Οι 14 νέες megacities που θα αναδυθούν έως το 2050 με πληθυσμό 213 εκατ. κατοίκων

Επίσης μέχρι το 2050 το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις συγκρητικά με το 54% το 2020. Η Νο 1 megacity θα έχει πληθυσμό άνω των 49εκατ. Ποιες ακολουθούν.
Open Image Modal
Ντάκα
Azim Khan Ronnie / 500px via Getty Images

Μέχρι το 2050 το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις καταγράφοντας μια μεγάλη αύξηση συγκριτικά με το 54% το 2020.

Αυτή η αύξηση, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του  Institute for Economics & Peace. (ΙΕΑ-Ινστιτούτου Οικονομικών & Ειρήνης) οφείλεται τόσο στην αύξηση του πληθυσμού όσο και στη συνεχή τάση αστικοποίηση, ιδιαίτερα στις αποκαλούμενες “megacities» (ή αλλιώς μεγαλουπόλεις )που έχουν πληθυσμό 10 εκατομμυρίων κατοίκων και άνω. 

Η αστικοποίηση εντείνεται, όπως εξηγείται, λόγω παραγόντων έλξης προς τις πόλεις και απώθησης σε ότι αφορά περιοχές τις περιφέρειας.

Για παράδειγμα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, παράγοντες που απομακρύνουν τους ανθρώπους από τις αγροτικές περιοχές σχετίζονται με θέματα  βίας και γενικής έλλειψης ασφάλειας, δράσης εγκληματικών ομάδων, έλλειψη αστυνόμευσης, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλά άτομα για τη διαθέσιμη γεωργική γη. Όλα αυτά με τη σειρά τους ωθούν τους κατοίκους στην πρωτεύουσα Κινσάσα που τους ελκύει και για το γενικότερο καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33 megacities παγκοσμίως με πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων.

Το Τόκιο (37,3 εκατ.), το Δελχί (32,3 εκατ.), η Σαγκάη (28,7 εκατ. ), η Ντάκα (22,6 εκατ.), το Σάο Πάολο (22,5 εκατ.) και η Πόλη του Μεξικού (22,1 εκατ.) παίρνουν το προβάδισμα ως οι πολυπληθέστερες από αυτές.

Μέχρι το 2050, 14 ακόμη πόλεις πρόκειται να ενταχθούν στην λίστα με συνολικό (αυξημένο) πληθυσμό περίπου 213 εκατ.  ανθρώπων (γράφημα Statista)

You will find more infographics atStatista

Έτσι η λίστα των megacities θα αλλάξει και πρώτο πλέον θα είναι το Δελχί με 49,6 εκατ. κατοίκους, η Ντάκα με 34,6 εκατ., το Τόκιο με 32,6 εκατ., το Κάιρο με 32,6 εκατ. και η Βομβάη με 32,4 εκατ.

Εκτός από την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις πόλεις, οι ίδιες οι χώρες πιθανότατα θα δουν επίσης οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την AXA, η Μανίλα στις Φιλιππίνες και η Μπανγκαλόρ στην Ινδία αναμένεται να δουν αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 150% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ταυτόχρονα, η  Αφρική είναι η μόνη περιοχή του κόσμου που αναμένεται να καταγράφει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με το Pew Research Center, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης όλων των άλλων περιοχών θα αρχίσουν να μειώνονται.

You will find more infographics atStatista

 

Στο μεταξύ, μόνο τρεις μεγαλουπόλεις θα καταγράψουν μείωση του πληθυσμού και αυτές είναι η πρωτεύουσα της Ρωσίας, Μόσχα κατά 3% ενώ πολύ μεγαλύτερη της τάξεως τους 12% θα είναι η μείωση σε δύο πόλεις της Ιαπωνίας, την πρωτεύουσα Τόκιο και την Οσάκα. 

Παρά τη συρρίκνωση του Τόκιο, που προκλήθηκε από τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων, η πρωτεύουσα θα εξακολουθεί βέβαια να κατατάσσεται ως η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη μεγαλούπολη του κόσμου το 2050.

 

Οι 33 πόλεις που έχουν ήδη φτάσει στο καθεστώς της μεγαλούπολης είναι : Δελχί, Ντάκα, Κάιρο, Τόκιο, Βομβάη, Σαγκάη, Κινσάσα, Λάγος, Καράτσι, Πόλη του Μεξικού, Σάο Πάολο, Πεκίνο, Καλκούτα, Νέα Υόρκη, Μανίλα, Λαχόρη, Μπανγκαλόρ , Chongqing, Μπουένος Άιρες, Οσάκα, Χιντεραμπάντ, Τιανζτίν, Γκουανγκτζού, Λος Άντζελες, Ρίο ντε Τζανέιρο, Μπανγκόκ, Τζακάρτα, Shenzhen, Λίμα, Παρίσι και Μόσχα.

Φυσικά οι εκτιμήσεις στην έκθεση του συγκεκριμένου ινστιτούτο είναι μια μόνο από τις πολλές που υπάρχου και όπως όλες όσων αφορούν προβλέψεις για την πορεία του πληθυσμού αλλάζουν εξαιτίας πολλών παραγόντών. 

Για παράδειγμα ο ΟΗΕ είχε εκτιμήσει πως η Ινδία θα ξεπερνούσε σε πληθυσμό την Κίνα το 2027 αλλά τώρα βλέπουμε πως αυτό θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά δε την εικόνα των megacities, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ από το 2018, αρκετές επιπλέον πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία και της Γουχάν στην Κίνα, θα είναι στην λίστα με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων έως το 2035.