Eπιστήμονες του προγράμματος Mediterranean Diet Archeology ανακάλυψαν ότι στην αρχαία Αίγυπτο παρασκεύαζαν παραισθησιογόνα κοκτέιλ, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τις αρχαίες επιγραφές.
Η ανακάλυψη έγινε έπειτα από μελέτη στα τοιχώματα κούπας ηλικίας 2.000 ετών που ανακαλύφθηκε το 1984 και πέρασε στην κατοχή του Μουσείου Τέχνης της Τάμπα.
H ομάδα των επιστημόνων έβαλε τέλος στο μυστήριο, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Interesting Engineering, οι αρχαιολόγοι είχαν αντίθετες θεωρίες για τη χρήση της.
Συγκεκριμένα, η κούπα είχε τη μορφή του θεού Bes που συνδέεται με τη γονιμότητα, την ιατρική θεραπεία και τον μαγικό εξαγνισμό. Έτσι, θεωρούσαν ότι ιερείς έβαζαν κρασί ή γάλα στην κούπα κατά τη διάρκεια τελετών.
Οι επιγραφές, όμως, έγραφαν ότι στην κούπα τοποθετούνταν παραισθησιογόνες ουσίες που προσφέρονταν για λόγους γονιμότητας και συνήθως έπιναν έγκυοι λίγο πριν από τον τοκετό.
«Οι ειδικοί δεν γνώριζαν αν οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν αυτές τις κούπες στην καθημερινή ζωή, για θρησκευτικούς σκοπούς ή σε μαγικές τελετουργίες», είπε ο Branko van Oppen, επιμελητής ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης στο Μουσείο Τέχνης της Τάμπα, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.
Τα βιολογικά υπολείμματα ενός συνδυασμού ψυχεδελικών ουσιών ήταν ακόμη ανιχνεύσιμα, μαζί με το αλκοόλ, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αρωμάτιζαν ακόμη το ελιξίριο με μέλι, σουσάμι, κουκουνάρι, γλυκόριζα και σταφύλια για να κάνουν το ποτό να μοιάζει με αίμα.
«Οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου πιθανότατα έπιναν από αυτή την κούπα λίγο προτού ξεκινήσει ή κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης περιόδου τοκετού… Το ποτό είτε βοηθούσε τη γυναίκα να γεννήσει είτε πρόσφερε εξαγνισμό και θεωρητικά την εύνοια των Θεών» ανέφεραν οι επιστήμονες.
Πλην των ψυχεδελικών ναρκωτικών που ;ανιχνεύθηκαν, τα «ξύσματα» από την κούπα περιείχαν σωματικά υγρά, αλκοόλ, μέλι, σουσάμι, κουκουνάρι, γλυκόριζα και σταφύλια, τα οποία σε έναν συνδυασμό θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ποτό που μοιάζει με αίμα.