την εκεχειρία, αλλά υψηλόβαθμο στέλεχός της, ο Χασάν Φαντλάλαχ, δήλωσε στο δίκτυο Al Jadeed TV του Λιβάνου αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ ότι μολονότι η σιιτική οργάνωση υποστηρίζει την επέκταση της εξουσίας του κράτους του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ θα αναδυθεί πιο δυνατή από τον πόλεμο.
″Χιλιάδες θα ενταχθούν στην αντίσταση (...) Ο αφοπλισμός της αντίστασης ήταν μια ισραηλινή πρόταση που απέτυχε”, σημείωσε ο Φαντλάλαχ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του λιβανικού κοινοβουλίου.
Πηγές: AFP, ΑΠΕ ΜΠΕ