Οι αιτούντες άσυλο στη δίνη κορονοϊού, καρτέλ και καταιγίδων - Αλλά οι ΗΠΑ είναι ανένδοτες

Φοβούνται για την ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η καταιγίδα Χάνα αποτέλεσε το τελευταίο πλήγμα για εκατοντάδες αιτούντες άσυλο που καθηλώθηκαν στο μεξικάνικο συνοριακό στρατόπεδο Ματαμόρο με την ελπίδα να τους δοθεί καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η «Χάνα» χτύπησε τη δομή Ματαμόρος, προκαλώντας ζημιές από τον άνεμο και τη βροχή στις αυτοσχέδιες σκηνές που οι αιτούντες άσυλο αναγκάστηκαν να αποκαλέσουν σπίτι για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα λόγω των Πρωτοκόλλων Προστασίας Μεταναστών (MPP) της κυβέρνησης Τραμπ, τα οποία τους αναγκάζουν να περιμένουν στο Μεξικό, ενώ οι αιτήσεις ασύλου υποβάλλονται σε επεξεργασία στις ΗΠΑ.

«Υποφέρουμε πολύ», ήταν τα πρώτα λόγια του Αντριάν στο Newsweek, ενός άνδρα από την Βενεζουέλα που περιμένει στο Ματαμόρο με τη σύζυγό του και τον 5χρονο γιο του εδώ κι έναν χρόνο. 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Εάν συνεχιστούν οι βροχές στο Ματαμόρο, το στρατόπεδο ενδέχεται να πρέπει να εκκενωθεί, δήλωσε στο Newsweek ο Αντρέα Λάινερ, διευθυντής στρατηγικών επιχειρήσεων της Global Response Management (GRM), μιας εθελοντικής ομάδας που εργάζεται για να παρέχει ιατρική βοήθεια και υποστήριξη στους αιτούντες άσυλο. Η κύρια ανησυχία του είναι η άνοδος του ποταμού της περιοχής. 

Σημειώνεται ακόμη, ότι οι αιτούντες άσυλο ζουν με τον συνεχή φόβο για μεξικάνικα καρτέλ που λειτουργούν στην περιοχή, όπου οι απαγωγές και η βία απέχουν πολύ από το ασυνήθιστο.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Απειλή βίας

Για τους αιτούντες άσυλο στο προσωρινό στρατόπεδο Ματαμόρος, οι πιθανότητες σωματικής επίθεσης,απαγωγής ή ενδεχομένως δολοφονίας είναι υψηλές. 

Μια φωτογραφία που κοινοποιήθηκε στο Newsweek από έναν αιτούντα άσυλο στο στρατόπεδο έδειξε πώς ένας άντρας ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από μέλη μιας εγκληματικής ομάδας στην περιοχή, επειδή έκανε μπάνιο σε «λάθος» σημείο του Ρίο Γκράντε.

″Είναι απάνθρωπο, το μόνο που θέλουμε είναι να περάσουν, αλλά αυτή την ευκαιρία δεν μας τη δίνουν οι ΗΠΑ”, δήλωσε ο Μαουρίτσιο, που κοινοποίησε τη φωτογραφία.

Εκτός από τη συνεχή απειλή στόχευσης εγκληματικών ομάδων στο Ματαμόρο, οι αιτούντες άσυλο έπρεπε επίσης να ζήσουν υπό τον φόβο του κορονοϊού με τα πρώτα κρούσματα να εντοπίζονται στο στρατόπεδο στα τέλη Ιουνίου. 

Εάν περισσότεροι αιτούντες άσυλο προσβληθούν από τον ιό, ο GRM θα είναι εκεί για να παρέχει ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, το κάνουν χωρίς βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 

Όλη η βοήθεια που λαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο στο κάμπινγκ Matamoros προέρχεται από εθελοντικές προσπάθειες που συντονίζονται μεταξύ αμερικανικών και μεξικανικών οργανώσεων και εθελοντών πέρα από τα σύνορα.

 

Μερικοί, είπε, έχουν αρρωστήσει και δεν αισθάνονται ότι μπορούν να φάνε, ενώ άλλοι αρρωσταίνουν από την κακή ποιότητα των τροφίμων και την υγιεινή σε αυτό το μέρος. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για τα παιδιά. 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Κανένα τέλος

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος στο δράμα που ζουν τους τελευταίους μήνες της ζωής τους. 

Ωστόσο, μιλώντας στο Newsweek, είπαν ότι δεν σκοπεύουννα επιστρέψουν στις πατρίδες τους, επειδή θα μπορούσε να είναι μια θανατηφόρα απόφαση.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε επειδή είμαστε θύματα οργανωμένων ομάδων», δηλώνει ο Χβιέρ, ένας πατέρας από το Ελ Σαλβαδόρ που περιμένει στο Ματαμόρος με τη σύζυγό του και την 4χρονη κόρη του για έξι μήνες ”χωρίς καμία απάντηση” από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για έγκριση του ασύλου. 

«Εάν επιστρέψουμε, αυτό θα σημαίνει μόνο την απώλεια των οικογενειών μας και των ζωών μας», είπε.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Οι αιτούντες άσυλο πιστεύουν ότι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ανιπροσωπεύει το σύνολο της κοινής γνώμης των Αμερικανών πολιτών. 

«Οι κακές αποφάσεις μιας διοίκησης δεν αντικατοπτρίζουν τη σκέψη εκατομμυρίων Αμερικανών», δήλωσε ένας αιτών άσυλο στο Newsweek. «Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον από τις πατρίδες μας. Είναι μια χώρα που προσφέρει ευκαιρίες για τη βελτίωση της ζωής μας». 

 

Πηγή: Newsweek