Οι απόψεις του Ντράγκι για τα κρυπτονομίσματα

Οι απόψεις του Ντράγκι για τα κρυπτονομίσματα
Open Image Modal
Ralph Orlowski / Reuters

Στα πλαίσια του «ECB Youth Dialogue», οι νεότερες κυρίως ηλικίες, είχαν την δυνατότητα να ρωτήσουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μέσω Facebook και Twitter, κάποια συγκεκριμένα θέματα σχετικά με την οικονομία. Ανάμεσα σε αυτά, ήταν και τα κρυπτονομίσματα! Έτσι, έχουμε μια εικόνα, για το πώς αντικρίζει γενικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο τα κρυπτονομίσματα, όσο και την τεχνολογία που κρύβεται από πίσω.

Αρχικά, αυτό που φαίνεται να εντυπωσιάζει τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη, είναι η τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων, δηλαδή το λεγόμενο «blockchain technology». Όπως υποστηρίζει, μέσα από αυτήν την τεχνολογία, μας δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούμε κάποιες διαδικασίες πιο εύκολα και γρήγορα, όπως για παράδειγμα στις συναλλαγές. Κάτι τέτοιο, θα βοηθούσε σίγουρα την οικονομία, καθώς θα είχε αρκετά οφέλη. Με λίγα λόγια, η τεχνολογία blockchain, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ντράγκι, καθώς χαρακτηρίζεται από καινοτομία, που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αποδοτικότητα. Ωστόσο, αφού η εν λόγω τεχνολογία έχει παγκόσμια ισχύ, χρειάζεται περεταίρω ανάλυση και έρευνα, καθώς όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος πρόεδρος υπάρχει μια «συνεργασία» με την Bank of Japan, προκειμένου να μάθουν περισσότερα για την συγκεκριμένη τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων.

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στο πρώτο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα, το bitcoin! Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το bitcoin δεν αποτελεί νόμισμα, κάτι που ήταν αναμενόμενο να δηλώσει! Ο λόγοι ήταν απλοί… ο πρώτος λόγος, οφείλεται στην μεγάλη μεταβλητότητα που παρουσιάζει το bitcoin. Μέχρι στιγμής, παρατηρούμε ότι το bitcoin μέσα στο 2017 αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ στις αρχές του 2018 άρχισε να σημειώνει μεγάλη πτωτική πορεία. Πέρα όμως από την μεταβλητότητα, τόνισε και το γεγονός, ότι το bitcoin δεν έχει κάποια κεντρική αρχή που να το επιβλέπει και να το διατηρεί σταθερό, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ευρώ, ή όπως η ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το δολάριο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, « ένα ευρώ σήμερα είναι ένα ευρώ και αύριο». Αυτό δεν το παρατηρούμε σχεδόν σε κανένα κρυπτονόμισμα όμως. Τέλος, καθώς υπάρχουν συνεχώς φήμες για απαγόρευση και αυστηρούς κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα, μας επιβεβαίωσε ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κάτι τέτοιο.

Από αυτή τη σύντομη ανάλυση, βλέπουμε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν βλέπει τα κρυπτονομίσματα ως «currency». Από την άλλη οπτική γωνία όμως, φαίνεται να έχει ενθουσιαστεί από την τεχνολογία blockchain των κρυπτονομισμάτων. Σύντομα, θα διαπιστώσουμε πως θα κινηθούν τόσο τα κρυπτονομίσματα, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγγραφή 13/2/18