Οι 12+1 σωτήριες εκφράσεις για να κλείσουμε μια συζήτηση χωρίς να φανούμε αγενείς

Και τι ρόλο παίζει σε αυτό η γλώσσα του σώματος. Πλήρης οδηγός.
Open Image Modal
urbazon via Getty Images
Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουμε από την αρχή να ανοίξουμε μια συζήτηση, από φόβο ότι δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε μια χαριτωμένη έξοδο. Ώρα να μπει ένα στοπ.

Όλοι το έχουμε ζήσει: Στο τέλος κάθε συζήτησης έρχεται η άβολη στιγμή που η κουβέντα πρέπει επιτέλους να λάβει ένα τέλος. Είτε επειδή αρχίζουμε να χάνουμε την συγκέντρωσή μας, είτε επειδή η κουβέντα αρχίζει να γίνεται εντελώς άβολη, είτε επειδή πολύ απλά είμαστε εξαντλημένοι. Όποιος όμως και αν είναι ο λόγος που θέλουμε να κλείσουμε ένα κεφάλαιο, δεν έχουμε το δικαίωμα να γίνουμε αγενείς.

«Πολλοί άνθρωποι αισθανόμαστε ανήσυχοι για τον τερματισμό μιας συνομιλίας και μερικές φορές αποφεύγουμε από την αρχή να ανοίξουμε μια συζήτηση, από φόβο ότι δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε μια χαριτωμένη έξοδο», επισημαίνει η δρ. Σαρλίν Ρουάν, κλινική ψυχολόγος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Thrive Psychology Group. 

Ωστόσο, το να γνωρίζουμε πώς να πατήσουμε το κουμπί «on» σε μια συζήτηση, είναι εξίσου απαραίτητο με το να γνωρίζουμε πότε και πώς θα πατήσουμε το «off».

Εάν λοιπόν θέλουμε να ολοκληρώσουμε μια συζήτηση με μια ευγενική, και στοχαστική σημείωση, υπάρχουν μερικές βασικές φράσεις που μπορούμε να δοκιμάσουμε.

Πώς να τερματίσουμε μια συνομιλία: 15 ευγενικές φράσεις από αξιόπιστους ψυχολόγους

1. «Λυπάμαι που δεν μπορώ να μιλήσω πολύ, αλλά μου άρεσε η συζήτησή μας»

Μια τηλεφωνική συνομιλία με έναν πολυλογά συγγενή, καλύτερα να ξεκινήσει από την πλευρά μας με μια έκφραση του τύπου «Γεια! Έχω μόνο 15 λεπτά μεταξύ των ραντεβού μου, αλλά σε σκεφτόμουν και ήθελα να σε πάρω τηλέφωνο, παρόλο που δεν μπορώ να μιλήσω πολύ».

Το άλλο άτομο αμέσως αισθάνεται ξεχωριστό και στα 15 λεπτά, μπορούμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε να πάμε την κουβέντα παρακάτω ή όχι. Αν κερδίζει το «όχι», η έκφραση «Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να μιλήσω πολύ, αλλά μου άρεσε η συνομιλία μας», θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους. 

2. «Πρέπει να φύγω, αλλά προλαβαίνουμε να μου πεις στα γρήγορα αυτό που θέλεις»

Αυτή η φράση είναι απλή, αποτελεσματική και κάνει τη δουλειά της υπό οποιαδήποτε συνθήκη. Ας την κρατήσουμε για πασπαρτού.

3. «Θέλω πολύ να μιλήσω γι’ αυτό μαζί σου, αλλά έχω εξαντληθεί»

Αν ο συνομιλητής μας επιθυμεί να εμβαθύνει επάνω σε ένα ζήτημα, αλλά εμείς δεν διαθέτουμε τα συναισθηματικά αποθέματα, μπορούμε να πούμε ότι θα θέλαμε να προγραμματίσουμε μια άλλη στιγμή για να δώσουμε όλη μας την προσοχή. Φυσικά, αυτό δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Αλλά ο συνομιλητής μας δεν το γνωρίζει και έτσι, φεύγουμε και οι δύο ευχαριστημένοι. Δίκαιο.

4. «Θα ήθελα να συζητήσουμε περισσότερο επάνω σε αυτό, αλλά πρέπει να τρέξω στο επόμενο ραντεβού μου»

Έτσι δείχνουμε ότι εκτιμάμε τις ιδέες του συνομιλητή, απλώς έχουμε πολύ πιεσμένο πρόγραμμα.

5. «Μου άρεσε που τα είπαμε, αλλά πρέπει να σε αφήσω να συνεχίσεις τις δουλειές σου»

Αυτό δείχνει σεβασμό στον συνομιλητή μας και στον χρόνο του και ταυτόχρονα ξαλαφρώνει εμάς από την ευθύνη.

6. «Μπορούμε να τα πούμε μια άλλη στιγμή; Δεν νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω για το συγκεκριμένο θέμα αυτή την περίοδο»

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τερματίσουμε μια συζήτηση, είναι να αποκαλύψουμε την πλήρη αδιαφορία μας για αυτό που λέει κάποιος. Και ίσως αυτή η αδιαφορία να οφείλεται όντως στο γεγονός ότι χρειαζόμαστε χρόνο για να το σκεφτούμε. Οπότε αυτή η φράση, θα δείξει το ενδιαφέρον μας, αλλά και την ανάγκη μας για προετοιμασία.

7. «Πρέπει να μιλήσω με τον/την τάδε, αλλά ήταν υπέροχο που μιλήσαμε και μαζί»

Και τότε αντί να είμαστε εμείς ο παράγοντας που βάζει τελεία στη συζήτηση, είναι ένα νέο πρόσωπο, που μόλις μπήκε στον χώρο. 

8. «Πάντα χαίρομαι να μιλάω μαζί σου, αλλά πρέπει να το κλείσουμε εδώ για σήμερα»

Εκφράζουμε τη διαχρονική εκτίμησή μας απέναντι στον συνομιλητή μας και αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τα ξαναπούμε στο άμεσο μέλλον. Και πάλι φεύγουμε και οι δύο με χαμόγελο. 

9. «Το εκτιμώ που μου εκφράζεις τις σκέψεις σου, αλλά πρέπει να πάω σε μια συνάντηση, να πάρω τα παιδιά κ.λπ.».

Ας πούμε απλά την αλήθεια για το πού πρέπει να πάμε. Όλοι έχουν υποχρεώσεις και οφείλουν να καταλαβαίνουν και τις δικές μας.

10. «Αυτό το θέμα μου έδωσε τροφή για σκέψη. Ας το ξαναπιάσουμε όταν θα αισθάνομαι πιο καταρτισμένος/η»

Μήπως ο εγκέφαλός μας «καίγεται» μετά από μια υπερβολικά «σοβαρή» συζήτηση; Αυτή η φράση είναι ιδανική για «βαριά θέματα, που χρειάζονται χρόνο να τα χωνέψουμε»

11. «Βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά και δεν πειράζει. Ας τα πούμε καλύτερα με κάποια άλλη αφορμή»

Οι συζητήσεις δεν πηγαίνουν πάντα όπως θα θέλαμε και ορισμένα θέματα είναι αρκετά αμφιλεγόμενα. Όμως αυτή η φράση είναι ό,τι πρέπει.

12. «Συγγνώμη, δεν μου αρέσει να μιλάω για το XYZ θέμα»

Όταν θέλουμε να τερματίσουμε μια συζήτηση επειδή έχει γίνει ακατάλληλη ή άβολη, μπορούμε να είμαστε άμεσοι και ξεκάθαροι.

13. Αντί να πούμε σώνει και ντε κάτι, ας χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας για να το επικοινωνήσουμε

Συχνά, μια φράση δεν αρκεί για να τερματίσουμε μια συνομιλία. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούμε σωστά τη γλώσσα του σώματος. Να βεβαιωθούμε ότι η στάση μας ταιριάζει με τα λόγια μας.

Αυτό σημαίνει πως όταν εκστομίζουμε κάποια από αυτές τις φράσεις, προσπαθούμε να μην σταυρώνουμε τα χέρια, για να μην φαινόμαστε άκαμπτοι. Κοιτάζουμε κατάματα τον συνομιλητή, κινούμαστε κανονικά και ανάλαφρα και φεύγοντας, μπορούμε να σφίξουμε και το χέρι του απέναντί μας. Αρκεί να το κάνουμε γνήσια και ειλικρινά. 

(Με πληροφορίες από Parade).