Τα σχέδια ευρωπαϊκών εταιρειών να αυξήσουν τους μισθούς και να πληρώσουν εφάπαξ μπόνους για να βοηθήσουν το προσωπικό τους να αντιμετωπίσει τον τσουχτερό χειμώνα που έρχεται προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές που ανησυχούν ότι το επιπλέον κόστος θα μπορούσε να βλάψει τα κέρδη τους και να υπονομεύσει την οικονομία της Ευρώπης.
Η Stellantis και η LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) συγκαταλέγονται σε μια σειρά από εταιρείες που προσφέρουν εφάπαξ μπόνους στους περισσότερους υπαλλήλους για να τους βοηθήσουν με την αύξηση των λογαριασμών τροφίμων και ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ενώ αυτές οι πληρωμές είναι σχετικά εύκολο να τις αφομοιώσουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, η μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές είναι ότι πολλές εταιρείς προβαίνουν σε διαπραγματεύσεις για ετήσιες αναθεωρήσεις μισθών ή έχουν συμφωνήσει σε μη προγραμματισμένες αυξήσεις μισθών.
Οι περισσότεροι λιανοπωλητές τροφίμων στη Βρετανία αύξησαν τα ωρομσίσθια δύο φορές φέτος. Η Carrefour πρόσφερε αύξηση μισθών και εφάπαξ επιδότηση και η Stellantis θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τους μισθούς στη Γαλλία τον Δεκέμβριο αντί για τις αρχές του επόμενου έτους.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει επίσης καλύτερες αμοιβές για να αντικατοπτρίζουν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που έφτασε στο ρεκόρ του 10% τον Σεπτέμβριο. Τα ιταλικά συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στις Stellantis, Ferrari, Iveco και CNH Industrial θα ζητήσουν αύξηση μισθού άνω του 8% το 2023 στις συνομιλίες που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα.
Την Κυριακή, η TotalEnergies προσφέρθηκε να μπει σε συνομιλίες για τους μισθούς, ως απάντηση στα αιτήματα των συνδικάτων, καθώς προσπάθησε να τερματίσει την απεργία που διέκοψε τον εφοδιασμό σχεδόν στο ένα τρίτο των γαλλικών πρατηρίων βενζίνης και ανλάγκασε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει στρατηγικά αποθέματα.
Η πίεση συσωρέυεται στα στελέχη που ήδη μάχονται με το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, τροφίμων, πρώτων υλών και με τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, που έχουν αυξήσει τα κόστη αποστολής.
Μέχρι τώρα, πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν τα πάντα, από αυτοκίνητα μέχρι τροφές για κατοικίδια και παγωτό, έχουν μετακυλίσει το επιπλέον κόστος μέσω αυξήσεων στις τιμές. Μια προειδοποίηση από τον Νο.2 λιανοπωλητή μόδας στον κόσμο H&M για μειωμένη ζήτηση υποδηλώνει ότι οι αγοραστές και οι καταναλωτές αρχίζουν να αντιδρούν, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι οι εταιρείες μπορεί να αναγκαστούν να αλλάξουν στρατηγική.
Σε συνεντεύξεις, οι επενδυτές, οι αναλυτές περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα για το υπόλοιπο του 2022 και μιλούν για ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις την επόμενη χρονιά. «Οι αυξήσεις των μισθών θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και θα είναι επιζήμιες για τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών καθώς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη την ίδια στιγμή», λένε. Ο βασικός ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχει υποχωρήσει περίπου κατά 20% φέτος και βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη επίδοσή του από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.
Υπερβολική αισιοδοξία
Το κόστος για τις εταιρείες στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 43,3% φέτος έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Eurostat. Περίπου οι μισές βιομηχανίες της έχουν μειώσει τις προβλέψεις περιθωρίου κέρδους από την αρχή του έτους.
Παρόλα αυτά, οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στον περιφερειακό δείκτη STOXX 600 αναμένεται να δηλώσουν αύξηση κερδών περίπου 32% το τρίτο τρίμηνο, λόγω των εταιρειών κοινής ωφέλειας και ενέργειας που ενισχύθηκαν από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Χωρίς την ενέργεια, η αύξηση των κερδών θα ήταν 11,8%. Αυτή είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο αλλά κατά πολύ μειωμένη από την επιβλητική ανάπτυξη 60% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, αυτή μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξη εκτίμηση, λένε οι αναλυτές. Η Nestle και η Faurecia είναι μεταξύ αυτών που θα δημοσιεύσουν τα σχετικά αποτελέσματά τους την επόμενη εβδομάδα. Και πέρα από το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στο τέλους του Σεπτεμβρίου, οι προοπτικές χειροτερεύουν. Η αύξηση των κερδών αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα στο 19,5% το τέταρτο τρίμηνο και σε μόλις 1,7% το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Διπλό χτύπημα
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέσο μέγεθος των μισθολογικών αυξήσεων για το 2023, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα είναι πάνω από το μέσο όρο. Η Καταρίνα Κεντζ, ανώτερη οικονομολόγος στην Oxford Economics, εκτιμά ότι οι μέσοι ετήσιοι διαπραγματευόμενοι μισθοί θα αυξηθούν κατά 4-5% το επόμενο έτος, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2008, όταν υπήρξε ένα κύμα μεγάλων αυξήσεων στους μισθούς κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Βεβαίως, οι αυξήσεις κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού θα προκαλούσαν ακόμη μεγαλύτερο «πόνο» στα νοικοκυριά και πιθανότατα θα μειώσουν τη ζήτηση των καταναλωτών με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό.